Startlaphoz Csatlakozz!

LIGA Szakszervezetek: Hogyan dolgozzunk kevesebbet?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. július 04. péntek, 18:36
Hogyan dolgozhatunk kevesebbet – avagy miért dobogósok a magyarok a legtöbbet dolgozó nemzetek között?

A francia COE-Rexecode kutatóintézet által nem rég publikált tanulmány megcáfolni látszik azt az előítéletet, mely szerint a válság által leginkább sújtott országokban egyszerűen lustábbak az emberek és kevesebbet dolgoznak. A legtöbb munkaórát robotoló ország Románia lett, ahol 2013-ban 2099 órát dolgoztak az emberek. „Előkelő” 2. helyen végzett Görögország (2010 óra), Magyarország pedig a 3. legtöbbet dolgozó (1969 óra) országnak bizonyult a teljes állásban dolgozók valós óraszámait összevetve. Ezzel szemben a fejlett Nyugat-, és Észak-európai országok lakói dolgoznak a legkevesebbet, a lista legvégén Finnországot, Franciaországot, Svédországot és Dániát találjuk.


Noha ezek az adatok önmagukban nem állítanak semmit a hatékonyság és a helyes munkaerő kihasználtság módjairól, egy másfajta korreláció viszont felfedezhető:
A LIGA Szakszervezetek szakértői megvizsgálták az összefüggést a munkaidő és a szakszervezeti érdekvédelem foka között az európai országokban. A mellékelt grafikonokból látszik, hogy a szakszervezeti szervezettség és a kollektív szerződéssel való lefedettség az EU országaiban, ha nem is teljes mértékben, de irányadóan fordítottan arányos az elvégzett munkaórák számával.
 
Szembeötlő példa Finnország, Svédország vagy éppen Dánia, ahol az emberek a legkevesebbet dolgoznak Európában viszont a szakszervezeti szervezettség mértéke meghaladja a 70 %-ot, a kollektív szerződéssel védett munkahelyek aránya átlagosan eléri a 90 %-ot. Ezzel szemben Magyarországon az egyik leggyengébb a szakszervezetek rendszere Európában. A munkavállalói érdekképviseleti szervezetek tagsága csupán 12% körüli az összes munkavállalóra vetítve, míg kollektív szerződés mindössze a munkavállalók 33%-át védi. Ez azt jelenti, hogy 100 dolgozóból csak 12 szakszervezeti tag, és pusztán 37 rendelkezik kollektív szerződéssel, ami jól mutatja a társadalmi párbeszéd gyengeségét. A szakértők véleménye szerint ezek a számok legjobb esetben is csak stagnáltak az utóbbi időben. Pedig ahol szakszervezet van, ott a kollektív szerződéskötés lehetősége is fennáll. Kollektív szerződésben pedig ki lehet kötni, hány munkaóra szükséges az adott munkahelyen. Noha a kép országonként árnyaltabb lehet, jól látható az összefüggés a szervezettség, a kollektív szerződések száma és a ledolgozott órák között. (Kirívó példa Franciaország, ahol ugyan 7% körüli csak a szakszervezeti tagok aránya, ugyanakkor 98%-os a kollektív szerződéses lefedettség, és összesítésben a második legkevesebb a ledolgozott órák száma!)


Fiedler Péter, a LIGA Szakszervezetek kommunikációs vezetője elmondta: “Ha valaki kevesebbet szeretne dolgozni, jó irány lehet a szakszervezet alapítás és a kollektív tárgyalások megkezdése. Kollektív szerződéseket kell kötni minél több munkahelyen Magyarországon, hogy a munkavállalók ne töltsék fél életüket a munkahelyeken. Ebben örömmel segít a LIGA szakértői csapata, amely épp egy ilyen, többek között a munkahelyek kollektív szerződéssel való lefedettségének növelését célzó, az Európai Unió által finanszírozott projekt közepén tart. Munkatársaink regionális, megyei szinten is készséggel nyújtanak az adott vállalatoknál jogi segítséget a kollektív szerződések megkötéséhez, illetve annak előfeltételeként a szakszervezet megalapításához. Részletesebb információkat a projektről, a kollektív szerződések előnyeiről, és érdekvédelmi tanácsadóink elérhetőségeiről a www.amunkaert.huweboldalon, valamint további információkat a szakszervezetekről a www.ligaszakszervezetek.huweboldalon találnak az érdeklődők.
 
Források:
·         www.coe-rexecode.fr/
·         http://www.worker-participation.eu/

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - LIGA Szakszervezetek: Hogyan dolgozzunk kevesebbet?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector