Már csak az apróbb finomítások vannak hátra a szakszervezeti integrációhoz

Jelenleg túlságosan szétaprózott a rendszer

 Már csak az apróbb finomítások vannak hátra a három szakszervezeti konföderáció egyesüléséhez - mondta az MSZOSZ alelnöke Kaposváron. A hatékonyabb munka érdekében fognak össze az érdekképviseletek, hiszen jelenleg túlságosan szétaprózott a rendszer, sok esetben még a szolgáltatási terület határai sem egyértelműek. Ezen változtatna az integráció, amely három nagy tömörülés összeolvadásával jöhet létre – olvasható a somogytv.hu oldalán.

   Egyesítik anyagi és szellemi erőforrásaikat a szakszervezetek, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Autonóm Szakszerveztek Szövetsége és az MSZOSZ a hatékonyabb munkavégzés érdekében fog össze.

Hernádvölgyi Andrea, Autonóm Szakszervezetek:
- Nyilvánvaló, hogyha ezek a konföderációk nem külön-külön hanem együttesen próbálnak fellépni egy sokkal nagyobb erővel szemben, akkor reményeink szerint semmilyen színű, semmilyen kormányzat nem tudja megkerülni őket majd. És figyelembe kell venni a véleményüket.


   Például a törvényhozás során - tette hozzá az MSZOSZ alelnöke. A magyar szakszervezeti erők kétharmadát tömöríti majd az új szövetség.

Svajda József, alelnök, MSZOSZ:
- Itt a megyében valószínűleg egy centrumban lesz majd az összes konföderációs kolléga. Mert ez lesz olcsóbb, így lehet összefogni az erőt és a tudást, amit tudunk átadni.

   A fúziótól azt várják a szakemberek, hogy hatékonyabb lesz az érdekvédelmi munka.
Hernádvölgyi Andrea, Autonóm Szakszervezetek:
- Az érdekvédelem egyre nehezebb annál is inkább mert megnyirbálták a szakszervezetek jogosítványait. Az emberek pedig pontosan azért mert a munkahely féltés egyre nagyobb. Ráadásul nagyon sok munkáltató és sajnos azt kell mondani, hogy a munkáltatók többsége vissza is él avval, hogy 100 km-es környezetben nem lehet munkahelyet találni.

A munkáltatók a munkabérek és az egyéb juttatások kiadásánál nem túl bőkezűek - mondták a szakszervezeti vezetők - de gyakran a munkaidővel is trükköznek. Ezen is változtatnának az érdekvédelmi szervezetek a jövőben.

Forrás: somogytv.hu