Startlaphoz Csatlakozz!

„Férfi40”

Dübörög a nyugdíjcsata

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 03. hétfő, 12:11

Tisztázzunk valamit: legalább fél évet vártunk, hogy a munkáltatók vagy a kormány letegyen egy épkézláb javaslatot arról, miként enyhíthető a korkedvezményes nyugdíj hatásának eltörlése, fakad ki Kordás László MASZSZ-elnök.

  A decemberi bérmegállapodást ugyanis a munkavállalói oldal úgy írta alá, hogy egyes kérdéseket – például az említett nyugdíjügyet – tovább tárgyalja a három fél. Ám csak az érdekvédőknek volt konkrét javaslatuk, a munkáltatókat képviselő VOSZ úgy állt fel az asztaltól május 29én, hogy a tervezet elfogadására/elutasítására nincs felhatalmazása, ám a munkaadók azóta sem tértek vissza, emlékeztet Kordás. A kormány pedig azzal söpri le a kérdést az asztalról, hogy a munkavállalói-munkáltatói oldal megegyezése után tud bármit lépni.
 
  A magukra hagyott szakszervezetek pedig belecsaptak a lecsóba, és meghirdették a „Férfi40” akciót, miszerint aki az erősebb nem tagjai közül 40 éves folyamatos munkaviszonyt tud felmutatni, az (akárcsak a nők) vonulhasson nyugdíjba. A kérdést népszavazással fogadtatná el a MASZSZ és a Liga – a két szakszervezet úgy véli, 300 ezres tagsága garancia arra, hogy összejöjjön a referendum kiírásához szükséges 200 ezer támogatói aláírás. És a jelek szerint a kormány is komolyan vette a kezdeményezést, ugyanis az Alkotmánybíróság állásfoglalását kéri, hogy a kérdésben – mivel a kabinet szerint érinti a költségvetést, márpedig ilyen ügyben nem dönthet a köz – lehet-e népszavazást kiírni (a nemzeti választási bizottság szerint igen).
 
  És hogy aládúcolja, miért is nem szeretné a kormány a „Férfi40-et”, Varga Mihály bejelentette: ha a nép rábólint a kezdeményezésre, csökkenteni kell a nyugdíjakat, mert ezt a pluszterhet nem bírja el a kassza. Szakértők óvatosan becsülnek: azt mondják, 150 ezer embert érintene a változás, illetve 100-200 milliárd többletköltséget jelentene a büdzsének. Így a munkáltatói oldal szerint értelmetlen. Más közgazdászok szerint viszont nem helytálló a 150 ezres nyugdíjba vonulási hullám – ez a szám ugyanis a 2011-ben hirtelen nyugdíjba menő asszonyok számának felel meg (négy éve a nők kapták meg azt a lehetőséget, amiért most a férfiak küzdenek.) Csakhogy akkor az 1951–1955 között született asszonyokról volt szó, ők voltak a Ratkó-gyerekek. Viszont az 1961–1965 között született férfiak száma több tízezerrel kevesebb. Tovább szűkíti a kört, hogy a munkaviszonynak folyamatosnak kell lennie, így nem szakíthatják meg munkanélküli időszakok stb. Azaz más becslések szerint pár tízmilliárd forint lehet a valós kiadás.

Forrás: Vasárnapi Hírek
 

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Dübörög a nyugdíjcsata.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector