Startlaphoz Csatlakozz!

LMP: Érdemi megoldások helyett tüneti kezelések a foglalkoztatáspolitikában

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. szeptember 22. szombat, 22:02
Méltányolandó, hogy a kormány könnyíteni igyekszik azon dolgozók terhein, akik csak otthonuktól távol találnak munkát. Emellett azonban az LMP továbbra is hangsúlyozni kívánja, hogy átgondolt, jól felépített foglalkoztatáspolitikára és a helyi közösségeket megtartó munkahelyteremtésre van szükség. Ezen a téren még semmit sem tett le az asztalra a Fidesz-KDNP, ráadásul az Orbán-kormány két éves gazdaságpolitikai ámokfutása miatt mélyponton van a hitelezés és a beruházási kedv is.

    Az LMP szerint fontos segíteni az embereket abban, hogy otthonuktól távol is tudjanak munkát vállalni. Azonban még fontosabb, hogy olyan gazdasági modellt építsünk, amelyben a munkavállaláshoz nem szükséges az otthon elhagyása. Az Orbán-rendszertől ugyanakkor láthatóan idegen a helyi gazdaság erősítése, a helyben történő munkahelyteremtés, és hasonló nehézséget okoz a kabinetnek egy jól átgondolt, a munkanélküliségből a munkaerőpiacra kivezető foglalkoztatáspolitikai program kidolgozása is.

    Egyre világosabb az is, hogy az Orbán-kormány a közmunkát végállomásnak tekinti, hiszen nem hajlandó változtatni azon a szabályozáson, amely a közmunkásokat nyílt munkaerő-piaci munkavállalókként kezeli. Ez köszön vissza a dolgozók mobilitását könnyítő rendeletben is: a statisztikák számára láthatatlan munkanélküliek, a közmunkások, ismét kimaradnak a támogatott álláskeresők köréből. Az LMP korábban már javasolta a támogatások közmunkásokra való kiterjesztését is, de ez elől elzárkózott a kormány.

    A párt azt is javasolta, hogy a hátrányos helyzetű kistérségekre való tekintettel, legyen rugalmasabb a támogatás a merev, száz kilométeres szabály helyett. Pozitív, hogy ez a szempont visszaköszön a végleges rendeletben.

    Amennyiben azonban nem változtat a kormány az alapvető tévedéseken alapuló gazdaságpolitikán, képtelen lesz hathatós és tartós segítséget nyújtani a magyar munkavállalóknak. A foglalkoztatás növelésének ugyanis alapvető feltételei vannak: kiszámítható gazdaságpolitika, bizalom és hitelesség nélkül nem lehet eredményt elérni.  

    Az LMP készülő kiadványai, a "Magyarország talpra áll" című alternatív költségvetési program, illetve a zöld gazdaságban való munkahelyteremtésről szóló anyag valós, hosszú távú megoldást kínál a helyi közösségek megtartása, erősítése érdekében. (OS)

Szél Bernadett
az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagja

    Kiadó: LMP Parlamenti Frakciója

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - LMP: Érdemi megoldások helyett tüneti kezelések a foglalkoztatáspolitikában.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector