Startlaphoz Csatlakozz!

Krónikussá vált a gépkocsivezetői hiány

Vitanapot sürget a közösségi közlekedésről a Munkástanácsok ágazati szövetsége

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 12. szerda, 06:36

A közösségi közlekedésről szóló parlamenti vitanap megrendezését szorgalmazza a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSz) - szerepel abban a nyílt felhívásban, amelyet a szakszervezet a parlamenti pártok képviselőihez címzett.

    Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a széleskörű társadalmi és szakmai részvétellel megtartandó vitanapra azért van szükség, mert a közúti közösségi közlekedés társaságai egyre „nyomasztóbb” körülmények között kénytelenek szolgáltatni.

    Kiemelik, hogy krónikussá vált a gépkocsivezetői hiány az ágazatban, amit a nemzetgazdasági átlagnál alacsonyabb keresetek, a gépkocsivezetői vizsga megszerzésének magas költségei, valamint a jövőkép hiánya idéz elő. A szakszervezet szerint a helyzet annyira súlyos, hogy gyors megoldás hiányában számottevő járatkimaradással kell szembenézni.

    A KMSz a közleményben hangsúlyozza: a Volán-cégek MÁV-ba olvasztása a közlekedési szakszervezetek és a Volánok szolgáltatásait igénybe vevők heves ellenállását váltaná ki. Horváth László, a KMSz alelnöke az MTI érdeklődésére közölte: ebben az esetben egy olyan vállalat veszítené el önállóságát, amely több évtizede megfelelő színvonalon szolgáltat. A helyközi utasforgalom 70 százalékát a Volán-cégek bonyolítják - mutatott rá. Az alelnök szerint lehet szó a két vállalat tevékenységének jobb összehangolásáról, ami véleménye szerint szükséges is, azonban a beolvasztás nem biztos, hogy időszerű lenne.

    Az érdekvédők tájékoztatása szerint a 2017. évi piacnyitás nagy vesztesei lesznek a megalakult közlekedési központok, amennyiben nem kezdődik meg a jármű-modernizációs program. Ezek a társaságok a mostani járműparkjukkal pályára sem léphetnek a piac-liberalizáció versenyében - írják.

    A városok döntő többségében még a Volán-cégek szolgáltatnak, ahol a finanszírozási kérdések rendezése nélkül sem a megrendelő önkormányzatok, sem a Volán-társaságok nem lesznek képesek a fenntartható fejlődés pályájára állítani és megtartani a szolgáltatás színvonalát. A színvonal csökkenése magában hordozza az utasszám markáns visszaesését, ami alaposan veszélyezteti a Volános munkahelyek biztonságát - fejti ki a KMSz a közleményben.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vitanapot sürget a közösségi közlekedésről a Munkástanácsok ágazati szövetsége.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector