Startlaphoz Csatlakozz!

Dolgozz Otthonról Nap

Ideális a távmunka a szellemi munkában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 08. csütörtök, 11:22

Két éve annak, hogy a rugalmas munkavégzést ösztönző kezdeményezést a Telenor és a Microsoft elindította hazánkban: a külföldi mintára létrehozott napon 110 cég 3000 munkavállalója csatlakozott – írja a Metropol.
   
   A rugalmas, alkalmanként otthonról történő munkavégzés a dolgozó és a munkáltató számára egyaránt hasznos. Idén is több mint 100 cég nyújt munkatársainak lehetőséget arra, hogy kipróbálják, milyen a nappaliból dolgozni.
 
Alig van itthon távmunkás
 
   Az otthoni munkavégzés, a távmunka elterjedéséért van még mit tenni: a KSH adatai szerint 3% a távmunkában dolgozók száma. Ez az adat ugyanakkor régi, és nem tartalmazza azokat a munkavállalókat, akik alkalmanként vagy heti néhány alkalommal végzik így munkájukat.

   A Magyar Távmunka Szövetség becslése szerint velük együtt 16-20% lehet a távmunkában dolgozók aránya, amit akár 25-30%-ra is fel lehetne tornászni.
A Hay Group tavalyi felmérése szerint a hazai vállalatok 69%-a a rugalmas munkaidő valamilyen formáját lehetővé teszi az alkalmazottak számára, 44% pedig a hét legalább egy napján azt is megengedi dolgozói egy részének, hogy otthonról végezzék a munkájukat.
 
A bankszektor lemaradt
 
  A Magyar Távmunka Szövetségnek, a Dolgozz Otthonról Nap szakmai partnerének elnökségi tagja, Tóth Adrienn szerint egy ilyen kezdeményezés segíthet abban, hogy egyre több munkáltató és munkavállaló próbálja ki a távmunkát. Különösen azt tartják előnyösnek, hogy a kezdeményezés a munkáltatók irányából érkezik.

   – A legideálisabb persze az, ha spontán alakul ki, mondjuk, ha a munkavállaló jelzi, hogy otthon kellene maradnia például egy kéményellenőrzés miatt, de emiatt nem szeretne szabadságot kivenni, otthonról dolgozna inkább. Ez a munkáltatónak is jó, mert a munkavállalóra számíthat, dolgozik, számára pedig az az előny, hogy kipróbálhatja magát ebben a helyzetben –mondja.

   Ők azt tanácsolják, hogy kezdetben egy próbanapot jelöljenek ki a cégek, amelyre például ideális lehet egy szombati munkanap. A tapasztalatok elemzése után alkalmi jelleggel, később folyamatosan ki lehet jelölni havi egy ilyen munkanapot.

   Távmunkát főleg a szellemi munkát végzők tudnak vállalni: a definíció szerint az infokommunikációs eszközökön keresztül, a munkáltató székhelyétől távol végzett munka sorolható ide.
 
Sokféle előnye van
 
   A Dolgozz Otthonról Nap kezdeményezői szerint számos előnye van annak, ha a munkavállalók részben vagy egészben a számukra legkényelmesebb közegben, azaz otthonukban dolgoznak. Eredményesebb, elmélyültebb és kreatívabb lehet ez a munka, mivel sok zavaró tényezőt kiiktat az iroda mellőzése.

  A távmunka erősíti a munkáltató és a munkavállaló közti bizalmat, és jót tesz a cég imázsának. Az utazás kiiktatása időt spórol a dolgozónak, valamint óvja a környezetet is. A dolgozók rugalmasabban osztják be idejüket. Főként a családosok profitálhatnak a távmunkából – így egyszerre lehet otthon maradni a beteg gyerekkel, és dolgozni is.

Nemzetközi felmérések eredményei
• A hét egy részében otthon dolgozók produktívabbak azoknál, akik egész nap az irodában ülnek egy új-zélandi–ausztrál felmérés szerint.

• Egy tavalyi kutatás szerint a vállalatok 94%-a alkalmas arra, hogy rugalmasságot vigyen a munkaidőbe.

• A nők a gyerekek és a ház körüli munkák miatt dolgoznak inkább otthonról, a férfiak pedig azért, hogy jobban tudjanak koncentrálni – állítja az Új-dél-walesi Egyetem tavalyi kutatása.

• 26 ezer menedzser és cégtulajdonos körében végzett felmérést a Regus a munkavégzés helyéről: eszerint a válaszadók 48%-a a munkahét felében távolról dolgozik.
 
Forrás: Metropol

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ideális a távmunka a szellemi munkában.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector