Startlaphoz Csatlakozz!

Havi bruttó 1650 és 68 722 forint között kapnak a munkavállalók

Bérkiegészítés a szociális ágazatban dolgozóknak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 10. hétfő, 09:33

A szociális ágazat mintegy 63 ezer dolgozója kapta meg a napokban a kormány által július elsejétől biztosított bérkiegészítést, amelyet az itt foglalkoztatottak kiegészítő pótlék formájában e hónapban kapnak meg először. A kiegészítés mértéke havi bruttó 1650 és 68 722 forint között változik – írja a Napi Gazdaság.

 A 7,6 milliárd forint összegű pótlék a 2014 januárjában bevezetett szociális ágazati pótlékot egészíti ki, mely éves szinten 12 milliárd forintot jelent a munkavállalóknak. Így az idei költségvetésben a bérpótlék és a bérkiegészítés közel 20 milliárd forintot tesz ki. A szociális ügyekért felelős államtitkárság tájékoztatása szerint a mostani kiegészítő bérpótlék a szociális szférában dolgozó 90 ezer munkavállaló kétharmadát érinti, mely a szakmai és technikai-ügyviteli dolgozókra egyaránt kiterjed. A bérkiegészítéshez nem jutó dolgozókat a garantált bérminimum-emelés az elmúlt években folyamatosan érintette, ezért ezek a források az ebből kimaradó kategóriákban jelentek meg. Ebből következően a bérkiegészítés fókuszában elsősorban a közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkező, valamint a többéves tapasztalattal, gyakorlati múlttal bíró szociális dolgozók állnak. Ők azok, akik a társágazatok hasonló munkakörben dolgozó munkavállalóihoz képest bérhátrányba kerültek az elmúlt években.
 
  A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény által biztosított bér, a szociális ágazati pótlék és a kiegészítő bérpótlék együttes hatásaként a szociális ágazatban elérhető fizetés – végzettségtől és a területen eltöltött évektől függően – 105 ezer és 318 ezer forint között mozog.
 
  Az ágazatért tett intézkedésekről Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár korábban elmondta: 2014-ben már elkezdődött egy olyan bérrendezés, amelyik első körben egy 6–17 ezer forintos ágazati pótlékkal próbálta meg a béreket javítani. Ehhez jön hozzá az idei, július 1-jét követően bevezetett kiegészítő támogatás. A kiegészítő pótlékból kimarad ugyan néhány fizetési kategória, de inkább azoké, akik a minimálbér-emeléssel évről évre az inflációt meghaladó mértékben tudtak béremelkedést maguk mögött. Ismertetése szerint a kormány azok számára szeretett volna jóval kézzelfoghatóbb, akár harminc-negyven-ötvenezer forintos kiegészítő pótlékot nyújtó rendszert bevezetni, akik hátukon viszik a rendszert, valamilyen szakmai képesítéssel, diplomával rendelkeznek és már jó néhány éve bizonyítottak a területen.
 


  Papp Krisztina, a budapesti II. kerületi családsegítő és gyermekjóléti szolgálat vezetője lapunk érdeklődésére közölte: a szolgálat munkatársai már kézhez kapták az első bérkiegészítést, amiből kitűnik, a kormány két területet emelt ki. Egyfelől a pályakezdő, felsőfokú végzettségű fiatalokat, másrészt a nyugdíj előtt álló, több évtizedes tapasztalattal rendelkezők munkáját ismerte el. – A fiatalok jelentős, 30–45 ezer forintos kiegészítést kaptak, és további segítség számukra, hogy a gyermekek után járó családi adókedvezményt itt is érvényesíteni lehet – fejtette ki a vezető, aki arra is felhívta a figyelmet, a kormány ígéretet tett az ágazat dolgozóinak arra, hogy a decemberig járó kiegészítő támogatást jövőre beemelik az alapilletménybe. 

Forrás: Napi Gazdaság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bérkiegészítés a szociális ágazatban dolgozóknak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector