Startlaphoz Csatlakozz!

„Ha a bevándorlók egy napra nem állnak munkába, megbénul az ország”

Munkabeszüntetésre készülnek Nagy-Britanniában a lengyel bevándorlók

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 11. kedd, 16:02

Nagyszabású munkabeszüntetésre készülnek a Nagy-Britanniában élő lengyel bevándorlók. A tiltakozással arra akarják felhívni a figyelmet, hogy kezd betelni a pohár náluk, amiért a brit vezetés gyakran a bevándorlókat hibáztatja a szigetország problémáiért – tudta meg a Népszabadság.
 
  „Elég! Ne minket hibáztassatok!” – olvasható azokon a piros pólókon, amelyekből egyre több fogy az Egyesült Királyságban. A vevők elsősorban lengyel bevándorlók, munkavállalók, akik azt tervezik, hogy augusztus 20-án sztrájkot tartanak a szigetországban. Az akció mögött nem áll semmilyen hivatalos intézmény vagy szakszervezet – a megmozdulást a világhálón és a közösségi médiában szervezik –, de súlyát emeli az a tény, hogy a szervezők számíthatnak a Polish Express című lap támogatására.
 
  A 70 ezres példányszámú ingyenes hetilap az egyik legnépszerűbb médium az Egyesült Királyságban élő lengyel közösség körében, s a második legnagyobb „kisebbségi” lap. Ahogy az orgánum főszerkesztője, Tomasz Kowalski az őt meginterjúvoló The Independentnek elmondta, „ezzel az eszközzel készülünk megmutatni az Egyesült Királyság polgárainak, hogy a bevándorlók a társadalom fontos részét képezik”. Az ötletgazdák „nagyobb megbecsülést” várnak mindazért, amivel a lengyelek a brit nemzetgazdasághoz hozzájárulnak. A The Independent megjegyzi, hogy a lengyel munkabeszüntetési kezdeményezés egybeesik a brit kormánynak az elmúlt hetekben a La Manche csatornán keresztül érkező menekülthullám megfékezésére irányuló erőfeszítéseivel.
 
  Egyelőre nem világos, hogy miként zajlik majd a sztrájk, és mennyien csatlakoznak hozzá. A Polish Express online által végzett felmérésben a megkérdezettek 70 százaléka helyeselte, 20 százaléka elutasította a munkabeszüntetést. A demonstrációval szimpatizálók közül sokan panaszkodtak arra, ahogy a britek hozzáállnak a lengyelekhez. A Telegraphban idézett Danie például úgy érzi, „csak azért, mert az élet kellemesebb Angliában, mint Lengyelországban, nem kellene úgy kezelni minket, mint az állatokat. Ha a bevándorlók csak egy napra nem állnak munkába, megbénul az Egyesült Királyság. A Nagy-britanniai Lengyelek Szövetsége azonban nem állt az ügy mellé. „Ez nem az a cél, amelyet szívesen támogatunk. Pusztán azért, mert árt a dolgozóknak és kellemetlen intézkedésekre kényszerítheti a munkaadókat. Kétségtelen, hogy indokoltak a sérelmek, s a brit gazdaság egyes ágazataiban kizsákmányolják a lengyel dolgozókat, de nem hiszem, hogy a bevándorlók jelentős része támogatja a sztrájkot” – mondta a szervezet elnöke, Tadeusz Stenzel.
 
  A Nagy-Britanniában szerencsét próbáló többi (kelet-európai) bevándorlóhoz hasonlóan a lengyelek egy része is ellenzi a brit kormány szigorító lépéseit, amelyekkel megfosztják a korábban azonnal hozzáférhető szociális segélyektől és kedvezményektől az újonnan érkezőket. Mások azonban éppen azt értékelik, hogy az „újoncoknak” nem hull az ölükbe a jóléti társadalom minden vívmánya.
 
Dolgos kezek a nagy közösségből
 
  Az Egyesült Királyságban élő lengyelek a szigetországban lakó mintegy ötmillió külföldi állampolgár 13 százalékát teszik ki, a 650 ezer főt számláló közösség így a legnagyobb kisebbségi csoport. A legutóbbi, 2011-es népszámlálás szerint az angol után a lengyelt beszélik a legtöbben. Az elmúlt években számos felmérés bizonyította az Európai Unió tagországaiból érkezett munkavállalók komoly hozzájárulását az államháztartáshoz. Ami a lengyeleket illeti, egy tanulmány éppen arra mutatott rá, hogy a munkaképes korban lévők a társadalom átlagánál lényegesen nagyobb arányban dolgoznak. 81,2 százalékuk áll munkaviszonyban, szemben a britek 69 és az EU-n kívülről érkezettek 59 százalékával. (R. H. V.)

Forrás: Népszabadság
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkabeszüntetésre készülnek Nagy-Britanniában a lengyel bevándorlók.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector