Startlaphoz Csatlakozz!

Két dolgozónak kell majd eltartania egy nyugdíjast

Negyvenezres nyugdíjon tengődhetnek az idősek 2050-ben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 11. kedd, 11:58

 Hazai szakértők szerint a következő generációknak fel kell készülniük arra, hogy vagy gondoskodnak több tízmilliós megtakarításról, vagy be kell érniük a jelenlegi 116 ezer forintos nyugdíj akár harmadával, vagyis alig 40 ezer forinttal 2050 környékén – írja a Blikk.

  A nyugdíjak csökkenésének oka a népesség fogyása, az idősek arányának növekedése. Az ENSZ napokban publikált demográfiai előrejelzése szerint 2050-re a jelenlegi 9,8 millióval szemben 8,3 millió lesz hazánk lakossága, vagyis két dolgozónak kell eltartania egy nyugdíjast.

  Egyes számítások szerint 30-40 milliót kell félreraknia a nyugdíjba vonulás időszakára annak, aki meg akarja őrizni körülbelül 20 évre tervezett nyugdíj mellett a jelenlegi életszínvonalát. A legkisebb öregségi nyugdíj egyébként jelenleg 28 500 forint havonta, vagyis a jövő átlagnyugdíjasai alig fognak többet kapni napjaink „nyomornyugdíjánál”.


  – A magyar népesség öregedése súlyos terhet jelent a 2025 után nyugdíjba menők számára, de számos más körülmény is befolyásolhatja az átlagnyugdíj értékét – mondta Simonovits András nyugdíjszakértő, aki számokat nem akart mondani, de azzal egyetértett, hogy jelentős mértékben csökkenhet a jelenlegi 116 ezer forintos ellátás akkori értéke. A szakértő úgy vélte, némiképp csökkenhetne a teher, ha sikerülne visszacsábítani a külföldön dolgozók százezreit, és letelepíteni az ide bevándorolni hajlandókat. A szakértő szerint idővel szükségszerűen emelni kell a nyugdíjkorhatárt is, akár 70 évre. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy egyes munkaköröket már nem lehet ellátni ebben a korban, például egy buszvezető 70 évesen már képtelen volán mögé ülni.
 
  – Nagyjából havi 17 ezer forint befizetése elegendő lehet arra, hogy valaki 35 év múlva a jelenlegi értéken 76 ezer forinttal egészítse ki az akkori nyugdíját – kalkulálta ki a Blikk kérésére Sebestyén András, a nyugdíjbiztosítás.com ügyvezetője. Ez az összeg kamatos kamatokkal együtt elég lehet, hogy összegyűljön akár több tízmillió forint is 2050-re. Tehát mostani értéken számolva ha 40 ezer forintra csökkenne az akkori nyugdíj, ennyi pénz havi befizetésére lenne szükség ahhoz, hogy jelenlegi nettó átlagnyugdíj értékét, a 116 ezer forintot kapja a nyugdíjas.
 
Forrás: Blikk.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Negyvenezres nyugdíjon tengődhetnek az idősek 2050-ben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector