Startlaphoz Csatlakozz!

Nemzetgazdasági Minisztérium:

A stressz káros hatásainak kezelése jogszabályi kötelezettség is

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 01. szombat, 13:44
 
 A stressz európai uniós felmérések szerint a második leggyakrabban előforduló munkahelyi probléma, amely minden ötödik európai munkavállalót érint. A munkából kiesett napok több mint feléért a tartós, káros stressz vagy az annak nyomán kialakuló betegség a felelős – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) – olvasható a Világgazdaságban.

   A munkatársak egyéni fizikai, idegrendszeri és pszichológiai adottságaiknak megfelelően képesek a káros stresszhatásokat ellensúlyozni vagy megfelelő határok között tartani. A szerencsésebb alkatú dolgozók jobban tudnak alkalmazkodni, és könnyedén lesöprik magukról a negatív érzelmi hatásokat, mások viszont akár bele is rokkanhatnak ezekbe, ugyanis a stressz nyomán kialakuló betegségek is az egyéni hajlamtól függenek.

  A feledékenység vagy a koncentrációs képesség romlása szintén a stressznek tudható be, és nemcsak az egészséget, hanem a munkavégzés biztonságát is veszélyezteti, hiszen növeli a hibázás lehetőségét, így akár a munkabalesetek számát is. Számos fizikai tünetegyüttes jelzi a káros stressz tartós jelenlétét, ilyen a krónikus fáradtság, a különböző alvászavarok, a nyak-, váll- és hátfájdalom vagy a túlsúly. Szintén gyakoriak a stressz nyomán kialakuló szív- és érrendszeri, a gyomor- és bélrendszeri betegségek, de az állandó pszichés nyomás a daganatos betegségek kifejlődését is elősegíti.

  A munkáltatóknak nemcsak a táppénzes napok száma miatt kell foglalkozniuk a kockázatokkal, hanem jogszabály is kötelezi őket erre. Egyes vállalatok konfliktuskezelési technikák oktatásával küzdenek a probléma ellen, míg máshol a túlzottan hosszú vagy a rendszertelen munkaidőt minimalizálják. Más cégeknél a függőségek – dohányzás, alkohol, kábítószerek – megelőzésével kapcsolatos ismeretterjesztéssel hívják fel figyelmet a stressz kezelésének fontosságára, és akad, ahol a tudatos táplálkozást, a munkaidőn kívüli sporttevékenységeket népszerűsítik.

Forrás: Világgazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A stressz káros hatásainak kezelése jogszabályi kötelezettség is.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector