Startlaphoz Csatlakozz!

Kevesebbek oktatását támogatják a cégek, mint az EU-ban

Több kell felnőttképzésre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 08. csütörtök, 12:19

Az elmúlt két évben csaknem egymillióan részesültek képzési támogatásban. Ennek ellenére Magyarország nem csak az iskolázottság, de a felnőttképzés tekintetében is elmarad az EU többi tagállamától – írja aVilággazdaság.

   Az egész életen át tartó tanulás fontosságáról ma már senkit nem kell meggyőzni. Magyarországon ugyanakkor az iskolázottsági szint, valamint a felnőttképzés tekintetében is elmarad az EU többi tagállamától, és a felzárkózás nem kellő ütemű – állapítja meg a KSH-nak a témában készült tanulmánya. A hivatal szakemberei úgy találták, hogy a munkavállalókat és a munkaadókat is főként az anyagiak akadályozzák meg abban, hogy többen vegyenek részt képzéseken, továbbképzéseken.
 
   De nem egyedül a pénzhiány következtében kedvezőtlen a helyzet, a felnőttképzési rendszert is át kellene gondolni, még inkább a munkaerő-piaci igényekhez alakítani – állítják.
 
   A KSH felméréséből kiderül: Magyarországon 2010-ben a 10 főnél többet foglalkoztató vállalkozások 49 százaléka biztosított szakmai képzést alkalmazottainak, míg az Európai Unióban a képző vállalkozások aránya elérte a 66 százalékot. A képzésben részesülő alkalmazottak részarányát tekintve még nagyobb a lemaradásunk: míg az Európai Unióban a 10 fősnél nagyobb cégek a dolgozók csaknem 40 százalékának támogatták a hagyományos szakmai képzését, Magyarországon ez az arány nem éri el a 20 százalékot. A képzések magas költségei miatt a vállalkozások inkább olyan munkavállalókat alkalmaznak, akik megfelelő képzettségekkel rendelkeznek.
 
   Mindennek ellenére a munkáltatók is jelentős összegeket áldoznak dolgozóik képzésére, igaz, ezek inkább konferenciák vagy tanfolyamok keretében biztosított továbbképzések. A vállalkozások 38 százaléka támogatott hagyományos szakmai képzéseket, 36 százalékuk pedig a szakmai képzés egyéb formáit.
 
   Képzési támogatásban – beleértve a központi költségvetésből, EU-támogatásokból, a Munkaerő-piaci Alapból, illetve a szakképzési hozzájárulás terhére nyújtott, valamint a nonprofit szervezetek által, vagy a munkáltatók által nem a szakképzési hozzájárulás terhére nyújtott támogatást - 2012-ben csaknem 432 ezren, 2013-ban már több mint 514 ezren részesültek hazánkban a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint. A támogatások összege két éve 27,3 milliárd, fejenként átlagosan 62511 forint volt, 2013-ban pedig már összességében meghaladta a 46,4 milliárd forintot, átlagosan pedig 90306 forint volt.
 
  A képzésben résztvevők legnagyobb része – 2012-ben 78,24, 2013-ban 76,88 százaléka – alkalmazott volt. Az álláskeresők aránya 2012-ben 6,47, 2013-ban 8,85, a gyeden, gyesen, gyeten lévőké pedig 0,57, illetve 0,98 százalékot tett ki. Vállalkozók is részesültek támogatásban, az ő arányuk tavalyelőtt 6,77, tavaly 6,1 százalék volt. 2012-ben 714-en, egy évvel később pedig 631-en kaptak a munkaügyi központoktól úgynevezett preventív támogatást, mivel munkanélküliség által veszélyeztetett állásban dolgoztak.
 
   Az már ismét a KSH adataiból derül ki, hogy a felnőttoktatás keretében a 2012/2013-as tanévben csaknem 88 ezren folytatták általános-, közép- vagy felsőfokú tanulmányaikat, a legtöbbjük gimnáziumban és szakközépiskolában. Az iskolarendszeren kívüli oktatásról 2011 óta vannak statisztikai adatok, akkor a 25–64 éves felnőtt népesség 27,2 százaléka – főként foglalkoztatottak – vett részt szervezett oktatásban, képzésben.
 
A legfontosabbnak ítélt képességek
 
   A felnőttképzés egyik központi kategóriája a kompetenciafejlesztés. Hazánkban 2010-ben a vállalkozások több mint 40 százaléka a csapatmunkát jelölte meg fontos készségként, és hasonló arányban tartották lényegesnek a problémamegoldást, valamint a műszaki, a gyakorlati vagy a munkaspecifikus készségeket. Az idegen nyelvek használata és az informatikai készségek szintén a gyakrabban igényelt kompetenciák közé tartoznak, a vezetői készségeket pedig általában a nagyvállalkozások ítélték szükségesnek.
Nyelvi képzéseket a vállalatok negyede, a 250 főnél többet foglalkoztatóknak több mint 60 százaléka ajánlott alkalmazottainak, míg a nagy cégek több mint fele finanszírozta a vezetői készségek fejlesztését.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több kell felnőttképzésre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector