Startlaphoz Csatlakozz!

14 millióan élnek hazájukon kívül, egy másik európai országban

Nem a bevándorlás, hanem a kulturáis különbség a probléma

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 10. szombat, 10:20

Felére csökkent az EU-n belüli vándorlás a gazdasági válság miatt, de még így is 14 millióan élnek hazájukon kívül, egy másik európai országban. Közel felük Kelet-Európából ment nyugatra, ahol sokszor munkaerőhiány van. Egyre több nyugat-európai viszont úgy érzi - alaptalanul -, hogy a keletiek kihasználják a jóléti rendszereiket. Ráadásul kulturális különbségek nehezítik a beilleszkedést – olvasható a vs.hu oldalán.

  A gazdasági válság okozta munkahely-csökkenés a Nagy-Britanniába való vándorlást érintette a legkevésbé. Mindezt Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa mondta, a Közép-Európai Egyetemen Magyarország EU-tagságának 10 éves évfordulójára rendezett konferencián.
 
  A válság előtt Írország és Spanyolország is azok között az országok voltak, ahova a legtöbb kelet-közép-európai bevándorló ment dolgozni. 2011 után azonban az állások száma drasztikusan csökkent, és ezekből az országokból sokan hazatértek. Az EU-n belüli vándorlás mintegy felére csökkent a recessziónak köszönhetően, de még így is komoly számokról beszélünk, mondta a biztos. 14 millió európai polgár él ma a hazáján kívül, egy másik EU-s tagállamban. Ennek közel a fele, 6,6 millió az „új tagállamokból” (a 2004-ben és utána csatlakozott kelet-közép-európai országokból) érkezik. Ez a szám arányaiban igen nagy, hiszen ezek a tagállamok relatíve kis lélekszámúak. Ugyanez vonatkozik a 2007-ben csatlakozott Romániára és Bulgáriára is, melyek az összes vándorló negyedét teszik ki, holott népességük együtt kb. 27 millió, ami az 504 milliós EU-nak csak  5,3 százaléka.
 
   Mindennek súlyos következményei vannak. Az egyik az ún. „brain drain”, vagyis az agyelszívás, a magasan képzettek kivándorlása egyes országokból. Ennek eredményeképp a túlképzettség sokkal magasabb a bevándorlók, mint a helyi lakosság körében, mondta Andor. Másrészt pedig szakadék alakul ki a két csoport között, hiszen sok helyen a bevándorlók foglalkoztatottsági aránya sokkal magasabb, mint a helyieknél. Nagy-Britanniában ez a különbség 7-8 százalék, ami nagyon nagy szám, tette hozzá a magyar biztos.
 
  Andor László kiállt az Európai Bizottság korábbi álláspontja mellett is, mely ellenzi, hogy egyes országok (például Nagy-Britannia, Németország vagy akár újabban Dánia is) különbséget tegyenek helyi és bevándorló lakosaik között és az utóbbiakat megfosszák bizonyos szociális támogatásoktól, vagy feltételekhez kössék azokat. Legutóbb aVS.hu is beszámolt róla, hogy a brit miniszterelnök idén már másodszorra vezet be olyan intézkedéseket, melyek megnehezítik, hogy a bevándorlók hozzájussanak a segélyekhez.
 
   A biztos megemlítette a bevándorlás egy nagyon érdekes aspektusát is: Spanyolországban például jóval több a román munkavállaló, mint Németországban,  az utóbbi mégis többet reklamál, mert a románok kultúrája, életmódja sokkal távolabb áll a németekétől, mint a spanyolokétól, így a dél-európai országban fel se tűnnek a bevándorlók.
 
Forrás: vs.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nem a bevándorlás, hanem a kulturáis különbség a probléma.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector