Startlaphoz Csatlakozz!

Gondok vannak a Klikben

Késik sok tanár jogos juttatása

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 03. hétfő, 11:10

Érettségi és szakmunkás-vizsgáztatás után járó díjazások kifizetésével, valamint nyugdíjasként visszafoglalkoztatott tanárok bérének és megbízási szerződéssel dolgozó oktatók számláinak rendezésével is gondok vannak a Klikben – tudta meg a Magyar Nemzet.

  Fővárosi és vidéki iskolákból is érkeztek jelzések lapunkhoz, amelyek szerint sok állami köznevelési intézménynél dolgozó tanár nem jut hozzá időben az őt megillető juttatásokhoz. – Hetek óta várom az érettségifelügyeletért és vizsgáztatásért járó pénzemet. Május elején felügyeltem, és több mint két hónapja kijavítottam a dolgozatokat – panaszolta egy névtelenséget kérő szakközépiskolai tanár, aki szerint a folyosói pletykák arról szólnak, hogy augusztusban a bérek átutalása is késhet néhány napot.
 
 Egy júliustól már a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartása alá tartozó szakképző intézmény tanára a májusi szakmunkásvizsgák után járó pénzét várja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik).
S ami ennél is ijesztőbb: úgy tudja, a frissen megalakult szakképző centrumuknak máris van kilencmillió forintnyi adóssága.
 
  Bajban vannak olyan oktatók is, akik megbízással dolgoztak, és a vizsgáztatásokról számlát nyújtottak be a fenntartónak. Egy lapunkhoz eljuttatott belső levelezés szerint van, akinek 40, másnak már 90 napja lejárt a számlája, a panaszok ügyintézése pedig annyira nyögvenyelősen megy, hogy már pertársaság alakítását, s így ügyük jogi útra terelését fontolgatják.
 
 Az érettségi vizsgákhoz kötődő díjazások kifizetésével nem csak az állami fenntartású iskolákban van baj, a háttérben pedig információink szerint sok esetben téves jogértelmezés áll. Mint ahogy arra Petróczi Gábor közoktatási szakértő is rámutatott, sok munkáltató a végzősök elmaradó óráinak terhére rendeli el az érettségifelügyeletet, ami teljes mértékben jogszerűtlen, mivel a kormányrendelet szabályozza a felügyeleti díj kifizetését, és ezt a pluszmunkát külön kell kezelni az alap-munkaidőbeosztástól, a 32 órás kötött munkaidőtől.
 
 Lapunk érdeklődésére a köznevelési államtitkárság egyértelművé tette, hogy az érettségi vizsgán való közreműködésért (legyen az feleltetés, dolgozatjavítás, felügyelet, szakértői tevékenység stb.) járó díjazást jogszabály írja elő, ezért ezekkel a tételekkel a munkáltatónak mindenképp számolnia kell, hiszen a pluszpénzekre a tanár az illetményén, munkabérén felül szerez jogot. Megjegyzendő: ha a szaktanári és a kérdező tanári feladatokat azonos személy látja el, a vizsgadíj mindkét jogcímen jár, sőt, még a helyettesek is kapnak pénzt azokra a napokra, amikor készenlétben kell állniuk, még ha végül nincs is rájuk szükség. A vizsgákhoz köthető díjazás mértéke ráadásul nem is elhanyagolható, hiszen a vállalt feladattól és a diáklétszámtól függően százezres összeg is lehet.
 
  A különböző önként vállalt pluszfeladatokért járó díjazások késése mellett sajnos olyan esetek is vannak, amikor a tanárok a fizetésük után kénytelenek futni. Tanévzáráskor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hívta fel rá a figyelmet, hogy országszerte több olyan határozott idejű szerződéssel dolgozó tanárról tudnak, aki június végén még nem jutott hozzá a májusi munkájáért járó fizetéshez, miközben a Klik – saját bevallása szerint – prioritásként kezeli a személyi kifizetéseket, és folyamatosan rendezi az esetleges elmaradásokat.
 
  Hogy az állami iskolafenntartó komoly anyagi gondokkal küzd, nem újdonság: már tavaly is át kellett csoportosítani számukra plusz húszmilliárd forintot az eredeti állami támogatáson kívül, idén pedig tovább növelték a központ költségvetését, ennek ellenére nem sikerül maradéktalanul felszámolni a tartozásokat. A múlt héten derült ki, hogy több somogyi iskolában már elzárták a gázt, annyi kifizetetlen számlája gyűlt fel a központnak.
 
 
Forrás: mno.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Késik sok tanár jogos juttatása.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector