Startlaphoz Csatlakozz!

Kúria:

Ugyanolyan munkáért ugyanannyi bér jár mindenkinek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 08. csütörtök, 10:39
 
 Egyenlő bért kell adni az azonos munkakörben dolgozóknak – a Kúria hozta ezt az ítéletet egy munkaügyi perben – írja a Blikk.

   Noha Magyarországon a legfőbb bírói fórum döntései nem kötelezőek a hasonló perekben, a bíróságok rendszerint figyelembe szokták venni az ítélethozatalnál. Így könnyen lehet, hogy a bére miatt panaszt emelő és pert indító úszómester ügye fenekestül felforgatja a munkahelyeket.
 
   Az úszómester – akinek nevét nem hozta nyilvánosságra a Kúria – azért indított munkaügyi pert, mert éveken át kevesebbet keresett, mint ugyanazt a munkát végző kollégái. Kezdetben nem volt különbség a bérükben, de egyik évben csak a kollégák kaptak fizetésemelést. Később a szokásos fizetésemeléseknél a többet kereső munkatársak bére arányosan tovább emelkedett.
 
   Főnöke arra hivatkozott, hogy a férfinak nincs felsőfokú végzettsége, míg a többet kereső kollégának van.
 
   Csakhogy az úszómesteri feladatok ellátásához nincs szükség diplomára, ez nem indok a magasabb fizetésre.
 
   Továbbá az uszodában senki nem szerzett közben olyan képesítést, amiért külön béremelés járt volna – mondta ki most a Kúria, amely évekre visszamenőleg megítélte az elmaradt fizetésemelést az úszómesternek. Mint tegnapi számunkban megírtuk, a fővárosi és a vidéki munkavállalók bére között kiugró a különbség, ám hogy az ítéletre alapozva nekik érdemes-e perrel próbálkozniuk, egyelőre kérdéses.
 
   – Amit a bíróság kimondott, az nem újdonság, más kérdés, hogy a munkáltatók mennyire tartották be az egyenlő bánásmód elvét – vélekedett Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke. A szakember szerint az ítélet után elképzelhető, hogy több hasonló munkaügyi per indul.
 
  Csaposs Noémi szerint ha különféle – senior, junior – kategóriákba sorolják be a cégek a dolgozókat, akkor lehet a szaktudás, tapasztalat alapján megállapítani a fizetéseket. Feltétel lehet az 1 vagy 5 éves munkatapasztalat, és ha mindkét kategóriához más bérezés társul, akkor már korrekten jár el a cég – fűzte hozzá a szakember.
 
  Dr. Kamarás Péter ügyvéd arra figyelmeztetett, hogy akár munkaügyi ellenőrzéskor is vizsgálhatják, betartja-e a munkáltató az egyenjogúság elvét.

Forrás: Blikk

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ugyanolyan munkáért ugyanannyi bér jár mindenkinek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector