Német munkahelyeket teremt az Európai Központi Bank akciója

Az IG Metall és a Ver.di 6,5 százalékos béremelést követel

A várakozásoknál is jobban csökkent a munkanélküliség Németországban márciusban, amit elemzők úgy értékelnek, hogy Európa legnagyobb gazdasága máris hasznot húz az adósságválság enyhüléséből − derült ki a Bloomberg tudósításából. Az állást keresők száma a hírügynökség 10 ezres csökkenést előre jelző elemzői konszenzusával 18 ezerrel, 2,84 millióra mérséklődött, ami a nem harmonizált, kiigazított adatok szerint 6,7 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg − jelentette a szövetségi statisztikai hivatal. Ezzel kétéves mélypontra esett a mutató.

    Az ország 3,4 millió kis- és középvállalkozása az egyik nagy nyertese az Európai Központi Bank (ECB) ezermilliárd eurós likviditási akciójának, ugyanis a bank hároméves kölcsönét lejegyző 800 pénzintézet több mint fele német. Utóbbin belül többségben vannak a szövetkezeti és a takarékbankok, amelyek hagyományosan ezt a szektort finanszírozzák, közvetve segítve ezzel a foglalkoztatás bővülését.

    A német DHK kereskedelmi és ipari kamara előrejelzése szerint az ország vállalatai 250 ezer új munkahelyet teremthetnek idén, ezen belül az egészségügyi és szociális szolgáltatások terén 80 ezer, a számítástechnikai ágazatban 50 ezer, a gépiparban 40 ezer új állás keletkezhet. A foglalkoztatás bővülését ugyanakkor visszafoghatják a megnövekedett béremelési igények. Az IG Metall, Európa legnagyobb szakszervezete, amely 3,6 millió munkavállalót képvisel, 6,5 százalékos növelést követel, akárcsak a közalkalmazottakat és a banktisztviselőket reprezentáló Ver.di szakszervezet.
 
    Munkanélküliségi ráta*
    Január
    EU−27            10,1
    Eurózóna         10,7
    Németország     5,8
    Nagy-Britannia    8,4
    Franciaország    10,0
    Olaszország         9,2
*EU-harmonizált adatok    
                           Forrás: Eurostat