Startlaphoz Csatlakozz!

Sáling József:

Az alacsony bérek miatt munkaerőhiány alakult ki a magyar kiskereskedelemben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 10. hétfő, 16:31

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Kálmán Olgával beszélgetett a magyar kiskereskedelemben kialakult munkaerőhiány okairól és következményeiről.

  A legfrissebb munkaügyi statisztikák szerint a kiskereskedelemben alkalmazott magyarok száma nem az elbocsájtások miatt csökken elsősorban, hanem sokkal inkább az emberek otthagyják munkahelyeiket és ha lehetőségük van rá, külföldön keresnek munkát – mondta el a szakszervezeti vezető. Azonban rámutatott, hogy bizonyos áruházláncok bezárása, mint például a Baumaxé is, akár több száz ember munkahelyének megszűnését eredményezheti.
Jelenleg 339.000 fő dolgozik Magyarországon a kiskereskedelem területén, mondta el Sáling. „Szinte az összes nagy áruházlánc keres embert, de azért a pénzért amit ajánlanak, egyszerűen nem találnak alkalmazottakat” – mondta el Sáling, aki elmondása szerint szinte az összes jelentős kiskereskedelmi céggel kapcsolatban áll.
 
  Az a tény, hogy a kiskereskedők rendszeresen fizetnek túlóra pénzt az alkalmazottaiknak azt mutatja, hogy nincs megfelelő számú alkalmazottjuk. “A cégek tudják, hogy bért kellene emelniük, de tartanak attól, hogy ez hatással lesz a nyereségességükre.” Hozzátette, a munkaadók szerint az alkalmazottak bérét mintegy 30.000,- forinttal kellene havonta emelni, a jelenlegi 120.000,- forintról 150.000,- forintra, hogy egyensúly alakuljon ki a munkaerőpiacon.
 
  Sáling szerint ezt három-négy év alatt lehetne teljesíteni, amennyiben a kormány is hozzájárulna ehhez. A munkaadók által fizetendő 27 százalékos TB járulék nagyon magas, és Sáling szerint megfelelő bért kell fizetni ahhoz, hogy a megfelelő embereket tudják alkalmazni a kiskereskedelemben. A minőségi alkalmazottak hiánya pedig negatívan befolyásolja a vásárlók elégedettségi szintjét.
A szakszervezeti vezető szerint nincs alapja annak a kormányzati állításnak, hogy az utóbbi időben csökkentek a munkaadók adó-, és járulékterhei.
 
  Véleménye szerint nem volt elegendő az a mérsékelt béremelés, amit 2015 elején adtak, és rámutatott arra, hogy vidéken a dolgozók 60-70 százaléka minimálbért kap, és a már régóta egy helyen dolgozó munkavállalók is csak alig valamivel keresnek többet.
 
  A kiskereskedelmi munkaerőpiac egyensúlyba hozása nagymértékben függ a kormánytól, mivel a kormány határozza meg a minimálbért, az adóterhek mértékét és a különadókat is. Sáling véleménye szerint számos munkaadó igyekszik minimalizálni a munkaerő költségét részmunkaidős munkavállalókkal a teljes munkaidős foglalkoztatás helyett.

Forrás: budapestbeacon.com

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az alacsony bérek miatt munkaerőhiány alakult ki a magyar kiskereskedelemben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector