Startlaphoz Csatlakozz!

SZEFIT: A BÉRkérdés már LÉTkérdés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 18. kedd, 09:34
Azonos címet viselő, a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) támogatásával megvalósuló 2014. november 15-i konferenciáján a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ifjúsági Tagozata (SZEFIT) megvizsgálta a magyar közszféra helyzetét és arra a következtetésre jutott, hogy Magyarországon a közszférában dolgozók számára a BÉRkérdés már valóban LÉTkérdéssé vált.

   „A közszolgálatok a fiatalok szemszögéből” című konferencia tavaly novemberben került először megrendezésre. A tavalyi rendezvény tanulságaként megállapítható volt, hogy a bérfeszültség a közszféra legnagyobb problémája jelenleg, s amíg ez meg nem oldódik, addig hiába vannak a fiatalokat a közszférába csábító speciális állásbörzék, családbarát munkahelyek vagy éppen életpálya modellek, a helyzet érdemi javulása nem várható. Ezért idei konferenciánk e fő témakör köré csoportosult.
Neves magyar szakértők mellett idén a látókörünket tágítandó nemzetközi előadókat is meghívtunk Kelet-Közép-Európából, hogy számoljanak be az ottani közszféra és a szakszervezetek helyzetéről.
Összességében elmondható, hogy tarthatatlan helyzet alakult ki Magyarországon a bérek tekintetében. A magyar bérek vásárlóereje mindössze 60%-a az Európai Unió átlagának és bár a nettó átlagbér 150.000 Ft körül mozog, a munkavállalók 2/3-a ennél kevesebbet keres. Jelenleg 4 millió ember él a létminimum alatti jövedelemből, ebből 1,3 millió úgy, hogy dolgozik.

   A közszféra dolgozói még az átlagnál is rosszabb helyzetben annak. Átlagosan -10% a bérhátrányuk a versenyszféra dolgozóival szemben és ez a szám magasabb végzettség estén még tovább növekszik. Az egyes területeknek külön-külön juttatott emelések és pótlékok nem oldották meg az immáron 7 évre - és a tervek szerint továbbra is – befagyasztott bértábla problémáját. Mára a közalkalmazotti bértábla mintegy felét lefedi a minimálbér, ill. a garantált bérminimum. Egyes területeken a munkavállalók 76,3%-a kevesebbet keres, mint a 2013. évi létminimum, azaz 87.510 Ft.

   Ennek fényében a SZEFIT felhívja a kormányzatot, hogy folytasson érdemi párbeszédet a közszféra szakszervezeteivel és keressen megoldást a tarthatatlan bérhelyzet rendezésére! Véleményünk szerint a követelések fedezete megvan, hiszen ma is sok olyan kiadás van, amely sokkal kevésbé fontos, mint a bérek rendezése; illetve könnyen megteremthető például egy igazságosabb progresszív jövedelemadó visszavezetésével.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ifjúsági Tagozata Elnöksége

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - SZEFIT: A BÉRkérdés már LÉTkérdés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector