Startlaphoz Csatlakozz!

A Független Egészségügyi Szakszervezet közleménye

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 14. péntek, 07:46
A Független Egészségügyi Szakszervezet   a Szociális Munka Napján nem ünnepelt.  A Szociális Ágazatban 1 éve sztrájkkészültség van. A munkavállalók jogos követelései 1 év alatt nem teljesültek és a Kormányzat részéről most is homályos ígéretek képezik a jogos bérrendezést, a rendezett munkakörülményeket, a kiszámítható életpályát. November 12-e a Szociális  Elégedetlenség Napja. Utcai demonstrációval és Petíció átadással fejeztük ki elégedetlenségünket jelezve, hogy elfogyott a türelem, azonnali kormányzati döntést várunk követeléseink teljesítéséről, nemcsak ígéreteket.

Czibere Károly államtitkár   a 2014.november 12.-én kiadott EMMI közleményben a szakszervezetekre  hárítja a felelősséget az EMMI és a Sztrájkbizottság közötti megállapodás aláírásának elmaradásáért.  Olyan új időpontra hivatkozik, amelyről a szakszervezeti oldal nem kapott értesítést, mint ahogy a hétfői egyeztetésen kért garanciák elfogadásáról sem értesítette a Sztrájkbizottságot.
 
Zavarosak számunkra a bérekkel, jövedelmekkel kapcsolatosan elhangzottak is.  Czibere Károly államtitkár által a HÍR TV-ben közzétett adatok a szociális ágazat jövedelmi helyzetéről nem felelnek meg a valóságnak, és megtévesztőek mind az ágazatban mind az azon kívül dolgozók számára. A tárca felelős vezetője szerint  a szociális szférában a szakszervezetek által közölt 80-90 000 Ft közti átlagkereset a közfoglalkoztatottakkal együtt számított bér, és a valós nettó bérek 104 ezer Ft-ot tesznek ki.  A KSH adatai szerint a közfoglalkoztatottakkal együtt számított nettó kereset az ágazatban 2014-I. félévben  66 466 Ft,  a szociális ágazatban a közfoglalkoztatottak nélkül fizetett nettó átlagkereset 87 878 Ft volt,  és mivel ez az első féléves adat, már a 2014-évben bevezetett bérpótlékokat és a vezetői béreket is tartalmazza. Mivel mi tudjuk, hogy a közfoglalkoztatottak bére lefelé torzít, ezért végeztünk számításokat arra nézve, hogy ezt a hatást kiszűrjük. Szomorú, hogy az ágazat első számú vezetője, az államtitkár 104 000 Ft-ról beszél, tehát vagy nincs tisztában a fent leírtakkal, vagy csúsztat.
 
Számos esetben kértük már, többek között a tárca felelős vezetőitől  és  az Országos Közszolgáltató Érdekegyeztető Tanácson  is, hogy  KSH mutassa ki a közfoglalkoztatottak nélküli béreket,kereseteket is, mivel a statisztika így torz, és bármilyen félreértés alapjául szolgálhat,és mint látható félrevezető hivatkozásra teremt alkalmat.
 
A számok pontosítása  már azért is fontos, mert ezek szolgálnak alapul a következő időszak béremeléseinek.
Talán kevés hangsúlyt kapott eddig az a tény is, hogy a szociális ágazat területén nagyon sok a folyamatosan működő intézmény/szociális, idős és betegeket, fogyatékkal élőket ellátó intézmény/ahol magasak a szakmai  követelmények, többműszakos a munkarend,ünnepnapokon is dolgozni kell, és ezek a méltánytalan mértékű keresetek műszakpótlékkal, a hétvégi műszakok ellentételezésével együtt értendők. Egyetlen olyan ágazat sincs sem a közszférában sem azon kívül, ahol a dolgozók nettó keresetei ilyen alacsonyak volnának,még a sokkal kedvezőbb munkafeltételek mellett sincs sehol ilyen alacsony mértékű anyagi elismerés.
 
A tárca által előkészített megállapodás aláírására azért nem került sor , mivel az semmi konkrét ígéretet nem tartalmazott a bérhelyzet javítására, viszont a partnerek egyoldalú kötelezettségvállalását várta el a tárca, hogy az érdekvédők  lemondanak a bérkövetelések tárgyaláson kívüli minden módjáról,ami a hosszú ideje tartó hitegetés,és mind a mai napig homályos ígéretek mellett nem alternatíva számunkra
 
 A Szociális Ágazat munkavállalói készek az erőteljesebb nyomásgyakorlásra is, ne kényszerítse a Kormány az Ágazat munkavállalóit, hogy a végső nyomásgyakorló eszközhöz a sztrájkhoz folyamodjanak.
 
 
Budapest, 2014. november 13.
 
 
                                                                                                  Kiss László elnök
                                                                                  Független Egészségügyi Szakszervezet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Független Egészségügyi Szakszervezet közleménye.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector