Startlaphoz Csatlakozz!

Az ügyfelek többször mennek az ATM-ekhez

Átszokik a lakosság a készpénzre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 08. csütörtök, 17:59

A banki ügyfelek egy része már előre készült az ingyenes készpénzfelvételre, és sokan vesznek fel azóta többször és nagyobb mennyiségű készpénzt, hogy a törvények ezt megengedik. Az idegen ATM-ek használata is fokozódott, ez alkalmanként 200-250 forintba került a kártyabirtokos bankjának – olvasható a Világgazdaságban.

  Már érzik a bankok az ingyenes készpénzfelvétel hatásait. A jogszabályok szerint február óta kell havonta kétszer minimum 150 ezer forint, illetve negatív számlaegyenleg esetén a havi jövedelem erejéig díjmentes készpénzfelvételt biztosítani az ügyfeleknek, akik már januárban készültek erre.
 
   Az OTP Banknál ugyanis azt tapasztalták, a januári készpénzfelvételi forgalom visszaesett, az ügyfelek egy része ugyanis megvárta a februárt az ATM-ek felkeresésével, hogy spóroljon. 
A hitelintézeteknél egyelőre nem minden ügyfél élt a lehetőséggel.
 
   Az OTP-nél viszont a kliensek túlnyomó többsége kérte ezt, ami érthető is azok után, hogy a bank februártól jelentősen megemelte a készpénzfelvétel díját a számlacsomagok többségében, pontosabban eltörölte a korábban akciósan alacsony tarifájú tranzakciókat.
 
   Szintén sokan, az aktív ügyfelek háromnegyede kérte az ingyenes készpénzfelvételt az Ersténél, és a CIB-nél is több mint 100 ezren nyilatkoztak erről. A Budapest Banknál viszont csak az kliensek 42 százaléka nyilatkozott, az UniCreditnél pedig az ügyfelek valamivel több mint harmada élt a lehetőséggel.
 
  Ami a készpénzhasználatot illeti, a különböző bankok ügyfélköre nem teljesen egyformán reagált a változásra. Az UniCreditnél például rászoktak a készpénzre, a korábbinál több alkalommal és nagyobb összegeket vesznek fel. Az Ersténél szintén nőtt a felvett készpénz mennyisége, az OTP-nél és a CIB-nél viszont a készpénzfelvételek volumene nem változott, a tranzakciók száma viszont csökkent, a Budapest Banknál szintén nem észlelték a forgalom növekedését.

   Az, hogy a készpénzt most már idegen ATM-ekből is ingyenesen felvehetik az ügyfelek, szintén hozott némi mozgolódást.
 
   Szinte minden bank tapasztalta, hogy az ügyfelei más hitelintézetek automatáit is növekvő számban veszik igénybe, ugyanakkor többen jelezték, hogy az ő ATM-jeikből is vesznek fel pénzt más bankok kliensei. Az egyetlen kivétel az OTP, amelynek olyan nagy a saját ATM-hálózata, hogy az idegen ATM-ek használata nem releváns a számára. Az idegen automatás készpénzfelvételnél eszközhasználati díjat kell fizetnie a kártyát kibocsátó banknak az ATM-et működtető hitelintézet számára, ez egyébként tranzakciónként mintegy 200-250 forinttal növeli meg egy bank költségeit a CIB tájékoztatása szerint.
 
   A bankok számára ez valószínűleg aprópénz ahhoz képest, amekkora díjbevétel-kiesést okoz a tranzakciók ingyenessé tétele. A jegybank adatai szerint tavaly valamivel több mint 6 ezer milliárd forint értékben vettek pénzt fel kártyával, ez után csak a befizetendő tranzakciós illeték 36,3 milliárd forint körül van, de az ügyleteknek egyéb költségei is lehetnek.
 
   Az ügyfelek általában bőven a 150 ezer forintos limiten belül maradtak, egy átlagos bankkártyával havonta körülbelül 56 ezer forintnyi készpénzt vettek fel tavaly, de ha feltételezzük, hogy főleg csak a betéti kártyákat használták készpénzfelvételre, akkor is csak 66 ezer forint környéki az átlag.
 
Tömeges limitmódosítás
 
   A jogszabályok előírták azt is, hogy a bankkártyák készpénzfelvételi limitjét is módosítani kell abban az esetben, ha a plasztiklappal nem lehetett korábban kivenni a 150 ezer forintot. A bankoknak tömegesen kellett emelniük a kártyák limitjét, elsősorban a junior számlákhoz kapcsolódó és az elektronikus plasztiklapok esetében. 

   Előbbieknél sok esetben néhány ezer forint volt az alapértelmezett készpénzfelvételi limit. Az Erste a jogszabályváltozás miatt például a kártyák kétharmadánál emelte meg az összeghatárt.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Átszokik a lakosság a készpénzre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector