Startlaphoz Csatlakozz!

Kollektív szerződés a repülőgépiparban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. augusztus 06. szerda, 18:20
A LIGA Szakszervezetek “Legjobb példa” sorozatot indít olyan kollektív szerződések bemutatásával, amelyek egy-egy vállalatnál hosszú távon biztosítják a munkabékét és ezáltal mindkét fél - a munkáltató és munkavállaló - érdekeit, amely jellemzően messze többről szól, mint egyszerűen a munkabérekről. A “Legjobb példa” sorozat célja bemutatni, hogy szakszervezet alapítással, és a reprezentativitási küszöb elérésével (10%) kollektív szerződések köthetők bármely vállalatnál, amely a példákban bemutatott, speciális előnyöket biztosíthatja bármely munkahelyen. A Repülőgép Műszakiak Független Szakszervezete két vállalatnál - az Aeroplexnél és a Lufthansa Techniknél - kötött kollektív szerződést, melynek rendelkezései minden munkavállalóra vonatkoznak.
  
Az Aeroplex Kft. repülőgép-, hangár-, forgalmi-, és berendezéskarbantartással foglalkozik. A MALÉV-leányvállalat utód a hazai polgári repülést megrázó átalakulások ellenére sikeresen működik a piacán. A társaság spanyol, norvég, orosz, portugál, német megrendelésre, vagyis nemzetközi piacra dolgozik. A hangárkarbantartás területén, ami a repülőgépek − általában évente történő − részletes átvizsgálását és javítását jelenti, bevételeinek csupán 17 százaléka származott a Malévtól. A társaság összes árbevételének azonban mintegy fele a Malévtól kapott megbízásoknak volt köszönhető, a légitársaság leállásával pedig olyan szolgáltatásportfóliók estek ki, melyeket a cég csak a Malévnak nyújtott. Ilyen nehéz piaci körülmények között is talpon maradt azonban a vállalat, s ez a Malév csődje idején különösen borús kilátásokra való tekintettel komoly sikernek számít. Ehhez a sikerhez az 1993-ban megkötött és időközben többször módosított kollektív szerződés is hozzájárult. A hosszútávú együttműködés a szakszervezet és a vállalatvezetés között visszaköszön a kollektív szerződés alábbi, különleges pontjaiban.
 
A végkielégítések tekintetében a Munka törvénykönyvében előírt javadalmazások felett egy-hat havi munkabért folyósítanak.
Hűségjutalomként (törzsgárda) a 20 évnél hosszabb szolgálati idejű munkavállalók bérük 100%-ára jogosultak és az ezt követő 5 évente további törzsgárda jutalmat kapnak. A 40 éves munkaviszonnyal rendelkező kollégákat életmű díjjal jutalmazzák. Az erősen specializált és nagy követelményeket támasztó repülőgép műszaki szegmensben - hiszen nagy utasszállítókat az országban nem sok helyen javítanak - gyakori és elismerésre méltó, ha valaki évtizedeken keresztül azonos színvonalon képes ellátni feladatait. Ez a pont ezen szakemberek anyagi és erkölcsi elismerését célozza.
A Munka törvénykönyvében foglalt 250 maximális túlóra helyett a kollektív szerződés alapján évente maximum 200 rendkívüli munkaórát köteles egy munkavállaló dolgozni. Ha ez a rendkívüli munkavégzés pihenőnapra esik, akkor a munkaszüneti bérezés szerint ellentételezik.
Ha egy munkavállalót más munkakörben foglalkoztatnak - amelyre évente 44 napban van lehetőség - a helyettesített munkakör bérének 50%-a illeti meg saját javadalmazásán felül.
Az Aeroplex gyakran végez külföldi repülőtereken szolgáltatásokat. Ezeken a kiküldetéseken a dolgozóknak a napidíjon felül az utazási időre is pótlék jár.
A kollektív szerződés tartalmazza a felelősségre vonási rendszert is,
A szakszervezet részt vehet felelősségre vonási tárgyalásokon. Nyilvánvaló előny, ha egy munkajogban járatosabb szakember képviseli a munkavállaló érdekeit egy ilyen konfliktusos helyzetben.
A kollektív szerződés a munkaadó érdekében tér el a Munka törvénykönyvétől a munkaidőbeosztásban, mivel különleges iparágban tevékenykedik (pl. a forgalmi repülőgép kiszolgálás esetén szükséges az éjszakai munkavégzés)
A kollektív szerződésben a törvényesnél előírtnál több szabadságról egyeztek meg a felek, gyermekek és szolgálati idő függvényében.
Rendkívüli teljesítményeket a kollektív szerződés beosztásonként rögzített prémiumokkal jutalmaz, esetenként 102 000-167000 forinttal.
A kollektív szerződés melléklete a vállalati értékrend (GALHAM), ami a fizetésemeléskor és a magasabb munkaköri kategóriába kerülés esetén automatikusan szabályozza a béreket.
A 2005-ben bevezetett Cafetéria rendszer a kollektív szerződésben van rögzítve.
 
A kiemelt pontok jól szemléltetik a kollektív szerződés előnyeit mind a munkaadó, mind a munkavállaló számára. A kölcsönös elégedettség pedig komoly helyzetelőnyhöz juttathat egy céget válságos időkben is. Kollektív szerződéseket kell kötni minél több munkahelyen Magyarországon, a rendezett munkaügyi kapcsolatok érdekében – szorgalmazza a LIGA szakértői csapata, amely épp egy ilyen, többek között a munkahelyek kollektív szerződéssel való lefedettségének növelését célzó, az Európai Unió által finanszírozott projekt közepén tart. Tanácsadóik regionális, megyei szinten is készséggel nyújtanak az adott vállalatoknál jogi segítséget a kollektív szerződések megkötéséhez, illetve annak előfeltételeként a szakszervezet megalapításához. Részletesebb információkat a projektről, a kollektív szerződések előnyeiről, és az érdekvédelmi tanácsadók elérhetőségeiről a www.amunkaert.hu weboldalon, valamint további információkat a szakszervezetekről a www.ligaszakszervezetek.hu weboldalon találnak az érdeklődők.

A dokumentum letölthető erről a linkről.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kollektív szerződés a repülőgépiparban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector