Startlaphoz Csatlakozz!

Lejjebb kellett adnia az igényeket

Lasszóval fogják a jó pincért a Balatonnál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 09. vasárnap, 12:25

 Hiába jó a forgalom az idei főszezonban, a balatoni szállodások, vendéglátósok mégsem lehetnek maradéktalanul boldogok. A gyakorlott pincérek, mixerek nagy része inkább Nyugat-Európában vállal munkát jóval magasabb fizetésért – írja a Népszabadság.

 – Az utolsó pincérem is csak néhány hétig dolgozott itt, de „távoztában” ellopta a szolgálati ruháját – panaszolta az egyik balatoni hotel vezetője. A korábbi években eszébe sem jutott volna, hogy ilyen alakokat alkalmazzon, ám az idei szezonban lejjebb kellett adnia az igényeket – tette hozzá.
 
 A balatoni munkaadók idén lasszóval fogják az alkalmazottat, mert – ezt számos kollégája is megerősítette lapunknak – a tó körül mindenhol a régi, gyakorlott vendéglátós alkalmazottak, pincérek, szakácsok, mondhatni, a teljes szakma testületileg felmondott, és távozott Ausztriába vagy más nyugat-európai országba dolgozni – persze lényegesen magasabb fizetésért.
 
 – Nagy bajban lennénk, ha a feleségemmel nem dolgoznánk több évtizede az idegenforgalomban – mondja Németh Attila, a zamárdi háromcsillagos Hotel Villa Rosa tulajdonosa és üzemeltetője. – Így akkor is el tudjuk vezetni a helyet, ha egyik-másik alkalmazott hiányzik. Márpedig hiányzik: Németh szerint az idén alig lehetett megfelelően felkészült kollégát találni.
 
 – Volt olyan, hogy százezer forintért is alig találtam részmunkaidős takarítót – mondta egy másik, nevének elhallgatását kérő kollégája. Volt olyan eset, hogy a már felvett helyi segédmunkás két nappal a kezdés előtt telefonon közölte, hogy mégsem megy, mert ugyanolyan munkát kapott, csak a határ túloldalán és majd négyszeres bérért. Így végül mit volt mit tenni, napokig a főnöknek is be kellett szállni a takarításba.
 
  A lassan krónikussá fajult munkaerőhiány mellett mégis jó szezonról számoltak be a szállásadók. A néhány esős naptól eltekintve, júniustól folyamatosan sütött a nap, és az augusztus 20. környéki szezonzárásig is jó időt jósol a meteorológia. A megkeresett szállásadók két számjegyű forgalomnövekedést érzékeltek, és jó pár helyen az idén már megreszkírozták, hogy évek után először emeljenek az áraikon.
 
 Mint arról többször is írtunk, a korábbi szezonokban hiába növekedtek ütemesen a szállodások költségei, a magyar tenger vendéglátói nem igazán mertek emelni az áraikon – szórványos kivételek csak a négy-öt csillagos hotelek között akadtak –, ezért a szállodák jövedelmezősége a jobb tavalyi szezon ellenére is csökkent. Az idei nyáron viszont a szálláshelyek már nagyjából tízszázalékos áremelkedéssel indultak, igaz, ez szakmai vélekedések szerint inkább csak a lélegzetvételhez elegendő, ám ahhoz még kevés, hogy a szállodások, panziósok jókora profittal zárják a szezont.
 
  A tavalyihoz képest nagyobb vendégszám mellett is jócskán meglátszik a vásárlóerő csökkenése. Míg a hagyományosan jól fizető német vendégekből jobbára csak a nálunk nosztalgiázó idősebb korosztály jön a Balatonhoz, ők is egyre kevesebben, a nagyjából hatvanszázalékos arányt képviselő hazai vendégeknek viszont inkább csak a szállás megfizetésére futja (ezt fedezi a leggyakrabban használt Széchenyi pihenőkártya), míg a korábban megszokott kiegészítő szolgáltatásokat (például masszázs, étterem) már kihagyják, és az élelmiszert inkább a közértben veszik meg, és azt viszik be a hotelbe.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lasszóval fogják a jó pincért a Balatonnál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector