Startlaphoz Csatlakozz!

A szakszervezetek szerint a kódex újabb nyomást helyez a pedagógusokra

Dresszkód: nem vehetnek fel akármit a tanárok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 08. szombat, 09:13

 Semmilyen téren nem hozhat szégyent egy pedagógus az iskolára. A tervezett etikai kódex nemcsak a tanárok munkáját szabályozná, hanem a külső megjelenésüket is. A szakszervezetek szerint a kódex csupán újabb nyomást helyez a tanárokra – írja az mno.hu.

  Dresszkód, tisztesség, jogszerűség és pártatlanság – a pedagógusok etikai kódexének néhány alapelve. A Nemzeti Pedagógus Kar a napokban hozta nyilvánosságra tervezetet, amelyet a köznevelési törvényre hivatkozva hívtak életre. A pedagógus kar elnöke szerint az öltözködés is hozzátartozik a példamutatáshoz, de nem kell túl szigorú szabályokra számítani. „A kódexben azt gondolom, hogy azokat az alapelveket kell rögzíteni, amelyeknek meg kell felelni. Azt gondolom, hogy tanításunk során pártatlanok lehessünk, tiszta és világos legyen, átlátható legyen, hogy mit követelünk, mit kérünk számon, mit tanítunk, ezek szerintem annyira természetes dolgok, hogy egy kódexből nem maradhatnak ki” – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.
 
  A szakszervezetek szerint a kódex csupán újabb nyomást helyez a tanárokra. „Nem tartjuk szükségesnek, hogy ezeket a pontokat, ezt a szabályzatot duplikálják, illetve hogy olyanfajta kiterjesztést engedjen meg magának ez az úgynevezett etikai kódex, amiről azt tartjuk, azt gondoljuk, hogy  elfogadhatatlan, mint például az öltözködéssel kapcsolatos elvárások, illetve a pedagógus jelentési kötelezettsége, ezek mind-mind aggályosak számunkra” – fogalmazott Mendrey László, a PDSZ elnöke.

  A pedagógusok október 4-ig véleményezhetik a tervezetet. „A pedagógustársadalom nagyobb része amellett van, hogy nincs szükség etikai kódexre, a pedagógusok viselkedését a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény végül is szabályozza. Az előírja, hogy a munkában a megjelenése, az ottani viselkedése méltó legyen ahhoz, hogy ő közalkalmazott, egyébként pedig az intézmény vezetője az, aki mindenféle utasítást adhat a pedagógusnak” – nyilatkozta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

  A kódex azt is előírja, hogy a pedagógusok munkán kívül sem hozhatnak szégyent a köznevelésre. Aki szabályt szeg, az az etikai bizottság elé kerülhet, de maximum figyelmeztetésben részesülhet. A testületnél bárki tehet bejelentést a pedagógusokra, de nevét is vállalnia kell hozzá.

Forrás: mno.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Dresszkód: nem vehetnek fel akármit a tanárok .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector