Egyre több cég válik fizetésképtelenné

Opten

Az idei első negyedévben 5828 céggel szemben indult felszámolási és 9048-cal szemben végelszámolási eljárás − ez 33, illetve 54 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest − közölte az Opten.

    A jelentés szerint a csődeljárást továbbra sem alkalmazzák túlzottan gyakran, ilyenből az idei első negyedévben csupán 45-öt indítottak a hitelezők. A felszámolási eljárást is a hitelezők indítják, míg a végelszámolást maga az érintett cég kezdeményezi. Márciusban 1964 céggel szemben indult felszámolás, szemben a tavaly márciusi 1500-zal.

    A végelszámolásoknál a 3928 indított eljárás 53 százalékos növekedés az előző évi 2565-höz képest, egyben minden idők legmagasabb havi adatát jelenti.

    A válság indulásakor − 2008 első negyedévében − a felszámolási ráta, azaz a felszámolásokat a működő cégek számához viszonyító mutató 2,24 százalékon állt, a végelszámolási ráta pedig 2 százalék volt. Ehhez képest az idei első negyedévben az előbbi megközelítette a 4, utóbbi pedig meghaladta az 5,6 százalékot. Az Opten az eljárások számának emelkedésére számít idén, így az év végére akár minden 25. működő céggel szemben fizetésképtelenségi eljárást kezdeményezhetnek hitelezői.