Startlaphoz Csatlakozz!

Nem várt kellemetlenség

Van, aki ráfizethet a korán jött GYES-re és családi pótlékra

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 05. hétfő, 11:27

Nem várt kellemetlenséggel járhat a családtámogatások kiutalásának múlt heti előrehozása: bár a családok számára így könnyebb volt az négynapos hétvége, a banki ügyfelek egy része ugyanakkor májusban nem tudja teljesíteni a kedvezményes számlavezetéshez elvárt feltételeket – írja a Privátbankár.

   Jó néhány családnak nem pusztán örömet, hanem megoldhatatlan problémát okozott a Magyar Államkincstár (MÁK) azzal az intézkedésével, hogy még a hátunk mögött lévő hosszú hétvége előttelutalta a családtámogatási ellátásokat. Így ugyanis április 29-én és 30-án érkezett meg a bankszámlákra a májusi családi pótlék, anyasági támogatás, GYES vagy a gyermeknevelési támogatás (GYET) összege.
 
   A problémával azok a családok szembesülhetnek, akik olyan számlacsomagot választottak bankjuknál, ahol a kedvezményes használat (például a számlavezetési költség-mentesség, ingyenes utalás, stb.) feltétele a számlára érkező rendszeres, előre meghatározott összegű utalás. Ha az adott hónapban ez az összeg nem érkezik meg, a bank jogosult a kedvezményes (esetenként 0 forintos) számlavezetési díj helyett a számlacsomag tényleges költségét ráterhelni az ügyfélre. Ez akár több száz forintos többletköltséget jelenthet.
 
   Persze, mondhatnánk, hogy a kedvezményes számlacsomag igénybevételéhez messze nem elegendő akkora összeg számlára érkezése, mint amit a családtámogatás keretében utal a MÁK, s e tekintetben viszonylag kevés lehet az érintett. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy a feltételek teljesítése a legtöbb banknál csak összeghez kötött, azt, hogy ezt hány utalásból oldja meg a számlatulajdonos mellékes. Így viszont – miután több banknál akár 150, sőt 200-300 ezer forint számlára érkezése is elvárás lehet a kedvezmények igénybevételéhez – sok olyan család lehet, ahol a munkabér mellett a családtámogatások néhány tízezer forintos összege is számít a limitszint eléréséhez.
 
  A mostanihoz hasonló helyzet rendszerint az év végén szokott nagyobb gondokat okozni, amikor a munkáltatók dolgozóiknak kedvezve (s persze sokszor könyvelési okokból is) előszeretettel hozzák előre, decemberre az év utolsó hónapjára esedékes munkabérek kifizetését. Ennek nyomán a januári utalások elmaradnak, ami ismét a számlavezetési feltételek elmaradását vonja maga után.
 
   Miként a rendszeres megtakarítási termékeknél, úgy a kedvezményes számlaszolgáltatások esetében is akad olyan konstrukció, ahol évi 1-2 csúszást elnéz a rendszer a feltételek teljesülésében, ám a legtöbb helyen automatizmus uralkodik: a rendszer automatikusan ráterheli a következő hónapra az emelt szolgáltatási díjat. A MÁK korai utalásával pórul járt ügyfelek ugyanakkor bankjuknál jelezhetik az esetet és jó eséllyel számíthatnak méltányosságra is, ám ezt központilag nem képesek kezelni a hitelintézetek.

Forrás: Privátbankár

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Van, aki ráfizethet a korán jött GYES-re és családi pótlékra.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector