Startlaphoz Csatlakozz!

A munka törvénykönyve módosítását kezdeményezi az MSZOSZ

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 18. kedd, 11:12
A munka törvénykönyvének (Mt.) az éves fizetett szabadságot, illetve a keresőképtelenséget szabályozó rendelkezéseit érintő szabályainak módosítását kezdeményezi a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ).

    Több éve húzódó ügy végére tett pontot a közelmúltban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

    Megvizsgálva Magyarország Alaptörvényét, valamint a Magyarországot kötő nemzetközi jogszabályi hátteret és a különböző nemzetközi bírósági döntéseket az MSZOSZ az Alapvető Jogok Biztosának írt levelében az Mt. szabadságra vonatkozó rendelkezéseit kifogásolta.

    A szakszervezet által kifogásolt pont az Mt. 115. § (2) bek. e) pontja, melynek értelmében, munkában töltött időnek minősül a naptári évenként harminc napot meg nem haladó keresőképtelenség, és  a harminc napot meghaladó keresőképtelenség esetén csökkenti az éves szabadság mértékét.

    Ez a szabályozás sérti egyrészt az Alaptörvényben megfogalmazott alkotmányos jogot, mely szerint „minden munkavállalónak joga van a napi és heti pihenőidőhöz, valamint az éves fizetett szabadsághoz”, másrészt Európai Uniós irányelvbe is ütközik.

    Az Alapvető Jogok Biztosa megvizsgálva a kérdést, jelentésében megállapította, hogy az Mt. fenti szakasza visszásságot valósít meg az Alaptörvény által meghatározott éves fizetett szabadsághoz való jog tekintetében. A törvényi szabályozás felülvizsgálatát igényli továbbá az a tény is, hogy a magyar jog e tekintetben nem áll összhangban az uniós irányelvvel, és így nem tesz eleget a nemzetközi szerződési kötelezettségből adódó követelményeknek sem.

    Az MSZOSZ fentiek alapján nyílt levelet ír Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, és haladéktalanul kéri a törvényi szabályozás megváltoztatását, valamint az ezidáig Alaptörvény ellenes, és az uniós jogot sértő jogszabály alapján történt szabályozás helyrehozását és visszamenőleges rendezését. A szövetség ezen túlmenően mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkáltatói szervezetek figyelmét is felhívja arra, hogy a jogszabályt a továbbiakban ne alkalmazzák.

Budapest, 2014. november 17.

Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munka törvénykönyve módosítását kezdeményezi az MSZOSZ.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector