Egy rendszeren belül veszélyes a várólisták kettéosztása

Kórházak „államosítása” után a fokozódó bürokrácia, az egysíkú szolgáltatás, a rugalmatlanság − kerülhetnek túlsúlyba

A betegeket leginkább az állami egészségügy várólistái, a várakozás maga frusztrálják, ezek mértéke magán-egészségbiztosítással csökkenthető, illetve elkerülhető − fogalmazott Paál Zoltán, a Generali Biztosító vezérigazgató-helyettese a társaság tegnapi konferenciáján.

    Paál szerint nem arról van szó, hogy ugyanazon várólistán kerül előbbre a magánbiztosítással rendelkező, mivel egy másik listára kerülhet, és így az állami rendszerben maradók is hamarabb jutnak ellátáshoz. A munkáltatók ez évtől adó- és járulékmentesen, a béren kívüli juttatások körében nyújthatnak munkavállalóiknak egészségügyi biztosítást. A Generali egészségprogramja iránt eddig mintegy 500 érdeklődőt regisztráltak és közel 100 szerződés megkötése van már folyamatban − mondta Erdős Mihály elnök-vezérigazgató. A társaság szerint a piac a következő években 70 milliárd forintra is nőhet.

    A források csökkenése és a kiadások közötti egyre nagyobb feszültségre hívta fel a figyelmet Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász, a Miskolci Egyetem oktatója. Dózsa úgy látja, ez évre − a csúszás miatt − már nem lehet az egészségügyi rendszer átalakításából származó lényeges többletforrásokkal számolni.

    Nagy kérdés, hogy milyen előnyökkel járhat az államosítás, a szakértő szerint „csodára" lenne szükség ahhoz, hogy az eredményben ne az államosított intézményekre jellemző negatív hatások − a fokozódó bürokrácia, az egysíkú szolgáltatás, a rugalmatlanság − kerüljenek túlsúlyba.
 
    A magánbiztosítottak rövidebb várólistáinak veszélye, hogy a kórházak kissé elnyújtják azon várólistákat, amelyekre van kereslet − mondta a Napi Gazdaságnak Dózsa Csaba, hozzátéve, ezért aggályos, ha ugyanannál a szolgáltatónál értékesítik a feles kapacitásokat. A jelenlegi rendszerben a kórházak nem előírt várólistával rendelkeznek, hanem volumenkerettel, az azonban már az intézmény döntése, hogy mely szakmának enged többletbeavatkozásokat. Dózsa szerint az indikációs körök pontos felülvizsgálata vagy a várólisták országos szintre emelése segíthet elkerülni, hogy a kórházak a fizetős beavatkozások felé tolják el a kapacitásokat.