Kevésnek tűnnek a megszorítások

Spanyolország

Alighogy bejelentette első megszorító csomagját a decemberben hivatalba lépett spanyol kormány a hét végén, elemzők máris úgy értékelték, hogy nem lesz elegendő az 5,3 százalékos idei GDP-arányos hiánycél tartásához.

    A madridi kormány 27 milliárd euróval, a spanyol GDP 2,5 százalékának megfelelő összeggel akarja mérsékelni a költségvetés hiányát 2012-ben − derül ki az idei költségvetési javaslatból, amelyet holnap nyújtanak be a parlamentben. Az elfogadott változat júniustól léphet életbe. Ez az ország legkeményebb költségvetése a Franco-rendszer bukása óta. A megszorító intézkedések között szerepel a közalkalmazottak bérének befagyasztása és a tárcák költségvetésének megkurtítása − derül ki a BBC összefoglalójából.

    Az utóbbi keretében átlagosan csaknem 17 százalékkal csökkentik a minisztériumok kiadásait. Az intézkedésnek a külügyminisztérium lesz a legnagyobb vesztese, amely elveszti büdzséje 54 százalékát, turizmusra 32, a közfoglalkoztatásra 34, ipari és agrárcélokra 31-31 százalékkal jut kevesebb forrás. A bevételi oldalon a kormány 12,3 milliárd euró pluszt vár, amelynek egyik forrása a nagyvállalatokra nehezedő közterhek 5,3 milliárd eurós növekedése lesz, miután eltörölnek néhány adóleírási lehetőséget. Az energetikai tárca bejelentette, hogy már április 1-jétől hét százalékkal növelik az elektromos áram és öt százalékkal a gáz árát. A kormány emellett 1,9 százalékkal meg akarja emelni a személyi jövedelemadót és adóamnesztiát hirdet: tízszázalékos közterhet kell fizetniük a költségvetésbe azoknak, akik hazaviszik külföldön tartott tőkéjüket. Utóbbi forrásból 2,5 milliárd eurót várnak. Ugyanakkor nem nő az áfa, nem nyúlnak hozzá a munkanélküli-segélyhez és nem marad el a nyugdíjak emelése.

    Az új kormány a múlt hónapban elérte, hogy az Európai Bizottság beleegyezzen az idei deficitcél 4,4 százalékról 5,3-ra emelésébe, ám Javier Diaz Gimenez, a madridi IESE Business School professzora úgy véli, az elfogadott költségvetési terv alapján nem lehet tartani a megemelt arányt, ezért a büdzsé nem hiteles. Az idén várhatóan 1,7 százalékkal eső GDP tükrében nem lesznek elegendőek a tervezett kiadáscsökkentések és az adóbevételek is elmaradhatnak az előre jelzettől, ezért szerinte a kormány az év folyamán újabb kiigazító csomag elfogadására kényszerül. Háttérbeszélgetéseken állami tisztviselők is elismerik, hogy a csomag elégtelen lehet.

    A múlt hét utolsó munkanapján tartott demonstrációkon a szakszervezetek szerint Barcelonában 800 ezren − a rendőrség becslése szerint 80 ezren − vettek részt. Madridban a szervezők 900 ezerre tették a létszámot, „hivatalos" adatot nem közöltek. A megmozdulások egyes esetekben erőszakossá váltak: radikális tiltakozók megdobálták a rendőröket és kirakatokat törtek be. A rendőrség könnygázzal válaszolt.

Intézkedések
30−50 százalékot meghaladó csökkentés a tárcák büdzséjében
5−7 százalékos energiaár-emelés
inflációarányos nyugdíjemelés
10 százalékos adóval adóamnesztia
a vállalati adóbevétel növelése