Startlaphoz Csatlakozz!

Drasztikusan csökken a létszám

Az önkormányzat két közmunkás béréhez tudná kigazdálkodni a hozzájárulást

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 09. péntek, 11:19

 – A napokban telefonáltak a gönci munkaügyi központból, azt mondták, diktáljuk be, mennyi közmunkást tudunk alkalmazni minimum és maximum. Szívem szerint azt mondtam volna, hogy minimum és maximum is összesen kettőt, mert ennyinek a bérhozzájárulását talán még ki tudja gazdálkodni a több sebből vérző önkormányzat – ezt mondja Bihi Miklós, Vizsoly polgármestere, akinek saját közösségi oldalára feltett, kétségbeesett levele alapján a Népszabadság elsőként írta meg: a választások után drasztikusan csökkentette a kormány a közmunkások létszámát.

   Vizsolyban a polgármesteri hivatal melletti kertben tizenöten dolgoznak, kapálják és egyengetik a frissen ültetett paradicsompalántákat. Ők a kiválasztottak: még egy márciusban elindított pályázat révén vehetnek részt mezőgazdasági közfoglalkoztatásban.
 
   A faluban százhuszonöt munkanélküli van. Közülük jelenleg huszonöten dolgoznak közmunkaprogramban. Százan, akik kiestek a közmunkaprogramból, kénytelenek beérni havi huszonkétezer forintos szociális segéllyel. Pedig lenne köztük több jóravaló, munkára termett is – mondja Béres Béla csoportvezető.
 
– Néhányan idénymunkásként is el tudnak majd helyezkedni, de csak akkor, ha érik a gönci barack, és szedni kell. Addig marad a mindennapi harc a túlélésért.
 
   Bihi Miklós polgármester azt mondja: nem hiszi, hogy az ő jajkiáltása és lapunk cikke nyomán jutott a kormány jobb meggyőződésre, s jelentette be maga a kormányfő néhány nappal ezelőtt, hogy kétszázezer ember közfoglalkoztatását garantálják, mindenesetre ez a hír még csak az újságokból jutott el hozzájuk, hivatalosan nem.
 
   Tény, hogy a térség fideszes vagy jobboldali kötődésű polgármesterei is fellázadtak, amiért közmunkásokat kellett elküldeni – senki sem örül ennek, hisz előttünk még az önkormányzati választás, vigyázni kell, nehogy elégedetlenek legyenek az emberek. Errefelé most az a hír járja, hogy az új közmunkaprogramokat már nem száz, csak kilencven százalékban finanszírozza az állam, tíz százalékot helyben kell előteremteni. Ez nem tűnik sok pénznek – legalábbis a Dunántúlon nem. De a nagyon szegény abaúji kistérségben szinte megoldhatatlan a pluszforrások előteremtése.
 
– Szeptember végéig ez nagyjából másfél millió forintos kiadást jelentene a falunak, a maximális, negyvenfős létszámra – mondja Bihi Miklós.
 
– Van ennyi tartalékuk?
 
– Miért, hozott magával? Mert nekünk nincs. Tudja, hol van tartalék? Felcsúton. Nálunk a kistérségben harminckét település van, ebből három-négy faluban nem okozna problémát az önrész, a többiben igen. De majd Matolcsy György vesz még egy-két hegedűt meg bankot, aztán majd abból előteremtik a pluszforrást.
 
   Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere arra panaszkodik, hogy a közmunkarendszer átláthatatlan és tervezhetetlen. A vidéket nem ismerő hivatalnokok találják ki, mire adnak pénzt és mire nem, ráadásul még ezen belül is folyton kapkodnak, változtatnak. – Ha csak ötször kell módosítani egy közmunkapályázatot, mert mindig újabb és újabb feltételeket szabnak, már boldogok vagyunk – mondja a politológus végzettségű polgármester, aki faluját egy bioprogrammal próbálja kirántani a kátyúból.
 
   Úgy tűnik, az idő az ő elképzeléseit igazolja: a jelenleg közmunkában dolgozók közül jövőre akár ötöt-hatot is „piacosítani” tudnak, vagyis a nonprofit kft.-jük alkalmazza majd őket. A falunak a nehézségek ellenére szerencséje van a közmunkaprogrammal: több mint két hektáron termelik a biozöldségeket, biogyümölcsöket, amelyek egy részét helyben fel is dolgozzák, lekvárokat, szörpöket készítenek – vagyis folyamatosan értelmes és értékteremtő munkát biztosítanak a helybélieknek.
 
   A hagymát kapáló kertészbrigádban több asszonnyal is beszélgettünk. Valamennyien azt mondták: örülnek a közmunkának, hisz így legalább ötvenezer forintot vihetnek haza havonta, s ha a férjük is keres, akkor a kettejük fizetése már elérheti a százezer forintot is. De a bizonytalanság senkinek sem tetszik, hisz határozott idejű szerződéseket kötnek velük, s általában decembertől februárig ezt szüneteltetik.
 
  Azt mondják, hogy jó lenne egyszer úgy munkába jönniük, mint más embernek: alkalmazottként.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az önkormányzat két közmunkás béréhez tudná kigazdálkodni a hozzájárulást.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector