Startlaphoz Csatlakozz!

Workania:

Az IT szektorban és a szolgáltató központokban lehet a legjobban keresni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 06. csütörtök, 16:20

 Az információ-technológiai (IT) szektorban, valamint az üzleti szolgáltató központokban (Shared Service Center - SSC) lehet a legjobban keresni Magyarországon, a havi bruttó átlagbér ezeken a területeken elérte a 399 ezer forintot 2015 első félévében - derült ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu legutóbbi felméréséből.

    A felmérés eredményeit összegző csütörtöki közlemény szerint az országos bruttó átlagbér 242 300 forint volt 2015 első felében.

    (A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi, január-májusra vonatkozó adatközlése szerint a bruttó átlagkereset 242 700 forint volt nemzetgazdasági szinten az év első öt hónapjában, éves szinten 3,5 százalékkal nőtt. Az első féléves adatokat augusztus 19-én teszi közzé a KSH.)

    Az IT és az SSC szektor után a harmadik legjobban fizetett terület a telekommunikáció, 382 ezer forintos havi bruttó átlagbérrel, a középmezőnyben a bank- és pénzügyek (369 500 forint), valamint a pénzügyi szolgáltatások és biztosítási termékek közvetítése (360 200) áll.
Az áram és a gáz termeléséhez, szolgáltatásához és elosztásához köthető munkaterületeken is meghaladja a 335 ezer forintot a havi bruttó átlagbér.

     A legalacsonyabb átlagfizetéssel rendelkező kategóriákban a fizetések nem érik el a bruttó 170 ezer forintos szintet sem, de még a 200 ezer forintos határt túllépő területek is a legrosszabbul fizetettek listáján szerepelnek. Ide tartoznak az állami- és közszférából az oktatási intézmények, a szociális ellátás és az egészségügy, a postai szolgáltatások, az önkormányzati szervek és a kulturális intézmények, de az idénymunkára építő idegenforgalom és vendéglátás is az utolsó helyek között van.

    Régiós megoszlásban a budapesti dolgozók keresték a legtöbbet, átlagosan havi bruttó 330 600 forintot az első félévben. Második a listán  Fejér megye, ahol a bérek elérték a bruttó 280 ezer forintot, ezt csupán Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Heves megye fizetései tudták megközelíteni. A korábbi évekhez képest Pest és Veszprém megye visszaesett a listán, a középmezőnyben található viszont Nógrád 210 ezer forintos átlagfizetéssel, így ez a régió hosszú idő után kikerült a legrosszabbul fizetett megyék listájáról. A legalacsonyabb bérekre az év első felében Tolna, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy valamint Békés megye dolgozói számíthattak. Utóbbi megyében a legalacsonyabbak a bérek: átlagosan csupán 184 300 forintot érnek el.

    A felmérés szerint a pozíciók szerinti összehasonlításban a felsővezetők 700 ezres és a segédmunkások 130 ezres havi bruttó átlagos fizetése között ötszörös a különbség. A műszaki végzettséget igénylő diplomás pozíciók a legjobban jövedelmezőek a közép- és felsővezetők után.  

    A cégnagyság szerinti megoszlásból kiderül, hogy a munkavállalók számának növekedésével arányosan növekszik a várható fizetés nagysága is, ugyanis a kis cégek dolgozói átlagosan harmadával kerestek kevesebbet (átlagosan bruttó 197 200 forintot) 2015 első hat hónapjában, mint a nagyvállalatok alkalmazottai (315 200 forint) - olvasható a közleményben.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az IT szektorban és a szolgáltató központokban lehet a legjobban keresni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector