Az Országgyűlésről szóló törvényjavaslat egyes elemei korlátozzák a nyilvánosságot

Társaság a Szabadságjogokért

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Országgyűlés működéséről szóló törvényjavaslat egyes törekvéseit üdvözli, néhány eleme azonban a civil szervezet szerint indokolatlanul korlátozza a parlamenti nyilvánosságot és a sajtószabadságot.

    A törvényjavaslat általános vitája kedden kezdődött meg az Országgyűlésben. A 158 paragrafusból álló előterjesztés újraszabályozza a Ház szervezetét, működését és ülésezését, a képviselők jogállását és javadalmazását, továbbá létrehozza az Országgyűlési Őrséget, amely a házelnök irányítása alatt álló fegyveres szerv lesz. A javaslat szerint az új tisztségviselőket, így a házelnök politikai helyettesének számító háznagyot, valamint a főigazgatót, aki a közigazgatási helyettese lesz az elnöknek, első alkalommal ez év végéig kell megválasztani, illetve kinevezni.

    A TASZ az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: az Országgyűlés működéséről szóló javaslatban üdvözli például a „közjogi szervezetszabályozó eszköz formában hatályos Házszabály fontos rendelkezéseinek törvényi, azaz jogszabályi szintű szabályozását"; az országgyűlési képviselők javadalmazásának újbóli rendezését; a képviselőknek a megbízatásukkal összefüggésben nyújtott ingyenes juttatások szabályozását.

    Ugyanakkor a TASZ véleménye szerint a javaslat egyes elemei indokolatlanul korlátozzák a parlamenti nyilvánosságot és a sajtószabadságot, ezzel együtt a képviselők megbízatásával összefüggő személyes adatok (például a vagyonnyilatkozatok, lobbistáktól kapott juttatások) nyilvánossága viszont nem megfelelően biztosított.

    A TASZ szerint a házelnök „elnagyoltan körülhatárolt rendfenntartási jogkört kap" azáltal, hogy kéthetes kitiltással is sújthatja azt a sajtószervet, amely az Országgyűlés elnöke által meghatározott magatartási szabályokat megsérti. „A kitiltás lehetősége alkalmas a sajtószabadság indokolatlan és tartalmi alapú korlátozására". Ezért a TASZ szerint a javaslatnak egyértelművé kell tennie, hogy a sajtó munkatársait nem lehet kitiltani a tudósítói munkával összefüggésben.

    A szervezet ezen felül azt is kifogásolta, hogy a javaslat fenntartja a zártláncú közvetítés kizárólagosságát. Emiatt - a TASZ szerint - az Országgyűlés tevékenységéről csak korlátozottan lehet tájékoztatni a nyilvánosságot, ezáltal ellehetetlenítik a média szerepét, és végső soron „az állam demokratikus működését ássák alá" - fogalmaztak. A TASZ álláspontja szerint biztosítani kell, hogy a média szabadon és saját eszközökkel közvetíthesse az Országgyűlés üléseit - tették hozzá.

    A TASZ a házelnök rendfenntartási jogköre kapcsán megjegyezte továbbá, hogy a javaslat szövegében jelzett fordulatok határozatlanok, ezért széles és önkényes mérlegelési lehetőséget adnak a házelnök kezébe. A TASZ úgy véli, ezek a rendelkezések indokolatlanul korlátozzák a képviselőknek a parlamenti vitában való érdemi, kritikus részvételét.

    Emellett a hatályos törvényhez hasonlóan, az Országgyűlésről szóló törvényjavaslat szerint is csak a tárgyévben tett vagyonnyilatkozatokat kell közzétenni a parlamenti honlapon. Ennek kapcsán a TASZ azt javasolja, hogy a képviselők által a mandátumuk alatt tett összes vagyonnyilatkozat legyen állandóan elérhető az Országgyűlés honlapján, mert - mint írták - „így biztosítható a vagyongyarapodás hatékony állampolgári ellenőrzése".

    A TASZ arra is kitért, hogy a képviselők a megbízatásukkal összefüggésben ingyenes juttatást fogadhatnak el. A javaslat viszont kizárólag a képviselői tiszteletdíj egytizenkettedét meghaladó összeg (hozzávetőleg 62500 forint) felett írja elő a nyilvánosságra hozatali kötelezettséget. Továbbá a javaslat értelmében a képviselőket nem terheli beszámolási kötelezettség arról, kitől és milyen ellentételezésért kapják a juttatást. A TASZ szerint a parlamenti lobbizás átláthatósága miatt az ingyenes juttatások szigorúbb szabályozása szükséges.

    Az Országgyűlésről szóló új törvény javaslatát és a hatályos házszabály módosítását március 14-én nyújtotta be a parlamentnek Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Gulyás Gergely fideszes képviselő.