Startlaphoz Csatlakozz!

„Csak” a dolgozókkal volt baj

Botrányt kavart a szociális projekt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. július 31. péntek, 15:37

A hátrányos helyzetű, alulképzett emberek „kiszorított társadalmi helyzete és morális hozzáállása sajnos bonyolítja a helyzetet” - az ESZOSZ többek közt ezzel indokolja botrányt kavart szociális projektjének zökkenőit. A fizetések elmaradásáról azt mondták, a munkabéreket mindig kifizették, de júliusban „adminisztratív és informatikai problémák” adódtak – tudta meg a Népszabadság.
 
  Mint arról korábban beszámoltunk, Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselője és Rónai György, a szocialisták debreceni elnöke arról tájékoztatta a sajtót, hogy az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Uniótól 2600 hátrányos helyzetű állástalan foglalkoztatására, de pár héttel azután, hogy a munkaszerződéseket aláírták, a szövetkezet illetékesei felszívódtak, munkavégzés nincs, az emberek nem kapták meg a fizetésüket, s nem tudják elérni a munkaadót.
 
  Tóthné Gábor Ildikó, az ESZOSZ egyik károsultja azt mondta, áprilisi munkába állása óta semmilyen munkát nem végzett, csupán munkavédelmi oktatáson vett részt, de ezután hiába várta a szövetkezet jelentkezését arra vonatkozóan, hogy mikor és hol kell fölvennie a munkát. Hiába kereste a munkaadóit, sem telefonon, sem e-mailben nem tudott elérni senkit.
 
  Az üggyel kapcsolatban tájékoztatást kértünk az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), mert a szocialisták azt mondták, hogy a szociális program irányító hatósága az Emmi. A tárca szerda délután közölte, hogy az ügyben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ad tájékoztatást.
 
  Megkeresésünkre az NGM sajtó- és kommunikációs titkársága irodája azt írta: „a Nemzetgazdasági Minisztérium szerepe a projektben az volt, hogy a munkaügyi szervezeten keresztül az álláskeresőket biztosítsa, aminek eleget is tettünk”. Hozzátették: „a projekt lebonyolításával kapcsolatban további információval az ESZOSZ, vagy a projektet irányító hatóság tud szolgálni”.
 
  Megkeresésünkre az ESZOSZ is írásban válaszolt, a szövetkezet igazgatósága ezt írta: a Komplex Térségfejlesztési Környezettudatos Munkáltatói Program a hátrányos helyzetű, alulképzett munkaerő tömeges foglalkoztatása érdekében címmel kiírt kiemelt projekt támogatási szerződése értelmében, a pályázati támogatás utófinanszírozású, a foglalkoztatott munkavállalók bér kifizetésére is csak a kifizetést igazoló bizonylatok megküldését követően hívható le támogatás. A szerződés értelmében továbbá minimum három éves fenntarthatóságot kötelező biztosítani.
 
 
  Az általuk felvett munkavállalók „a pályázati kiírásnak megfelelően, hátrányos helyzetű, alulképzett, tartós munkát kereső emberek, akik egy részének visszaintegrálása a munkaerőpiacra és ottani sikeres működésük biztosítása értelemszerűen hosszadalmas folyamat. Ezen munkavállalóknak az általuk megszokott, kiszorított társadalmi helyzetük és morális hozzáállásuk sajnos bonyolítja a helyzetet, ezt szükséges figyelembe vennünk, így visszaintegrálásuk is csak fokozatosan történhet”.
 
  Közlésük szerint a felvett munkavállalói oktatása folyamatosan zajlik, a munka típusából adódóan ugyanis a munkaterületekre csak a kötelező orvosi vizsgálat, munkavédelmi tájékoztató, illetve pozíció szerinti megfelelő oktatás elvégzését követően mehetnek. A munkavállalók a munkavédelmi oktatáson felül négyféle oktatásban részesülnek, ezt a feladatot egy külső, felnőttképzésre szakosodott cég közreműködésével végzik. Azon munkavállalók, akik az oktatást sikeresen elvégezték, már vízügyi és önkormányzati, erdészeti területeken folyamatosan munkát végeznek.
 
  A szövetkezet szerint „a sikeres oktatás lebonyolítását sajnos hátráltatja, hogy a fent említett hozzáállás kapcsán dolgozóink nagy része a kötelező oktatásokon sem jelenik meg”.
 
 
 Jelenleg munkavégzés folyik Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a munkaerő-felvétel a munkavégzés helyszínéhez közel zajlott, hogy segítsék a munkavállalóknak a munkahelyre való legegyszerűbb eljutását. Hozzátették: a munkaerő-felvétel során a felvételi helyszíneket a legtöbbször a munkaügyi központok ajánlották és biztosították, jelen voltak a központi és területi HR-vezetők, akik irányították a folyamatot.
 
  Az elérhetőséggel kapcsolatos kifogásokról azt írták: cégük minden munkavállalóját és a munkaügyi hivatalokat is tájékoztatták, hogy a tényleges irodai munkavégzés, illetve elérhetőség a szövetkezet telephelyén, Budaörsön található. A hónapok óta folyamatosan működő és mindenki által elérhető honlapjukon látható az információs vonaluk száma, illetve e-mail címük, ahol munkatársaik számára folyamatos tájékoztatással szolgálnak.
 
  Mint fogalmaznak, munkavállalóik a közvetlen munkahelyi vezetőiken keresztül is tudnak informálódni, továbbá rajtuk keresztül kapják a munkavégzés kapcsán felmerülő utasításokat, feladatokat. A postán érkező megkereséseket iktatják, és írásban azonnal megválaszolják.
 
  A fizetésekről közölték, a munkabérek kifizetése az elmúlt öt hónap során minden esetben zökkenőmentesen megtörtént, a júliust illetően „előre nem látható adminisztratív, informatikai problémák merültek fel bérprogramunkban, amelynek kiküszöbölésén kollégáink folyamatosan dolgoznak”. A szövetkezet a munkabérek és járulékok kifizetését minden esetben megtette és a jövőben is megteszi.
 
  A bérkifizetések kapcsán jelezték: a munkához elengedhetetlen oktatás közbeszerzés köteles, így abban az esetben, ha a munkavállalóik az oktatás hiánya miatt ténylegesen nem tudnak felvonulni a munkaterületre, a cég jogosan rendelkezésre állási időt fizet számukra.
 
  A sajtótájékoztatón nyilatkozó Tóthné Gábor Ildikóról közölték: az asszony jelenleg is munkavállalójuk, de a munkaszerződésében leírt elérhetőségeken, s az általa megadott telefonszámon többszöri megkeresésre sem érték el. A nő a kötelező oktatáson nem jelent meg, ennek ellenére a fizetését a munkaszerződése szerint megkapta. Az oktatásról való hiányzásának az okát jelenleg vizsgálják. A szocialisták által említett szövetkezeti igazgatósági tagjukról azt mondták: munkáját díjazás és költségtérítés nélkül végzi.

Forrás: Népszabadság


 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Botrányt kavart a szociális projekt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector