Startlaphoz Csatlakozz!

Székely Tamás: a Hankook előtti demonstráció margójára

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 06. szerda, 00:41
Fantasztikus érzés azt látni, hogy a VDSZ hívására egyként mozdultak meg a magyar szakszervezetek, mert közösen érezzük jogtalannak azt, ami ebben a gyárban történt.

Külön köszönetemet szeretném kifejezni a szolidaritásért
Magyar Szakszervezeti Szövetség tagszervezeteinek és elnökének, Pataky Péternek
a Liga Szakszervezetek tagszervezeteinek és elnökének, Gaskó Istvánnak,
az Értelmiségi  Szakszervezetek tagszervezeteinek és elnökének, dr. Kuti Lászlónak
a Munkástanácsok tagszervezeteinek és elnökének Palkovics Imrének és minden szervezetnek, amely jelezte, együtt érez a Hankooknál dolgozókkal, s egyetért velünk abban, hogy nem tűrhetjük a munkavállalói jogok sárba tiprását.

Egyszerre mozdult meg mindenki, mert tudjátok, tudjuk, hogy az, ami miatt most itt vagyunk, nemcsak arról az egy emberről, a VDSZ-hez tartozó Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete vezetőjéről szól, akit jogtalanul, mondva csinált okok alapján rendkívüli felmondással kirúgtak, hanem mindannyiunkról. Ha most szó nélkül hagyjuk azt, ami ebben a gyárban történik, akkor ez az eset más munkaadók számára is példa lehet, s egyre gyakrabban fogunk találkozni ilyenekkel. Szakszervezeti tisztségviselőt elbocsátani rendkívüli felmondással olyan módszer, amely ellen tiltakozni kell, mert olyan fokú jogtalanság, amely félelmet kelt minden munkavállalóban. Tiltakozunk! A leghatározottabban tiltakozunk.

És aki azt gondolja, vagy azt akarja elhitetni a közvéleménnyel, hogy ezt a mai demonstrációt a politika mozgatja – sajnos voltak ilyen reakciók -, az vagy nincs tisztában az okokkal, vagy éppen a valóságot akarja elrejteni.
Ebből a gyárból, a Hankook Tire Magyarország Kft. üzeméből egyetlen év alatt 2 választott tisztségviselő került az utcára rendkívüli felmondással, 4 pedig maga mondott fel, vagy felmondtak neki. Holik Viktor, Bognár Ferenc, Tőkésy Zoltán, Sólyom Krisztián, Zsirai Lajos, Dömény Sándor. Nem sorolom tovább. A fortélyos félelem, ami miatt néhányan önként távoztak nem a béke és az együttműködés alapja.

Mutassuk meg, hogy miért vagyunk itt! Mindig a tárgyalás és a megegyezés hívei voltuk, és azok leszünk a jövőben is. Ma átadtunk a cég vezetésének egy hosszabb távú tárgyalási tervet, amellyel ismételten az a célunk, hogy béke és nyugalom legyen. Remélem, „odabent” értékelik a gesztust, s elfogadják a diplomatikus folytatást!  Javaslatot tettünk egy tárgyalási koncepcióra is, s felajánlottam, jöjjön ide a vezetőségből valaki és közösen jelentsük be, hogy készek egyeztetni velünk a szakszervezeti és a munkavállalói jogok betartásáról, a törvénytelenségek megszüntetéséről, az érdekvédelmi munka feltételeinek a megteremtéséről. Vagyis arról, hogy európai módon megtűrik, és hagyják dolgozni a szakszervezetet, s annak tisztségviselőit. Nem jött ki senki, hogy a Hankook itt és most, a nyilvánosság előtt elkötelezze magát az együttműködésre.

Számos helyen rendezett munkaügyi kapcsolatunk van. Van köztük japán, kínai, francia, magyar, német, olasz vállalat és tisztességesen partnerséggel vagyunk egymás iránt.

Felelőséggel tartozunk a dolgozóinkért. Márpedig, ahol nincs szakszervezet, ott nem tudunk felelősséget vállalni a kollégákért, ott nincs béremelés, nincs munkavédelem, nincs jogsegély, nincs érdekképviselet. Az ilyen munkahelyen csak végtelen kiszolgáltatottság van, és ezt nem hagyhatjuk.

Ha kell, akkor „csak” küzdünk, és nem harcolunk. Tárgyalunk, mert elsősorban ez a mi fegyverünk. De harcolunk a munkavállalói jogokért ott, ahol ilyesmiről egyébként hallani sem akarnak, s ott, ahol a cégvezetés nem tűri a szakszervezet jelenlétét, ezért esély sincs a békés megoldásra. Azt remélem, hogy mostantól a Hankook, mint a kormány kiemelt stratégiai partnere kész lesz a velünk való együttműködésre, hogy kulturált módszerekkel rendezzük ügyünket, s befejezzük végre a régóta tartó háborút.  Innen üzenem a „bent” kétkedőknek, hogy mi egészen biztos, hogy erre törekszünk.

Sok helyen vagyunk, ahol van párbeszéd és megállapodás.

Innen is üzenem minden dolgozónak:
Ne hallgasson! Nem féljen! Ne higgye, hogy egyedül van!
Kiállunk mindenkiért, mert ez a hivatásunk.
Ne feledjétek többen erősebbek vagyunk!

Forrás: aszakszervezet.blog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Székely Tamás: a Hankook előtti demonstráció margójára.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector