Startlaphoz Csatlakozz!

Többen szenvednek munkahelyi balesetet

Hogyan készítsük fel gyermekeinket a munkavállalásra?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 30. csütörtök, 14:21

 A fiatal munkavállalók körében köztudottan magas a munkanélküliség aránya, a dolgozó fiatalok között pedig előfordulhat illegális foglalkoztatás. A pályakezdők körében a munkahelyi balesetek kockázata szintén magasabb, mint az idősebb munkavállalók körében – emelte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium.

   A munkáltatónak számos kötelezettsége van a munkahelyek kialakítását illetően, különösen, ha fiatal munkavállalókat foglalkoztat. A munkahelyi egészségi és biztonsági kockázatok felmérésekor figyelembe kell venni a fiataloknál hiányzó tapasztalatot, fizikai-mentális érettségüket és azt, hogy nem feltétlenül vannak tisztában azzal, hogy munkavégzés során mi veszélyeztetheti egészségüket és testi épségüket.
 
 A szülők már a munkavállalás előtt is segíthetnek abban, hogy a fiatalokból később jó munkavállaló váljék. A szülői példaadás meghatározó: ha felnőttként óvatosak vagyunk és a házi, ház körüli munkákat felelősen, a balesetek elkerülésére törekedve végezzük, gyermekeink is ezt fogják tenni. A gyermekek  megérzik, ha biztos a család anyagi háttere, hiszen a legális munka kiszámítható keresetet biztosít, és a bejelentett munkával együtt jár a társadalombiztosítás is. Később azonban, amikor eljön a diák- és idénymunka időszaka, jobb, ha a példamutatáson túl meg is beszéljük gyermekeinkkel, mire érdemes figyelniük, milyen veszélyek leselkednek rájuk, milyen jogaik és kötelességeik vannak. Különösen fontos ez, hiszen a munkavédelmi vagy munkaügyi ismeretek átadásának nincsenek meg az egységes intézményi keretei.

 A fiatalok, amikor először állnak munkába – akár gyakornokként vagy idénymunkásként –, még nem rendelkeznek tapasztalattal, és gyakran nem elég érettek a körültekintő, felelősségteljes munkavégzéshez. Előfordulhat, hogy nem ismerik a jogaikat és kötelezettségeiket, sőt, nem biztos, hogy van elég önbizalmuk, hogy beszéljenek a problémákról. A munkáltató pedig nem feltétlenül ismeri fel, hogy a fiatal munkavállalókra jobban oda kell figyelni, mint a tapasztaltabb kollegákra.

  Szülőként sokat tehetünk tehát gyermekeinkért, ha az első munkavállalásuk előtt magunk is felkészítjük őket a szabályos foglalkoztatásra, az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzésre. Tanítsuk meg, hogy ragaszkodjanak a munkaszerződéshez és a munkaköri leíráshoz, követeljék meg a munkaidő betartását, ne vállaljanak feketén munkát. Rendszeresen beszélgessünk velük a munkájukról, ismerjük meg, hogy milyen természetű feladatokat bíztak rájuk, és azok elvégzésére hogyan készítette fel őket munkáltatójuk. Biztassuk őket, hogy tegyenek fel kérdéseket munkatársaiknak, felettesüknek, és bátran kérjenek segítséget, ha még a munkavédelmi oktatás után is bizonytalanok a munkaeszközök használatával vagy a gyakorlati munkavégzéssel kapcsolatban. Hangsúlyozzuk gyermekeink számára, hogy fontos részt venniük az orvosi alkalmassági vizsgálatokon, hogy mindig viseljék az egyéni védőeszközeiket, és ne kockáztassák heccből vagy nemtörődömségből egészségüket, továbbá hívjuk fel figyelmüket az egyedül vagy éjszaka végzett munka veszélyeire is! Osszuk meg velük saját tapasztalatainkat jelenlegi vagy előző munkáink kapcsán, és azt közvetítsük feléjük, hogy álljanak ki jogaikért, amelynek érdekében akár a területileg illetékes Kormányhivatalhoz is fordulhatnak. Így tudhatjuk biztonságban gyermekeinket, és így lehetünk biztosak benne, hogy nem csak a saját kárukon okulva válnak majd tudatos munkavállalóvá.
 
  A cikk a TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 azonosító számú „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című kiemelt projekt keretében, az Európai Unió támogatásával jött létre.
 
Forrás: Profitline.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hogyan készítsük fel gyermekeinket a munkavállalásra? .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector