Startlaphoz Csatlakozz!

A Kúria döntése

Álláskeresési támogatás: nincs kiterjesztő értelmezés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 10. hétfő, 13:10

A társadalombiztosítási törvény szerinti álláskeresési támogatásban részesülők körét nem lehet kiterjesztően (a foglalkoztatási törvénytől eltérően) értelmezni – a Kúria eseti döntése a munkajog.hu oldalán.

  Az aktív korúak ellátásában részesülő felperes megváltozott munkaképességű személyek ellátásának megállapítása iránt nyújtott be kérelmet.
 
  A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény szerint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira jogosult az, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű, és aki a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095 napon át a társadalombiztosítási törvény szerint biztosított volt. Mivel az alperes szerint a felperes ennek a kritériumnak nem tett eleget, elutasította kérelmét. A másodfokú hatóság az elsőfokú határozatot helybenhagyta.
 
A kereseti kérelem tartalma és a bíróság eljárása
 
  A felperes álláspontja szerint rendelkezik a szükséges, 1095 nap biztosítotti idővel, ezért a határozat hatályon kívül helyezését kérte a bíróságtól.
 
  A közigazgatási és munkaügyi bíróság az alperes másodfokú határozatát az elsőfokú határozatra is kiterjedően hatályon kívül helyezte és az alperest új eljárás lefolytatására kötelezte. A bíróság indokolása alapján a társadalombiztosítási törvény értelmében biztosítottnak minősül az álláskeresési támogatásban részesülő személy. A bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a törvény szerinti „álláskeresési támogatásban részesülő személyek”-megfogalmazás olyan összefoglaló megjelölés, amelyet a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény tölt ki tartalommal, így beletartoznak a korábbi rendszeres szociális segély helyett aktív korúak ellátásában részesülők. A társadalombiztosítási törvényben foglaltak helyes értelmezése szerint az álláskeresés fogalmába beletartozik az álláskeresést ösztönző juttatás is, így a felperes részére folyósított ellátás is.
 
A felülvizsgálati kérelem tartalma
 
 Az alperes a bíróság téves jogértelmezésére hivatkozva az ítélet hatályon kívül helyezését kérte. Érvelése szerint a bíróság által alkalmazott jogszabály-értelmezés, amely szerint az aktív korúak ellátása nem az önkormányzat jegyzője által szociális rászorultság esetén megállapított ellátás, hanem a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű aktív korú személyek és családjuk részére nyújtható, az álláskeresési támogatásnak minősülő ellátásforma, nem felel meg a hatályos jogszabályoknak. Különösen, mivel az aktív korúak ellátását a szociális törvény, az álláskeresési támogatások rendszeréről pedig a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény szabályozza, amelyben az ellátási formák között az aktív korúak ellátása nem szerepel. Így álláspontja szerint az álláskeresési támogatásban részesülők körének kiterjesztő értelmezése jogszabálysértő.
 
A Kúria megállapításai
 
 A Kúria is arra az álláspontra helyezkedett, hogy a társadalombiztosítási törvény [5. § (1) bekezdés d) pont] csupán az álláskeresési támogatásban részesülő személyt tekinti biztosítottnak. Ez a munka világából kikerült, munkanélküli-ellátásban vagy álláskeresési támogatásban részesülő személyek számára nyújt védelmet a biztosítotti minőség rögzítésével. A foglalkoztatás elősegítéséről szóló törvény [4. § a) pont 4. pont] taxatíve felsorolja, hogy mi minősül álláskeresési támogatásnak, melyek között az aktív korúak ellátása nem szerepel.
 
  E törvény alapján álláskeresési támogatásban részesülő személy biztosított, és mint ilyen, egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot és nyugdíjra jogosító szolgálati időt is szerez, mely utóbbit a nyugdíjjárulék fizetése alapozza meg. Annak, akinek lejárt a foglalkoztatás elősegítéséről szóló törvény alapján megállapított álláskeresési támogatás folyósításának időtartama és rendelkezik a szociális törvényben meghatározott egyéb feltételekkel, a jegyző állapítja meg az aktív korúak ellátására való jogosultságát. A két időnek az összesített számolása, mint álláskeresési támogatás kiterjesztő értelmezésnek minősül, amelyre nincs lehetőség.
 
  Így bár a felperes megváltozott munkaképességűnek minősül, nem rendelkezik azonban a szükséges, 1095 nap biztosítotti idővel, ezért rokkantsági ellátásra nem jogosult. Mindezek alapján a Kúria a munkaügyi bíróság ítéletét hatályon kívül helyezte és a felperes keresetét elutasította.

Forrás: munkajog.hu
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Álláskeresési támogatás: nincs kiterjesztő értelmezés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector