Startlaphoz Csatlakozz!

A magyar kkv-k járnak rosszul

Hibázott a törvénygyár, elbocsátások jöhetnek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 13. csütörtök, 08:44

Ellátási gondok mellett elbocsátásokhoz is vezethet az az új jogszabály, amely szerint társadalombiztosítási (tb) támogatással csak olyan gyógyászati segédeszköz (gyse) forgalmazható, melyet a forgalmazó az eszköz forgalomba hozójától szerzett be. A törvény kizárja a láncból a nagykereskedőket, akik ezért már nem szerződnek a hazai gyse gyártó kkv-kal. Mivel a gyártók logisztikai háttér nélkül nem tudják teríteni az árut, kénytelenek lesznek leépíteni felesleges kapacitásaikat.

  Az egészségügyi salátatörvény részeként június 9-én elfogadott rendelkezés kizárja a gyógyászati segédeszköz ellátási láncból azokat a viszonteladókat (nagykereskedőket), amelyek a forgalomba hozóktól vásárolják, és a forgalmazóknak adják tovább a segédeszközöket. Ilyenek különösen a gyógyszertárak részére elsősorban kötszereket és inkontinencia termékeket szállító gyógyszer-nagykereskedelmi cégek, de a magyar piacon van néhány kifejezetten gyógyászati segédeszköz nagykereskedelemre szakosodott vállalkozás is, amelyek elsősorban a vidéki, kisebb forgalmazókat látják el eszközökkel.
 
  Mint arról lapunk már beszámolt, a nagykereskedők kizárásánál a jogszabályalkotó nem vette figyelembe, hogy bár a gyógyszertárak elméletben nem csak gyógyszer-nagykereskedőtől, hanem közvetlenül az importőrtől is vásárolhatnak, logisztikai infrastruktúra hiányában, a járulékos plusz költségek miatt túllépnének a tb támogatott áron, vagyis jellemzően mégis csak a nagykereken keresztül szerzik be a gyógyászati segédeszközöket. A vidéki kis gyse boltok nem is tudnak szerződni közvetlenül a forgalomba hozóval, és amúgy sem rendelkeznek raktározási, logisztikai, szállítási kapacitásokkal, mellesleg egyre kevesebb is van belőlük.
 
A magyar kkv-k járnak rosszul
 
  A patikák és a kisboltok mellett a gyógyászati segédeszközöket gyártó magyar kkv-k is pórul jártak az új jogszabállyal. A nagykereskedők ugyanis emiatt már nem kötnek szerződést a gyártókkal a lekötött kontingensre, hiszen az új szabályozás következtében ők kimaradnak majd a folyamatból. A kis magyar gyártó cégeknek nincs logisztikai bázisa, azért szerződnek a nagykereskedővel, aki megfelelő infrastruktúra birtokában naponta kétszer is szállít a gyógyszertárakba, kis vidéki gyse boltokba. Egy kisebb forgalmazó, vagy gyártó akkor sem képes ezt produkálni, ha autója, vagy  saját üzlete is van, mert  hiányzik az a profi logisztikai rendszer, aminek a kiépítése milliárdokba kerül - válaszolta lapunk kérdésére Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.
 
  Lekötés híján a tőkeszegény hazai kkv-k nem fognak felesleges kapacitásokat finanszírozni, ezét a támogatott termékekkel foglalkozó állományt gyorsan leépíthetik - véli Rásky.
 
Nincs idő az őszi módosításra várni
 
  A szövetség jelezte az egészségügyi államtitkárságnak, milyen veszélyekkel jár a nagykereskedők kihagyása az ellátási láncból, ami vélhetően technikai hibaként csúszott a jogalkotásba. Információik szerint a jogszabályt várhatóan felül is vizsgálják az őszi szezonban, csakhogy a gyártók nem érnek rá addig várni - mondja a főtitkár. Ha szeptemberben megkötik a szerződést, épp négy hónap múlva szállíthatnák a termékeket a nagykernek, amikortól már hatályba lép az új törvény,  miszerint nagykereskedőtől nem szerezhet be a gyógyszertár, illetve a gyse bolt. Ezért érthető, hogy a nagykereskedők ódzkodnak a megrendeléstől, csakhogy így feleslegessé válnak az adott gyártókapacitások.
 
  A helyzet maga a 22-es csapdája - fogalmaz Rásky.  Világos, hogy a rendelkezés módosításra szorul, de parlamenti szünet alatt ez nem lehetséges, mire viszont ősszel lefut a változtatás, már késő lesz a vállalkozásoknak. Egy majdani, esetleges törvénymódosítás reményében nem vállalnak ilyen rizikót a nagykereskedő cégek. Egyedüli megoldás az lehet, véli a főtitkár, ha az államigazgatásban valamilyen módon deklarálnák, hogy a nagykereskedők továbbra is részei lesznek az ellátásnak, egy elfogadott, s ezzel egyelőre egyértelműen ellentétesen rendelkező törvény dacára.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hibázott a törvénygyár, elbocsátások jöhetnek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector