Startlaphoz Csatlakozz!

Sok heyen alapfetétel egy idegen nyelv ismerete

Nyelvvizsga vs. valódi nyelvtudás: nem a papír számít

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 10. hétfő, 10:37

 Az ipari parkban pályázott egy állásra – a gyerekekkel töltött két év után – egy logisztikai szakember. A szakmában jónak számít, a munka is tetszett volna neki, ám feltétel volt az angol nyelv társalgási szintű ismerete. Ennek híján nyolchónapos tanfolyamra iratkozott be a munkaügyi központnál. Mire sikeresen, napi nyolc-tíz órányi igen intenzív tanulás után levizsgázott, az állást természetesen már betöltötték. Az angolnak köszönhetően viszont nemsokáig kellett várni az újabb lehetőségre – írja a kemma.hu.

 Az ipari parkok – jobbára külföldi tulajdonú és kiterjedt külhoni kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkező – cégeinél a diplomás munkahelyek betöltésénél alapfeltétel legalább egy idegen nyelv ismerete. Az esetek többségében ez az angol, de speciális esetekben a német, francia vagy más nyelv ismeretét is elvárhatja a munkaadó. Már a felvételi elbeszélgetéseknél kiderül: a hangsúly nem a nyelvvizsgát igazoló papíron, hanem a gyakorlati tudáson van.
 
  Kérdés, hogy a nyelvoktatásban mennyire ezt a szempontot veszik figyelembe? A diploma megszerzése miatt a legtöbben inkább a nyelvvizsgára „gyúrnak”. Az viszont kérdés, mennyire hasznosítható, „eladható” nyelvtudás áll a papír mögött.
 
  A kettősséget kiválóan értékeli Veress Márta némettanár. Tanít középiskolában, és személyes sikerének könyveli el, hogy a tanévben alig volt lemorzsolódás az osztályából. Más évfolyamokról ugyanis sokan átcsábulnak az angol szakra. Szerinte a németet is érdemes jól tudni és érdekes módszerekkel meg is lehet szerettetni a diákokkal a nyelvet, nemcsak a gazdasági kapcsolatok, hanem a kulturális hagyományok miatt is. Ennek ellenére a legtöbben a családi vonatkozások miatt is választják a németet, vagy azért, hogy majd német nyelvterületen keresnek munkát. A tanárnő ugyanakkor tanít egy nyelviskolában is minden nap délután: ott teljesen más módserrel tanítanak, a hangsúly a beszéden, a szövegértésen és a kommunikáción van. A cégeknél a felvételi elbeszélgetéseken épp ezek állnak a középpontban.
 
  A tatabányai AGC Glass Hungary Kft. HR-igazgatója, Gíber Mihály szerint a diplomához kötött állásokban kötelező az angol nyelv jó szintű ismerete, viszont vannak olyan beosztások, amikor a németet vagy a francia nyelvtudást is elvárják a jelentkezőtől. A fuvarszervezőknél előnyben vannak azok, akik jól beszélnek szlovákul vagy csehül. A cégnél a műszaki végzettségű szakemberektől elvárják, hogy tudjanak angolul, hiszen az új technológiák, az informatika ezen a nyelven elérhető. A HR-igazgató szerint azonban arra is volt már példa, hogy mivel feltétlenül szükség volt a mérnökre, gazdasági szakemberre a speciális végzettsége miatt, hiányos nyelvtudását kiegészítő nyelvtanfolyamon bővíthette tovább. A technikusoknál csupán egy-két munkakörben elvárás az angol.
 
  A Becton, Dickinson and Company (BD) globális orvostechnológiai vállalatnál hasonlóképpen elsősorban a nyelvtudást nézik: itt a francia élvez előnyt a cég háttere és kereskedelmi kapcsolatai miatt, de az angol sem nélkülözhető – összegez Havasi Tímea, a cég munkatársa. De teljesen sajátos helyzetek is előfordulhatnak: egy másik, a  megyében tevékenykedő cégnél elsősorban kínai tolmácsokat keresnek, ezt a ritka és jól hasznosítható tudást még diplomához sem kötik. Emellett természetesen a munkanyelv az angol, sőt, speciális esetekben a németre is szükség van. A cégnél már középvezetői szinten elvárás az angol: de ezt az ismeretet itt sem papíron kérik, még az önéletrajzban is úgy szerepel ez a pont, hogy pályázó minősítheti a saját nyelvtudását írás, olvasás, szövegértés, társalgás szintjei alapján. Azt pedig természetes folyamatnak tartják, hogy a szakmára jellemző speciális terminus technikusokat a munkavállaló előbb-utóbb olyan szinten elsajátítja, hogy a napi munkában az előnyére válik.

Mibe kerül a nyelvhasználat?

  A kettősség tehát fellelhető: nem a papír számít, hanem a tudás, és az állásinterjúkon ezt konkrét beszédszituációkban tesztelik is. A diplomához kötött beosztásokban az angol nyelvtudás már nem számít kivételnek: sokszor nagy előnyre tesz szert a versenyben az, aki több nyelven képes kommunikálni.
Számtalan nemzetközi szervezet végzett már számításokat arról, hogy mibe kerül a tolmácsolás, a „hivatalos” munkanyelvekre való fordítás, nyomtatás költsége. Milliárd eurókról van szó. A Vatikán már komoly projekteket dolgozott ki – kommunikációs csatornái fejlesztésével párhuzamosan – arra, hogy a latin helyett az eszperantót vezeti be. Az Európai Unióban is számos tanulmány született a huszonegynéhány munkanyelvre való lefordítás nehézségeiről, 40 milliárd eurós költségeiről, ráadásul az angol, a német és a francia közötti rivalizálás is egy semleges nyelv – a nemzetközi kommunikációra tökéletesen alkalmas eszperantó – irányába tolná a gondolkodást.
Tolná, bár most a keresztény gyökereiben is megrendült, menekültválsággal küszködő Európának aligha ez lesz a legfontosabb gondja.

Forrás: kemma.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyelvvizsga vs. valódi nyelvtudás: nem a papír számít.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector