Startlaphoz Csatlakozz!

Ha pozitívan szeretné értékelni, vagy másoknak ajánlani oldalunkat, kérjük kattintson a +1 gombra! (Ehhez bejelentkezett Google-fiók szükséges.) Köszönjük! Mi a Google +1?

 


Előfordulhat, hogy az igénylő tgyás-ra jogosult, de gyed-re nem

Hallgatói GYED a gyakorlatban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. február 05. szerda, 17:19

 A hallgatói gyed-ről, a családi adó- és járulék kedvezményről, illetve a munkába visszatérő kisgyermekes szülők foglalkoztatása után járó kedvezményről közölt összeállításta stylemagazin.hu.
 
    Nagyon fontos, hogy a nappali tagozatos hallgatók eddig is jogosultak voltak tgyás-ra, gyed-re ha a megfelelő jogosultsági feltételekkel rendelkeztek.  Mivel a hallgatói gyed jogosultságának egyik feltétele az, hogy azon igénylő jogosult hallgatói gyed-re, aki az általános szabályok szerint nem jogosult tgyás-ra, gyed-re, először azt kell megnéznünk, hogy mit is jelent az, hogy valaki az általános szabályok szerint jogosult tgyás-ra, gyed-re. Az általános szabályok alapján az a biztosított személy jogosult tgyás-ra, gyed-re, aki a szülést megelőző két éven belül legalább 365 naptári napig biztosított volt és az igénylés napján is biztosítással rendelkezik.  Itt vannak apróbb szabályok, amelyek alapján előfordulhat az is, hogy az igénylő tgyás-ra jogosult lesz, de gyed-re nem. De a téma szempontjából most nem a kivételeket nézzük, hanem a teljes jogosultsági feltételt. A legelső problémát az okozza, hogy mit is jelent az, hogy biztosítással rendelkezik az igénylő. Sokan összekeverik az egészségügyi jogosultsággal, amire a nappali tagozatos hallgatók a hallgatói jogviszony alapján jogosultak. A tgyás, gyed szempontjából biztosítottnak minősül az az igénylő, aki valamilyen munkavégzésre irányuló jogviszonnyal rendelkezik, pl. munkaviszonnyal, egyéni vállalkozással, társas vállalkozásban tagi jogviszonnyal, megbízási jogviszonnyal (ez feltételes biztosítást jelent, azaz csak akkor jön létre a biztosítás, ha a kifizetett díjazás eléri havi szinten a minimál bér 30 %-át vagy naptári napra annak 30-cad részét.
 
   Ez mit jelent?: Azt jelenti, hogy a nappali tagozatos hallgató akkor lesz a tgyás, gyed szempontjából biztosított, ha a hallgatói jogviszony mellett vagy után van munkaviszonya, vállalkozása vagy esetleg megbízási jogviszonya.  Ami itt egy kedvező feltétel, hogy az előzetes (szülés előtti) 365 naptári napi biztosításba beleszámít jogosultságként (nem biztosítás, de figyelembe veszik a jogosultság meghatározásánál) a nappali tagozatos hallgatói jogviszonyból 180 naptári nap. A figyelembe vételnek az a feltétele, hogy a nappali tagozatos hallgatói jogviszony ideje a szülést megelőző két éven belül legyen és legalább egy éve fennálljon.  Azaz, ha a szülés előtt a nappali tagozatos hallgató teljes egészében rendelkezik legalább 365 naptári napi biztosítással és a szülés napján aktuális biztosítással, jogosult lesz tgyás-ra és gyed-re is.  Ha viszont a hallgatói jogviszony lejártát követően szül, akkor elég a szülést megelőző két éven belül 180 naptári nap hallgatói jogviszonnyal és 185 naptári napi tényleges biztosítást megalapozó jogviszonnyal rendelkezni ahhoz, hogy az igénylő tgyás-ra, gyed-re jogosult legyen.
 
   Nézzük meg példával, hogy jobban érthető legyen: 1. N. Emma 2014. május 5-én szül. 2011. szeptembertől jelenleg is nappali tagozatos hallgató és mellette társas vállalkozó 2012. július 14-től, amely jogviszony a szülés napján is fennáll. Fontos, hogy a társas vállalkozásban nem elég csak tagnak lenni, hanem személyesen dolgozni is kell benne. Mivel Emma a szülést megelőző két éven belül rendelkezik legalább 365 naptári nap biztosítással és a szülés napján is biztosított, így jogosult lesz tgyás-ra, gyed-re. 2. D. Anita 2014. március 10-én szül. 2008. szeptembertől 2013. június 30 -ig nappali tagozatos hallgató. 2013. augusztus 1- től munkaviszonyt létesít, amely jogviszony a szülés napján is fennáll. Mivel Anita a szülést megelőző két éven belül rendelkezik legalább 180 naptári nap hallgatói jogviszonnyal, illetve 2013. augusztus 1- től a szülést megelőző napig 221 naptári napi tényleges biztosítással (180+221 > 365) és a szülés napján is biztosított, így jogosult lesz tgyás-ra és gyed-re is. A tgyás, gyed összegét meghatározó jövedelemnél sok mindenre kell figyelni, hogy ne csak a jogosultság legyen rendben, hanem  a tgyás, gyed összege is kedvező legyen, de erről nem most  írok. Meghatároztuk, hogy kik azok, akik az általános szabályok szerint jogosultak tgyás-ra, gyed-re. Azt is tudjuk, hogy azon igénylők jogosultak hallgatói gyed-re, akiknél az általános szabályok szerint nem lehet a jogosultsági feltételt megállapítani. 
 
Milyen további feltétele van a hallgatói gyed igénybevételének?
 
   1. Az igénylő a gyermeke születését megelőző két éven belül magyar nyelvű felsőfokú alapképzés, felsőfokú szakképzés, felsőoktatási szakképzés, szakirányú továbbképzés, valamint mesterképzés, egységes, osztatlan képzés, doktori képzés nappali tagozatán legalább két aktív félév hallgatói jogviszonnyal rendelkezik. Vigyázz! A passzív félév, amikor szünetelteted a hallgatói jogviszonyt nem vehető figyelembe.
 
  2.A gyermek a nappali tagozatos hallgatói jogviszony fennállása alatt vagy a hallgatói jogviszony megszűnését követő egy éven belül születik. Kérdés itt, hogy a hallgatói jogviszony megszűnése milyen időponthoz kötődik: június 30-ához vagy október 31-ig a diákigazolvány érvényességéig? Volt ilyen kérdésem. A véleményem az, hogy június 30-ig, mivel a tényleges hallgatói jogviszony eddig tart.
 
   3. Feltétel az is, hogy az igénylő magyar vagy EGT állampolgár legyen és a szülés időpontjában rendelkezzen bejelentett magyarországi lakóhellyel
 
   4.És végül, de nem utolsó sorban az igénylő a gyermeket a saját háztartásban nevelje.
 
   Kérdésként merül fel, hogy ha az apa és az anya is nappali tagozatos hallgató, akkor ki igényelheti a hallgatói gyed-et.  Elsődlegesen az anya igényelheti. A vérszerinti apa abban az esetben jogosult hallgatói gyed-re, ha a szülő nő meghal. (még gondolni sem szabad rá),  vagy ha a szülő nő nem felel meg a jogosultsági feltételeknek.
 
   Meddig jár és mennyi az összege?A hallgatói gyed a gyermek születésétől a gyermek egy éves koráig jár.  Az összege attól függ, hogy az igénylő milyen képzésben vesz részt.
 
  1.Felsőfokú alapképzés, felsőfokú szakképzés vagy felsőoktatási szakképzésben, valamint szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgató esetében a gyed összege a jogosultság kezdőnapján érvényes minimál bér 70 %-a. Azaz 2014-ben bruttó 71 050 Ft ( 101 500*0,7).
 
   2. Mesterképzés, egységes, osztatlan képzésben, doktori képzésben részt vevő hallgató esetében a gyed összege a jogosultság kezdőnapján érvényes garantált bérminimum 70 %-a. Azaz 2014-ben  br.  82 600 Ft (118 000*0,7).
 
  Egy kis prémium azon igénylőknek, akik a szülés napján biztosítottak és rendelkeznek legalább 180 naptári napi jövedelemmel: a gyed alapja a tényleges jövedelem, de nem lehet magasabb, mint a minimál bér kétszerese és nem lehet kisebb, mint a kötelező legkisebb minimál bér vagy garantált bér összege. Ez csak a bruttó összeg. Az általános szabályok szerint folyósított gyed-ből levonnak 16 % személyi jövedelemadót és 10 % nyugdíjjárulékot. Gondolom, ez a hallgatói gyed esetében sincs másként. Ha figyelsz, akkor látni lehet, hogy az utolsó pontban nagyon kis idő választ el attól, hogy az általános szabályok szerint jogosult legyél  tgyás-ra, gyed-re. Miért van ennek jelentősége? Azért, mert ebben az esetben nemcsak gyed jár egy évig, hanem tgyás és gyed is, ami akár a baba két éves koráig is folyósítható, ha a megfelelő biztosítással rendelkezel.  De minimum a baba másfél éves koráig folyósítják a tgyás-t, majd gyed-et. A jogszabály kimondja, hogy azon igénylők esetében, akik az általános szabályok szerint jogosultak gyed-re, a gyed folyósítás ideje nem lehet rövidebb egy évnél. Ha egy kicsit matekozunk, akkor lehet látni, hogy a tgyás jár 168 naptári napig (5,5 hónap) a gyed pedig egy évig. Ezt akárhogy számolom ez minimum 17,5 hónap.  A másik fontos dolog az, hogy a hallgatói gyed nem jogosít egy következő babánál ellátásra. Azaz, ha a tesó úgy születik, hogy a tesó születését megelőző két éven belül nem fogsz az általános szabályok szerint rendelkezni a jogosultsági feltétellel, akkor tesónál sajnos csak gyes-re leszel jogosult. Míg ha  most az általános szabályok alapján leszel jogosult tgyás-ra, gyed-re, akkor tesó esetén is jogosult leszel tgyás-ra, gyed-re, feltéve, ha a szülés előtt, a tgyás, gyed, gyes folyósítás alatt nem szűnik meg a biztosításod és a szülés napján is biztosított leszel.  Ezért figyelni kell arra, hogy ha kis idő választ el attól, hogy az általános szabályok szerint is jogosult legyél az ellátásokra, akkor, ha lehetőség van rá, azt nem szabad elmulasztani.
 
  Hol lehet igényelni a hallgatói gyed-et?Ha a szülés napján biztosított vagy, akkor a foglalkoztatóhoz kell benyújtani a gyed iránti kérelmet. Ha a szülés napján nem vagy biztosított, akkor pedig a lakóhely szerinti egészségbiztosítási pénztárhoz kell a gyed iránti kérelmet benyújtani.
 
   Mit kell csatolnod?A hallgatói jogviszonyról szóló, felsőoktatási intézmény által kiadott igazolást. Kizárólag az OEP honlapján megtalálható „Igazolás aktív hallgatói jogviszonyról a gyermekgondozási díjhoz” elnevezésű nyomtatványt fogadják el. Csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát. Amennyiben az igénylő EGT tagállam állampolgára csatolni kell a magyarországi lakcímről kiadott hatósági igazolvány másolatát is.
 
 
   Végül még szeretném arra is felhívni a figyelmet, hogy a hallgatói munkaszerződés alapján végzett munka 2014. január 1-jétől nem alapozza meg a biztosítást. Erre azért érdemes figyelni, mert 2013. december 31-ig ez a foglalkoztatási jogviszony is biztosítást eredményezett.  Így a jogosultsági feltétel vizsgálatánál jelentősége lehet a hallgatói munkaszerződés alapján végzett munka biztosítást megalapozó időtartamának.Legközelebb a családi adó- és járulék kedvezményről fogok írni.

Forrás: stylemagazin.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hallgatói GYED a gyakorlatban .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector