Startlaphoz Csatlakozz!

Ne váljanak láthatatlanná a munkahelyen

A vállalati felső vezetésben és a politikában még mindig alulreprezentáltak a nők

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 10. szombat, 13:34
 
A férfi kollégák sokat tehetnek azért, hogy a nők ne váljanak láthatatlanná a munkahelyen.  Warren Buffett milliárdos üzletember egy interjúban úgy fogalmazott: sikereimet részben annak köszönhetem, hogy mindig csak a népesség felével, a férfiakkal kellett versenyeznem. Habár az utóbbi 50 évben látványos előrelépés történt, a vállalati felső vezetésben és a politikában még mindig alulreprezentáltak a nők - emlékeztet a Business Insider magazin nyomán a profssion.hu,  mely körülbelül 20 százalékra teszi az Egyesült Államokban vezető beosztásban tevékenykedő nők arányát.

  A lap által idézett, a McKinsey & Company által készített felmérés szerint az 1970 óta munkába lépett nők termelése nélkül az amerikai gazdaság 25 százalékkal lenne kisebb. Ez Illinois, Kalifornia és New York állam éves GDP-jének nagyságával szemléltethető. 
 
   A nők jelenléte és vezető pozícióba segítése a munkahelyen nemcsak etikai szempontból helyes, hanem bizonyítottan hozzájárul a cég sikerességéhez - emelte ki a lap. Sok vállalatnál ettől függetlenül a férfi kollégák hajlamosak a főnök döntésére várni, ha a nők munkájának elismeréséről vagy van szó.
 
  Íme, 7 tipp, amellyel egyszerűen hozzájárulhatunka női kollégák munkahelyi elismeréséhez:
1. Ne skatulyázzuk be őket a „segítő” szerepébe!
 
   A Business Insider felidéz egy esetet, amikor egy projekt alatt a munkatársak kedvességből csak úgy utaltak az egyetlen női kollégára, mint a csapat anyukájára. Ez a becenév akkor kedvesnek tűnt, de utólag világos, hogy ez a megnevezés egy igen szűk szerepbe skatulyázta be az illetőt.
 
   A nők hajlamosak a segítő, támogató szerepét felvenni, ha csapatmunkáról van szó, ezért különösen fontos, hogy a férfiak ösztönözzék őket arra, hogy széleskörű feladatköröket lássanak el. Az átfogó, több készséget felölelő pozíciók ráadásul nagyobb arányban vezetnek előléptetéshez menedzsment pozíciókba. 
 
2. Szóljunk közbe, ha félbeszakítják őket!
 
   Ha a következő tárgyaláson azt vesszük észre, hogy rendszeresen a női munkatársak mondanivalójába vágnak, feltétlenül lépjünk közbe. Szeretném tudni ennek az ötletnek a további részleteit, folytassa! - egy ilyen kijelentés jót tesz az illető önbizalmának, hozzájárul a csapat sikeréhez és bemutathatjuk vele vezetői képességeinket. 
 
3. Győződjünk meg róla, hogy megfelelő elismerést kapnak!
 
   A női munkavállalók gyakran hajlamosak arra, hogy alulértékeljék magukat és teljesítményüket, míg a férfi kollégák többnyire magabiztosan hirdetik sikereiket. A New York University felmérése szerint ez nem csak egyéni szinten jellemző. Ha csapatmunkáról van szó, a férfiak erőfeszítéseit általában jóval nagyobb arányban elismerik, mint a nőkét. 
 
4. Szervezzünk mentor programokat!
 
   Majdnem minden iparágra igaz, hogy nincs elég nő a vezetői menedzsment pozíciókban ahhoz, hogy mentorálni tudják a női kollégákat. A férfi senior menedzsereknek ezt figyelembe kell venni, és aktív szerepet vállalni a nők mentorálásában. Ha a cégnél, ahol dolgozunk, nincs ilyen program, álljunk az élére egy ilyen kezdeményezésnek!
 
5. Kérjük meg a HR-t, hogy tartson esélyegyenlőség tréninget!
 
   Már egészen gyermekkortól jelen vannak az esélyegyenlőséghez vezető viselkedésminták. A kisfiúknak akcióhős játékfigurát adunk, a lányoknak hercegnőt. Később a kezdeményező és határozott férfiakat célra törőnek, a hasonlóan viselkedő nőkettörtetőnek bélyegezzük. Ez a különbségtétel egészen tisztán jelentkezik a munkahelyi teljesítményértékelések esetén is.
 
6. Vizsgáljuk meg a vállalati rendezvényeket!
 
   A céges rendezvények célja többek között az, hogy a munkatársak jobban megismerkedjenek, de valójában az összejövetelek többnyire a férfiak érdeklődését tükröző helyszíne vagy programja épp az ellenkező hatást válthatja ki, a nők sok esetben kizárva érzik magukat. 
 
7. Beszéljünk a családról a munkahelyen!
 
   Férfiként beszéljünk nyíltan arról, milyen segítséget nyújt a vállalat a családoknak. A gyermekvállalás nem csak a nőket érinti. A kisgyermekes apukák számára is kihívást jelenthet a munka és a magánélet összeegyeztetése a gyermek születése utáni időszakban.
 
Forrás: profession.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A vállalati felső vezetésben és a politikában még mindig alulreprezentáltak a nők.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector