Startlaphoz Csatlakozz!

HDSZ: az idei bértárgyalások halogatása, a húsipari bérek évek óta tartó elmaradása csökkenti a húságazat stabilitását és vonzerejét

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 20. kedd, 18:09
A Húsipari Dolgozók Szakszervezete, alapszervezetei még a múlt év végén a szokásos gyakorlat szerint megküldték javaslataikat a 2014. évi béremelésekre vonatkozóan. A bérekről szóló párbeszéd megkezdődött kora tavasszal, de nagyon vontatottan halad. Néhány cégnél sor került jövedelemnövelésre, de csak bónusz, prémium elemek növelésére, kifizetésére. A szakszervezet megítélése szerint a többéves kihagyás ellenére több cég nem szándékozik emelni a béreket, pótolni a bérkompenzáció elmaradását, az adórendszer nettó bércsökkentő hatása következtében elvesztett jövedelmeket. Egyes területeken csak jelképes bérrendezéssel növelnék a fizetéseket. A Húsipari Dolgozók Szakszervezete jól ismeri a vállalkozások nehéz helyzetét, de ezzel együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy egy növekvő gazdaságban, több éves kihagyás után sem törekszenek a cégek javítani a munkavállalók jövedelmi pozícióját, növelni az ágazat vonzerejét. Pedig az új német minimálbér fokozhatja a hentesek kiáramlását.

    A 2012-2013-as kormányintézkedések után részben, vagy egészben önkormányzati tulajdonba került húsipari vállalkozások helyzete további kiemelt figyelmet kíván a tulajdonosoktól, a szaktárcától annak érdekében, hogy az érintett húsipari cégek, munkahelyek megmaradjanak. A Pápai Hús 1913. Kft. helyzetének rendezése érdekében hozott 2013. decemberi kormányhatározat végrehajtása vontatottan halad, ami aggodalommal tölti el a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének kongresszusi küldötteit, továbbra is veszélyeztetve látják a pápai munkahelyek megmaradását. Reméljük, hogy a kormány nem adta fel ez ügyben tett eddigi pozitív intézkedéseit.

    A húsipar általános helyzetének, versenyképességének további javítása érdekében elengedhetetlen lenne az ÁFA csökkentés továbbvitele az élelmiszerek, így a húsipari termékek vonatkozásában is.

    A húsipari szakma és a HDSZ is helyes kormányzati döntésnek tartotta a sertéságazat fejlesztésére kidolgozott stratégia elfogadását, egyenlőre azonban ennek pozitív eredményei nem látszanak, a vágósertés állomány nem növekszik, inkább csökken.

    A HDSZ már többször állást foglalt, hogy a húsipar versenyképességének javítása érdekében elengedhetetlenek a beruházások, műszaki és technológiai fejlesztések, amelyhez külső forrásokra is szüksége van az ágazatnak. A szakszervezet bízik abban, hogy a 2014-2020. közötti EU-s forrásokból – mint ahogy az a kormányzat tervei között is szerepel – a kis- és közepes vállalkozások mellett a nagyobb húsipari cégek is részesülhetnek.

    A szakszervezet által is támogatott,  a Pick Szeged Zrt. által tervezett mohácsi vágóhíd beruházás mellett remélhetőleg további jelentős fejlesztésekre is sor kerülhet. Beruházások nélkül a szakszervezet megítélése szerint nincs jövője az ágazatnak.  

    A legújabb fejlemények – orosz húsexport leállítása - aggodalommal töltik el a húsipar munkavállalóit, a szakszervezetet, különösen a foglalkoztatásra gyakorolt esetleges negatív hatása miatt. Remélhetőleg a gazdaságpolitika, a kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy újra elindulhasson az exporttevékenység.

Budapest, 2014. május 20.

Kapuvári József
HDSZ elnök

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - HDSZ: az idei bértárgyalások halogatása, a húsipari bérek évek óta tartó elmaradása csökkenti a húságazat stabilitását és vonzerejét.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector