Startlaphoz Csatlakozz!

Nagy-Britannia

Ötéves mélyponton a munkanélküliség, foglalkoztatási rekord

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 14. szerda, 16:39

Ötéves mélypontra csökkent a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatás pedig rekordot döntött Nagy-Britanniában. A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai ismertetése szerint a márciussal zárult három hónapban 133 ezerrel 2,2 millióra csökkent a bejegyzett álláskeresők száma; ez 6,8 százalékos munkanélküliségi aránynak felel meg. Legutóbb 2009 elején járt ezen a szinten a brit munkanélküliségi ráta. Tavaly ilyenkor még 7,8 százalék volt az állástalanok aránya Nagy-Britanniában, a pénzügyi válság után kialakult recesszió mélypontján pedig elértre a 8 százalékot.

    Az ONS szerdai ismertetése szerint a márciussal zárult negyedévben 30,4 millió fölé emelkedett az állásban lévők száma; ez abszolút rekord azóta, hogy a szervezet 1971-ben elkezdte a negyedéves foglalkoztatási adatok rendszeres közlését. Az idei első negyedévben összesen 283 ezren álltak munkába; ez szintén rekord negyedéves növekedés.

    A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics szakértői a szerdai adatismertetés utáni gyorselemzésükben hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a rohamos csökkenés ellenére továbbra is történelmi magasságokban jár a brit munkanélküliség, így egyelőre nem várható a több mint öt éve rekordmélységben tartott brit jegybanki alapkamat emelése. A ház felidézte, hogy a 2000-es évek elején 5 százalék körüli munkanélküliségi rátákat mértek Nagy-Britanniában - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban -, és a brit munkapiac még azokban az időkben sem volt komolyabb inflációs nyomás forrása.

    A munkanélküliségi ráta váratlanul gyors csökkenés miatt ugyanakkor a Bank of England (BoE) - a brit jegybank - már az idei év elején monetáris iránymutatási gyakorlatának átalakítására kényszerült, alig fél évvel e gyakorlat meghonosítása után.

    Mark Carney, a Bank of England tavaly nyáron munkába állt kanadai kormányzója nem sokkal beiktatása után vezette be az előretekintő monetáris iránymutatás gyakorlatát, amelynek fő elemeként a munkanélküliségi rátát határozta meg, jóllehet érvényben maradt a brit jegybank inflációkövető politikája is. Kimondták, hogy a brit jegybank monetáris tanácsa addig nem veszi fontolóra a kamatemelést, amíg a brit munkanélküliségi ráta 7 százalék felett jár.

    Már az idei év elején látszott azonban, hogy az állástalanok aránya a BoE által vártnál sokkal hamarabb a meghatározott küszöbérték alá csökken, ezért Carney februárban bejelentette, hogy a monetáris iránymutatás hangsúlya áthelyeződik a brit reálgazdaságban meglévő negatív kibocsátási rés - vagyis a recessziós években felhalmozódott kihasználatlan kapacitástöbblet - figyelemmel kísérésére, és a pénzügypolitikát e mérőszám összetevőinek alakulása határozza majd meg.

    A monetáris iránymutatást azért kellett gyors döntéssel átalakítani, mert a Bank of England nem akart olyan piaci várakozásokat kelteni, hogy a munkanélküliség csökkenése rövid időn belül kamatemeléshez vezethet.

    A Bank of England több mint öt éve, 2009 márciusa óta 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartja alapkamatát. Ez abszolút mélységi rekord: az 1694-ben létrehozott brit jegybank az alapítás és a 0,5 százalékos alapkamat öt évvel ezelőtti elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkentette 2 százalék alá irányadó kamatát.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ötéves mélyponton a munkanélküliség, foglalkoztatási rekord .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector