Startlaphoz Csatlakozz!

1500-an fejenként havi ezer forint kaptak

Közpénzből bankoltak a Miniszterelnökség dolgozói

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 08. szombat, 14:44

 Bár a kormány két évvel ezelőtt megtiltotta, a Lázár János vezette Miniszterelnökségen tavaly is közpénzből fizették ki a dolgozók a számlavezetési díját. A bankolásra az 1500 dolgozó fejenként havi ezer forint kapott. A bakit a Miniszterelnökség azzal magyarázta, hogy az elmúlt években számos feladat került hozzájuk, és lassan formálódik az új belső szabályzatuk – írja a vs.hu.

  Orbán Viktor hivatalát azt követően kerestük meg, hogy július végén nyilvánosságra hozták a tárca, illetve az alá tartozó hivatalok kiadásairól szóló adatokat (pdf). Ezek azt is tartalmazták, hogy a Miniszterelnökség költségtérítés címén idén összesen 600 millió forintot fizetett ki a dolgozói számára. Arról szerettünk volna részleteket megtudni, miből állt össze ez az összeg.
 
Megszűnt, de mégis jár
 
  A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a költségtérítés oroszlánrészét a Brüsszeli Állandó Képviselet dolgozói kapták.
 
  A válasz kitért arra is, hogy 10,5 millió forintot fordítottak az 1 536 miniszterelnökségi dolgozó lakossági folyószámla-költségtérítésére. A pénzeket idén fizették ki, de a tavalyi évre vonatkoztak. A minisztériumi dolgozók havi ezer forintot, vagyis összesen 12 ezer forintot kaptak folyószámla költségtérítésként. Az állami vezetők bankolásra nem kaptak közpénzt.
 
 Az Orbán-kormány 2013 nyáron jelentette be: megszüntetik a minisztériumi dolgozók folyószámla-költségtérítését. A döntés előzménye az volt, hogy több újságcikk jelent meg arról, melyik tárcánál, mennyit fizetnek a bank- és csekkadó miatt megnőtt számlavezetési díjak ellentételezésére.
 
  Az MTI tudósítása szerint Giró-Szász András kormányszóvivő akkor úgy fogalmazott: „a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak a Miniszterelnökségen, a tárcavezetőknek pedig az általuk vezetett minisztériumban és a hozzá tartozó háttérintézményekben meg kell szüntetniük a folyószámla-költségtérítést, azaz a munkabér átutalásából és felvételéből adódó többletköltségek térítését a munkavállalóknak”.
 
Bonyolult magyarázat
 
  A Miniszterelnökség kifizetéseket azzal magyarázta a VS.hu-nak, hogy tavaly a kormányfő hivatala jelentős átalakuláson ment át, államtitkárságból minisztériummá vált, a feladatai kibővültek. Az átalakulás miatt meg kellett újítani a működésre vonatkozó előírásokat, így az úgynevezett közszolgálati szabályzatot is. Ez tartalmazza, hogy a kormánytisztviselők milyen juttatásokra, így például folyószámla költségtérítésre jogosultak.
 
  Az új közszolgálati szabályzatról az egyeztetések még folynak, a tárca szerint ezek heteken belül lezárulnak. Az új szabályzat elkészítése során figyelembe veszik a korábbi kormánydöntéseket – ígérte a Miniszterelnökség.
 
  Az elmúlt hónapokban többször is előfordult, hogy az egyes minisztériumok a kormányzati döntés ellenére is kifizették vezetőiknek a számlavezetési díjat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezt azzal magyarázta, adminisztrációs hiba történt, ezért vizsgálatot indítottak, hogy megtalálják az ügy személyi felelősét. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium technikai hibára hivatkozott, az összegeket visszafizettették.

Forrás: vs.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közpénzből bankoltak a Miniszterelnökség dolgozói .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector