Startlaphoz Csatlakozz!

Ebben is lemaradt Magyarország

7,8 évnyi bruttó átlagjövedelem kell egy új lakás megvásárlásához

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. augusztus 13. csütörtök, 12:05

 Amíg Csehországban átlagosan 7,1 évnyi bruttó átlagjövedelem kell egy új, 70 négyzetméteres lakás megvásárlásához, addig Lengyelországban 7,2, Magyarországon pedig 7,8 év – derül ki a Deloitte friss, mely 17 európai országra kiterjedő lakáspiaci tanulmányából.

  Eszerint Magyarországon a saját lakás megvásárlásának lehetősége a jövedelmeket is figyelembe véve az európai átlag alatt van.
 
  A legjobb helyzet Belgiumban van, ahol a lakosoknak átlagosan csupán 3,2 évnyi bruttó átlagkeresetre van szükségük saját lakás vásárlásához. Németországban ugyanez az érték 3,3 év, ezzel szemben az Egyesült Királyságban mindehhez 10 évnyi bruttó átlagkereset szükséges.

 
  Bár a régiónkban a cseh lakásárak a legmagasabbak, a jövedelemviszonyokat is figyelembe véve a cseheknek a legelérhetőbb a saját lakáshoz jutás. A saját lakás lehetősége alapvetően az adott ország fejlettségének a függvénye: minél fejlettebb az adott ország, annál könnyebb a lakás megvásárlása. Ez alól kivétel az Egyesült Királyság, ahol a magas ingatlanárakat a külföldiek befektetési kereslete, illetve a betelepülők és a külföldi munkavállalók által generált kereslet is hajtja - véli Kohári Gábor, a Deloitte budapesti irodájának ingatlan-tanácsadási vezetője.
 
  A 2014-es ingatlanárak alakulása Európa-szerte nagy eltéréseket mutat: a legnagyobb lakásár növekedés Írországban volt (31,7 százalék), de Izraelben is 25,6 és az Egyesült Királyságban 21,6 százalék volt. Spanyolországban is trendfordulót regisztráltak, ott 10,5 százalékkal nőttek a lakásárak az előző évek lejtmenetét követően. A legnagyobb árcsökkenés Oroszországban volt (+16,6 százalék).
 
  Tavaly az új lakások átlagos fajlagos ára Prágában négyzetméterenként 2 020 euró volt, ez 13 százalékkal magasabb a varsóinál (1 760 euró), és több mint 40 százalékkal magasabb a budapesti áraknál (1 190 euró).

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 7,8 évnyi bruttó átlagjövedelem kell egy új lakás megvásárlásához.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector