Startlaphoz Csatlakozz!

Az éhező nyugdíjasok és a járulékokkal agyonsújtott fiatalok országa lehetünk

Lehet még drámaiabb a magyar nyugdíjasok helyzete

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 29. szerda, 13:20

A szabolcsi nyugdíjas már most is kevesebbet ér, mint a pesti, de kaphat még kevesebbet is. Mintegy 7 ezer forinttal – írja a hir24hu.

   Az elöregedő társadalom miatt nyugdíjkatasztrófa felé araszolunk. Pár évtized múlva az éhező nyugdíjasok és a járulékokkal agyonsújtott fiatalok országa lehet Magyarország – jósolja a Blikk, emlékeztetve rá, hogy már most is alacsony a nyugdíj.
 
  A fővárosban kapja a legtöbbet egy nyugdíjas, 128,5 ezer forintot, Szabolcsban az átlag 94 700 forint. Ennek két oka van: a keleti régióban rosszabbak a fizetések, az emberek kevesebb évet dolgoznak le. A lap összegyűjtötte, az egyes megyékben hány nyugdíjas él, mennyiből. Magyarországon összesen 2 022 900 nyugdíjas él, átlagosan 107,4 ezer forintból.
 
  A nyugdíjasok - országos szövetségük elnökhelyettese szerint - erről nem tehetnek. Teszárovics Miklós úgy számol, mintegy 1,8 millió nyugdíjas él ma százezer forint alatti havi járandóságból. Közben tudják, hogy fiaik, unokáik helyzete vélhetően még nehezebb lesz.
 
  Riasztó képet fest a társadalom elöregedéséről a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének friss tanulmánya. Monostori Judit főmunkatárs szerint 2060-ra csaknem minden harmadik magyar 65 évesnél idősebb lesz. Nőtt a 80 év felettiek száma is: míg 1990-ben 200 ezren voltak, 2011-ben ennek dupláját számlálták. A nyugdíjkatasztrófa hatásait a mai harmincasok érzik majd igazán. Aki most megy nyugdíjba, a keresetéhez képest átlagosan 17 százalékkal kevesebbet kap majd kézhez, de 2050 körül örülhet fizetése kétharmadának.
 
  Magasabb nyugdíjra az számíthat, aki messze a korhatár fölött is dolgozik még akár 10-15 évet, és csak utána kéri nyugdíja megállapítását – tudatta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. Kellő „pluszmunkával” akár meg is lehet duplázni a nyugdíjat. Az öregségi nyugdíjasok arisztokráciájába mintegy 196 ezer fő tartozik, átlagos nyugdíjuk 184 000 forint.
 
  Biztosítható a forrás a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásához - mondta a július elején indult népszavazási kezdeményezésről a Liga Szakszervezetek elnöke. Gaskó István szerint ez évi 200 milliárdba kerülne, amit az állam elő tudna teremteni, ha az évi mintegy 5000 milliárd forintos feketegazdaság 20 százalékát kifehérítené. Az is segítene, ha itthon fizetné a járulékokat az a szerinte mintegy 600 ezer ember, aki az elmúlt években elhagyta az országot. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy nyilatkozott: ha a voksolás sikeres lesz, a kormány kénytelen lenne csökkenteni az öregségi nyugdíjat.
 
  Hat százalékkal csökkenhet a nyugdíj, ha megszavazza a nép, hogy a férfiak is 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhassanak. A többletkiadás finanszírozására több megoldás is lenne, de a Portfolio szerint a legvalószínűbb opció a kifizetések leszorítása olyan szintre, hogy a jelenlegi keretbe beleférjen a plusz 200 milliárd, ez értelemszerűen a havi ellátások csökkenésével jár. A gazdasági portál számításai szerint az egy főre eső havi átlagos kifizetések megközelítőleg 6,4 százalékkal csökkennének, vagyis egy átlagos nyugdíjas mintegy 7 ezer forintot bukna havonta.
 
   Mint korábban megírtuk, Az Y-GEN egyesület az y generáció nevében nemet mondott a 40 év utáni nyugdíjra, mondván, az ő börükre megy a játék, mivel a nyugdíj „nem a fán terem, hanem járulékfizetők munkaórái finanszírozzák azt”.
 
Forrás: hir24.hu
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lehet még drámaiabb a magyar nyugdíjasok helyzete .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector