Startlaphoz Csatlakozz!

Nemcsak a munkaadó szüntetheti meg azonnali hatállyal dolgozója munkaviszonyát

Az idő előtti kilépéshez nyomós ok kell

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 06. csütörtök, 12:37

 Nemcsak a munkaadó szüntetheti meg azonnali hatállyal dolgozója munkaviszonyát, a munkavállaló is távozhat így a cégtől. Ausztriában ezt nevezik idő előtti kilépésnek. Nyomós ok kell hozzá – írja a kisalfold.hu.

  Kilépés csak akkor lehetséges, ha a munkáltató súlyosan megszegte szerződéses kötelezettségét. Ilyenkor a munkaviszony további fenntartása a munkavállalótól nem elvárható.

 Jelentős szerződésszegésnek minősül a bérfizetés megtagadása.

De például az is, ha a munkavállaló az egészségének bizonyítható károsodása nélkül nem tudja folytatni a munkáját. S a munkavállalóval vagy hozzátartozóival szembeni tettlegesség, durva becsületsértés és jó erkölcsbe ütköző magatartás is okot adhat a kilépésre.

  A kilépést is haladéktalanul, az arra okot adó körülményről való tudomásszerzést követően nyomban közölni kell. A kilépés gyakori oka a kereset kifizetésének késedelme, mégpedig akkor, ha a munkáltató a munkavállalónak járó fizetést jogtalanul visszatartja vagy jelentősen csökkenti. A kifizetésnek ugyanis az esedékesség napján a munkavállaló folyószámláján rendelkezésre kellene állnia.

  A kereset kifizetésének egyszeri rövid idejű késedelme persze nem minősül a fizetés jogtalan visszatartásának. Ha viszont a munkáltató a kereset kifizetésével ismételten késedelembe esik és a munkavállaló ezt huzamosabb időn át eltűri, akkor a bér kifizetésének késedelme már nem alapozza meg az idő előtti kilépést.

  A munkavállaló köteles a munkáltatónak póthatáridőt kitűzve írásos felszólítást küldeni, hogy fizetési hátralékát teljesítse. A póthatáridő letelte esetén, ha még mindig nem kapta meg a pénzét a dolgozó, haladéktalanul közölnie kell a kilépést a munkáltatóval.

  Az idő előtti kilépés meggondolatlan közlése előtt érdemes az illetékes osztrák ágazati szakszervezetnél vagy a Munkáskamaránál jogi tanácsot kérni. Ugyanis a jogosulatlan idő előtti kilépésnek anyagi következményei vannak.
 
Forrás: kisalfold.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az idő előtti kilépéshez nyomós ok kell.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector