Startlaphoz Csatlakozz!

Jövőre lassul a magyar gazdaság

Törékeny marad a hazai konjunktúra

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 09. péntek, 17:38
 
Beindult, de törékeny a magyar növekedés. A jegybank csodafegyvernek hitt ingyenhitele nem hozta a várt eredményt. Az OECD és az Európai Bizottság (EB) prognózisa szerint jövőre lassul a magyar gazdaság. Belátható időn belül nem leszünk képesek kinőni a nyolcvan százalék körül beragadt államadósságot – írja a Népszava.hu.

   Komoly kockázatok terhelik az idei növekedést és az államháztartási hiányt. A nemzetközi szervezetek prognózisa ugyanakkor ezúttal közelebb áll a kormány konvergenciaprogramjához, mint az elmúlt években. Ennek oka azonban a kormány kommunikációjával ellentétben nem az, hogy a nemzetközi szervezetek elkezdtek hinni a magyar modellben, hanem hogy ezúttal a kormány számai legalább köszönőviszonyban vannak a valósággal. Emlékezetes: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterként még 5-6 százalékos növekedésről beszélt, és a konvergenciaprogramban például azt jósolta, hogy mostanra 65 százalékra csökken az államadósság: egyiknek sincs nyoma sem.
 
   Az államadósságra vonatkozó brüsszeli és magyar előrejelzés most is különbséget mutat, jóllehet nem akkorát, mint a Matolcsy-érában. Az EB szerint idén év végére 80,3 százalékra emelkedhet a GDP-arányos államadósság, és jövőre is csak visszafogott, fél százalékos csökkenésre számít Brüsszel. Míg a kormány idén 79,1 százalékos, jövőre pedig 78,9 százalékos államadósságra számít. Jelentős GDP-növekedés nélkül azonban nem képzelhető el nagyobb adósságcsökkentés. Miközben a nemzetközi szervezetek előrejelzése azt mutatja, a mostani növekedés sem fenntartható, jövőre lassulunk.
 
   Úgy tűnik, a 2012-es recessziót valóban maga mögött hagyhatja a magyar gazdaság, a tavalyi 1,1 százalék után a kormány és az Európai Bizottság egybehangzóan 2,3 százalékos növekedésre számít. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) már az idei évtől is kevesebbet, két százalékos bővülést vár. A 2015-ös évre azonban az OECD és Brüsszel is az ideinél alacsonyabb növekedést jósol, míg a kormány csak 2016-tól számít a bővülés lassulására.
 
   Utóbbit a kabinet azzal indokolta, hogy 2015-ben még két európai uniós fejlesztési időszak forrásai táplálják a gazdasági növekedést, addig 2016-tól már csak a 2014-2020-as ciklus beruházásai valósulnak majd meg. Az EU rámutat: már 2015-ben elkezdenek kifutni a 2007-2013-as időszak beruházásai, ezért is prognosztizálják, hogy a beruházások az idei 7 százalékos bővülés után 4,3 százalékra lassulhat. Az OECD ráadásul novemberben még 1,7 százalékos magyar GDP növekedést várt, ezt rontotta a múlt heti előrejelzésében 1,6 százalékra.
 
  A kormány jól láthatóan bízik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának (NHP) sikerében, valamint abban, hogy az alacsony jegybanki alapkamat ösztönzi a hitelfelvételt. Egyelőre azonban egyiknek sem látszanak a jelei: a lakosság és a vállalkozások is nettó hiteltörlesztők. A jegybanki hitelprogram csak arra volt elegendő, hogy a vállalati hitelállomány csökkenése lelassuljon. Az első szakasz 700 milliárd forintját a vállalkozások gyorsan elkapkodták, a második szakasz 2000 milliárd forintjából viszont csak 126 milliárdot helyeztek ki április 30-ig a bankok. Ez igazolni látszik, hogy az első szakaszban inkább hitelkiváltásra és olyan beruházásokra használták a cégek az ingyenhitelt, melyre amúgy is megvolt a forrásuk.
 
  Az OECD a további kamatvágások kockázataira is emlékezet: a párizsi székhelyű szervezet szerint az MNB-nek az újabb kamatvágás haszna és az esetleg azzal járó hirtelen forintgyengülés kockázata között kell egyensúlyoznia. Az NHP az Európai Bizottság szerint csak enyhe bővülést eredményez a vállalati szektorban. A növekedést elsősorban a belső fogyasztás és a külső konjunktúra felfutása hajthatja az EB prognózis szerint. Brüsszel ebben is pesszimistább: a kormány 2 százalék körüli fogyasztás-növekedésével szemben idén 1,4, míg jövőre 1,6 százalékos bővüléssel számol.
 
Kockázatos az idei büdzsé
 
   A nemzetközi szervezetek előrejelzései szerint számos kockázat övezi az idei költségvetési hiányt és a növekedést. A térségünk legnagyobb nyitott kérdését Ukrajna jelenti: ha a szomszédos országban kedvezőtlenül alakulnak a gazdasági folyamatok, az a magyar hozamokat is felfelé hajthatja. Emellett komoly turbulenciákat okozhat a kötvénypiacon az amerikai monetáris politika szigorodása. Az OECD prognózisában felhívta a figyelmet: a folyó fizetési mérleg tartós többlete ellenére a magyar gazdaság továbbra is ki van téve a globális pénzpiacok alakulásának. A forint további gyengülése növelheti az adósságszolgálatot, mivel az államadósság nagyobbik része devizában van.
 
   A külső kockázatok mellett jelentős belső kockázatokra is figyelmeztettek a nemzetközi szervezetek. Brüsszel szerint a legnagyobb veszély egy esetleges rosszul célzott devizahiteles mentőcsomag, amely negatívan hatna a bankszektorra és a befektetői bizalomra egyaránt. A költségvetési hiánnyal kapcsolatban az OECD megjegyzi: a 2014-es költekezés után vissza kell térni a középtávú költségvetési célok tartásához.
 
   Idénre a kormány és a nemzetközi szervezetek is épp, hogy három százalék alatti hiánnyal számolnak, a tavalyi 2,2 százalékos deficit után. Az EU szerint ezzel a strukturális hiány 0,8 százalékról 2,2 százalékra ugrik. Ez az adat a költségvetés fenntarthatóságának megítélése szempontjából lényeges.
 
   A legutóbbi hiányadatokat látva azonban már kétségesnek tűnik, hogy a kormány kiigazítás nélkül tartani tudja az idei hiánycélt. A gazdasági tárca legutóbbi adatai szerint az egész évre tervezett hiány 97 százaléka már összejött az év első négy hónapjában.
 
Európa lassan magához tér
 
   A fellendülés jelei nemcsak hazánkban, egész Európában megmutatkoznak. Kezdenek beérni a tagállamok és az EU reformokra irányuló folyamatos erőfeszítései - fogalmazott az Európai Bizottság (EB) tavaszi előrejelzésének bemutatóján Siim Kallas. Az EB alelnöke szerint az európai gazdaság az élénkülés útjára lépett: a hiányok csökkennek, a beruházás növekedésnek indult, és a foglalkoztatás is a növekedés jeleit mutatja. A növekedés motorja az előrejelzés szerint a belső kereslet lehet a következő években: az alacsony infláció és a stabilizálódó munkaerőpiac is kedvező hatással van a munkaerőpiacra.
 
   Az előrejelzés szerint az infláció alacsony marad mind az EU-ban (2014-ben 1 százalék, 2015-ben 1,5 százalék), mind pedig az euróövezetben (0,8 és 1,2 százalék). Az árak jelenlegi alakulása a külső tényezőket és a kiigazítási folyamatot is tükrözi, a túlságosan hosszú ideig tartó alacsony infláció kockázatokkal járhat - hívja fel a figyelmet az EB. Ezeket a kockázatokat ugyanakkor a fokozatosan erősödő és egyre szélesebb körben tapasztalható fellendülés enyhítheti.
 
   A korábbi súlyos pénzügyi válságokat követő gazdaságélénkülések természetéhez hasonlóan a jelenlegi fellendülés is fokozatos. Az általában kedvező finanszírozási feltételek ellenére a tagállamok között, valamint a különböző méretű vállalkozások között továbbra is jelentős különbségek mutatkoznak. A reál-GDP növekedése 2014-ben uniós szinten előreláthatólag 1,6 százalék, az euróövezetben pedig 1,2 százalék lesz, és 2015-ben a további javulás eredményeképpen ezek az adatok akár a 2,0 százalékot, illetve 1,7 százalékot is elérhetik.
 
   Az OECD az euróövezetben ugyanezeket az adatokat várja, ugyanakkor felhívják a figyelmet a magas munkanélküliségre és a csak lassan enyhülő dezinflációs nyomásra. Az előrejelzések azon a feltételezésen alapulnak, hogy a tagállamok és az EU végrehajtják az elfogadott szakpolitikai intézkedéseket, és ezáltal megvalósítják a szükséges kiigazításokat - ennek fontosságára mindkét nemzetközi szervezet felhívta a figyelmet. A GDP-arányos államadósság az idén is csaknem 90 százalékon tetőzik az EU-ban és 96 százalékon az euróövezetben, majd jövőre csökkenés várható - állapítja meg az EB.
 
Közmunka alapú társadalmat épít Orbán
 
   Önbevallásnak értékeli az MSZP a kormány által készített konvergenciaprogramot, amelyből kiderül, hogy nem fog megvalósulni tíz év alatt az ígért egymillió új munkahely - mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Veres János.
 
   Az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje emlékeztetett arra, hogy az eddig megvalósultakon túl 2017-ig 150 ezer új munkahely megteremtéséről van szó a programban, így a fennmaradó három évben hatszázezer munkahelyet kellene létrehozni. Ennek a realitása a nullával egyenlő - mutatott rá a korábbi pénzügyminiszter. Felidézte, hogy Orbán Viktor Berlinben kifejtette: az állam jövőre már mindenkinek tud munkát ajánlani. Veres János szerint ez gyakorlatilag közmunka alapú társadalmat jelent.
 
   Már a foglalkoztatottsági adatok javulása is nagyrészt a közmunkaprogram felfutásának köszönhető - ahogy erre az OECD is rámutat. Prognózisában a párizsi székhelyű szervezet nem számol azzal, hogy tovább csökkenne a munkanélküliség, mi több, a közmunkaprogram leépítésével kalkulálnak. A választások előtt csaknem 300 ezer közmunkás jelent meg a statisztikákban - elemzők már akkor jelezték, hogy ez a szám aligha fenntartható.
 
Lassul a világ
 
  Az eddig vártnál kisebb gazdasági növekedésre számít a világon a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), miután rontotta kínai és amerikai prognózisait. A szervezet azzal számol, hogy a globális GDP 3,4 százalékkal nő a novemberben becsült 3,6 százalék helyett. Az OECD legújabb várakozása szerint Kína gazdasága 7,4 százalékkal nő az idén a novemberi előrejelzésben szereplő 8,2 százalék helyett, míg az idei amerikai gazdaságnövekedésre vonatkozó becslést 2,9 százalékról 2,6 százalékra rontották.
 
   A szigorúbb költségvetési konszolidáció miatt a japán gazdaság idén is és jövőre is 1,2 százalékkal bővülhet, a maginfláció tovább emelkedhet, de az inflációs cél alatt maradhat. A legszembeötlőbb rontásra Oroszország esetében került sor, az idei GDP-növekedés előrejelzését 2,3 százalékról 0,5 százalékra, a jövő évi növekedési kilátást 2,9 százalékról 1,8 százalékra csökkentették az OECD szakértői.
 
  A gazdasági növekedést támogatja a monetáris politika, és egyre kisebb a hátráltató ereje a közelmúlt költségvetési kiigazításainak. A munkanélküliség vélhetően csak lassú ütemben mérséklődik, az inflációs nyomás pedig kicsi marad - véli prognózisában az OECD. A szigorúbb pénzügyi és hitelezési környezet miatt az OECD szerint továbbra is visszafogottabb marad a növekedés a nagy feltörekvő országokban. Ahogy az Európai Bizottság, úgy az OECD is felhívta a figyelmet, hogy az elkezdett strukturális reformokat folytatni kell, így lehet javítani a gazdaságok ellenállóképességét, és hosszú távon erősíteni a növekedést és a munkaerő-piaci kilátásokat. Az OECD emellett felhívta a figyelmet: mind a külső, mind a hosszú távú költségvetési terheket enyhíteni kell.
 
   A javuló kilátások mellett azonban jelentős kockázatokra is felhívta a figyelmet a két nemzetközi szervezet. Mindenekelőtt az amerikai jegybankként szolgáló Fed eszközvásárlási programjának folyamatos szűkítése okozhat bonyodalmakat a feltörekvő piacokon. Emellett Ukrajna továbbra is komoly aggodalomra ad okot - nem csak politikai, de gazdasági szempontból is.
 
Forrás: Népszava
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Törékeny marad a hazai konjunktúra.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector