Startlaphoz Csatlakozz!

VDSZ: Miért titkolják a munkahelyi baleseti statisztikát?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 27. csütörtök, 11:18
A munkavédelem területén a legrosszabbtól tart a vegyipari szakszervezet, ezért közérdekű adatszolgáltatásként kéri ki az idei munkahelyi balesetek és halálesetek statisztikáját, hogy lássa, miért titkolja a kormány számokat. Ráadásul a hatósági ellenőrzéseket végző Nemzeti Munkaügyi Hivatal éppen most fog megszűnni, s a szakszervezet attól tart, ezzel a munkavédelmi ellenőrzés gyakorlatilag megszűnik.  

   Miközben nőtt a munkabalesetek száma tavaly Magyarországon – összesen 17 222 munkavállaló sérült meg munkavégzéssel összefüggésben, míg egy évvel korábban 17 025 esetet regisztráltak – egyre ritkulnak a munkavédelmi ellenőrzések. Az elmúlt években ugyanis a kormány drasztikusan csökkentette az ellenőrök számát, így több tízezernyi munkahely marad ki a hatósági kontrolból, mert egyszerűen nincs rá kapacitás – írta közleményében a legnagyobb ipari szakszervezet, a Magyar Vegyipari Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozó Szakszervezetek Szövetsége. A VDSZ évek óta szigorúbb és gyakoribb ellenőrzést sürget, ám a helyzet egyre rosszabb, gyakorlatilag alig van olyan munkahely, ahol akár 1-2 évente egyszer megjelennének a hatósági ellenőrök – hivatkozik tapasztalataira Székely Tamás.
 
   Az elnök felhívja a figyelmet, hogy a VDSZ területén működik a legtöbb veszélyes, az egészségre ártalmas üzem, olyan is, ahol folyamatos műszakban dolgoznak évtizedek óta a munkások. Ebben az ágazatban segítene a legtöbb emberen az, ha korkedvezménnyel előbb mehetne nyugdíjba, ám a kormány ettől a lehetőségtől megfosztotta őket. Hatvan év feletti, a munkában megfáradt, agyonhajszolt, fizikai munkások balesetet is gyakrabban szenvednek, mint más, nyugalmasabb munkahelyen dolgozók. A VDSZ tapasztalatai szerint a hatósági ellenőrzések számának csökkenésével arányosan sok cégnél lazult a munkavédelmi fegyelem, nincs visszatartó erő és kontrol, ezért nőtt a tragikus esetek száma. Azt azonban, hogy idén pontosan mennyi balesetet, vagy halálesetet jelentettek a munkahelyekről, egyelőre nem tudni, s éppen ez az, ami erősen aggasztja a szakszervezetet. Elképzelhető ugyanis – véli Székely -, hogy azért titkolják, mert a számok drámaiak, s egyértelműen az ellenőrzés hiányára, vagyis a munkaügyi hivatal korábbi elhibázott átalakítására utalnak. És a hivatalt most készül teljesen megszüntetni a kormány, s a szakszervezet attól tart, hogy elvész a munkavédelem, mint sok bába közt a gyerek. Ez viszont tragikus helyzethez fog vezetni, mert évente már így is csaknem 60 ember veszíti el az életét, munkavédelmi eszközök hiánya, vagy az előírások megszegése miatt.  Miközben sok munkaadó vagyonokat költ biztonságra, a munkavédelem fejlesztésére, számos üzemben az ellenőrzés hiányát kihasználva egyre rosszabb körülmények között dolgoztatják az embereket.

   A vegyipari szakszervezet egyik fontos célja már évek óta a munkahelyi balesetek számának csökkentése, a munkavédelem javítása és sűrűbb hatósági ellenőrzés kikényszerítése. Székely tisztán akar látni: mennyi sérülés és mennyi halálos eset történt az idén. A szakszervezet a hónapokkal ezelőtt munkavédelmi kampányt indított, mert az egyre romló statisztika mellett azt tapasztalta, hogy számos balesetet nem is jelentenek a munkaadók, a sérült dolgozót pedig megfélemlítéssel bírják hallgatásra. A VDSZ közérdekű adatszolgáltatásként kéri ki a munkahelyi baleseti számokat, hogy ha szükséges, akkor elrettentésül és figyelemfelkeltésül maga hozza nyilvánosságra.

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - VDSZ: Miért titkolják a munkahelyi baleseti statisztikát?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector