Startlaphoz Csatlakozz!

Nem a pénzről, hanem az egyenlő feltételek biztosításáról van szó

Férfi 40: az egyenlő bánásmód elve alapján járna a nyugdíj

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 06. csütörtök, 15:48

A férfiak és nők közötti egyenlő bánásmód alkotmányos alapelvének érvényesülését nem írhatják felül költségvetési szempontok - jelentette ki Lehoczkyné Kolonnai Csilla egyetemi tanár csütörtökön Budapesten a férfiak 40 év utáni nyugdíjba vonulási lehetőségéről és a Munka törvénykönyvéről tartott, „Férfi 40” női szemmel elnevezésű konferencián.

    A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) női tagozata által rendezett eseményen a szakértő hozzátette: egyenlőségi kérdésről van szó elsősorban, ami abból is látszik, hogy  a Férfi 40 kapcsán beadott népszavazási kérdésben nem szerepel évszám. Nem a pénzről, hanem az egyenlő feltételek biztosításáról van szó – fogalmazott Lehoczkyné Kolonnai Csilla.   

      A jogász szakértő elmondta: 2010-ben bevezetett, a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tevő szabályozás egyértelműen diszkriminatív, nemcsak a férfiak, hanem a nők számára is. Ennek a szabálynak a magyar jogrendben nincs helye, mivel semmilyen objektív alapja nincs a megkülönböztetésnek – szögezte le. Azon kívül, hogy a nők munkaerő-piaci jelenlétének lebecsülését tartalmazza, hozzájárul a női időskori szegénység és gazdasági függőség megörökítéséhez, mivel növeli a férfi és női nyugdíjak közötti különbséget – mondta Lehoczkyné Kolonnai Csilla.

    A szakértő vélekedése szerint kizárt, hogy azonnal 150 ezren mennének nyugdíjba, ha a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét biztosító szabályozás a férfiakra is érvényes lenne. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint a női 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazás lehetőségével 2011-2012 során összesen 100 ezren éltek– ismertette.

    A korkedvezményes nyugdíjazásról szólva az egyetemi tanár hangsúlyozta: a társadalmi igazságosság jegyében azt, akinek aránytalanul súlyosak a munkahelyi terhei, előnyben kell részesíteni.  
   Kordás László, a MaSzSz elnöke elmondta: a népszavazási kezdeményezés kapcsán előjöttek a nyugdíjrendszer alapvető problémái, amelyekről eddig nem esett szó. Ennek része az egyenlő bánásmód kérdése - jelentette ki. A szakszervezeti vezető elmondta: augusztus végére tárgyalást kezdeményezett a munkáltatók képviselőivel egy közös álláspont kialakítására egy igazságosabb, fenntarthatóbb nyugdíjrendszerről. Ezt követően szeptemberben a kormány képviselőivel is folytatnák a megbeszéléseket a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) keretében - tette hozzá.  

   Megtörni látszik a jég, a munkaadók is elismerték, hogy cselekedni kell – fogalmazott Kordás László, utalva arra a sajtóban csütörtökön megjelent hírre, hogy a munkaadók készek a párbeszédre a nyugdíjrendszer átalakításáról. A szakszervezet mindenképpen a tárgyalás és a megállapodás mellett van, mivel szakértők egybehangzó véleménye szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer nem fenntartható – mondta Kordás László.   

  A szakszervezeti vezető szerint a korhatár előtti – korkedvezményes és korengedményes – nyugdíjak 2014. december 31-i megszűnésének „egyedüli vesztesei a munkavállalók”.   

  A népszavazást magánemberként kezdeményező Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének tisztségviselője elmondta: országszerte zajlik az aláírásgyűjtés. A tisztségviselő elmondása szerint eddig nem találkozott még olyan megszólított állampolgárral, aki ne támogatta volna a kezdeményezést, több tízezer aláírást összegyűjtöttek már. Hangsúlyozta: bízik abban, hogy november 2-ig a szükséges 200 ezernél sokkal több aláírás gyűlik majd össze.   

  A népszavazási kezdeményezés elindításához az utolsó lökést az adta a szakszervezeti tisztségviselő szerint, hogy a kormány – ígérete ellenére – nem tűzte napirendre a korhatár előtti nyugdíjakat kiváltó rendszer kérdését a tavaszi ülésszakon. Az emberek többsége meg sem éri azt, hogy igénybe vegye a befizetett járulékot, mivel a férfiak átlagéletkora 70,2 a nőké 78,4 év – ismertette a tisztségviselő a KSH adataira hivatkozva.

    Bodnár József elmondta: egy 55 év fölötti munkavállalónak, aki egészségügyi szempontból „kipontozódik” a munkahelyéről, esélye sincs arra, hogy munkát kapjon. Ezzel az az utolsó 5-8 év, ami nagyon szükséges a nyugdíjának megállapításához, elmarad, nem lesz befizetése erre az időszakra. Ezért is fontos lenne biztosítani a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba menetel lehetőségét a  férfiaknak is – jegyezte meg. Herczegh Mária, a MaSzSz női tagozatának elnöke elmondta: nem volt kétséges, hogy támogatni kell a női tagozatnak is a népszavazási kezdeményezést. Elfogadhatatlan minden különbségtétel, az alaptörvény is kimondja, hogy férfi és nő egyenlő, így a nyugdíjba vonulás feltételeinek is egyenlőnek kell lenni – jelentette ki.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Férfi 40: az egyenlő bánásmód elve alapján járna a nyugdíj.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector