Startlaphoz Csatlakozz!

Mi a helyzet Gyulán?

Írta: Szakszervezetek.hu (d.l.)
Közzétéve: 2012. augusztus 25. szombat, 19:54
Az alábbi összefoglaló napvilágot látott a „Húsos-ban”, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének érdekvédelmi lapjában

    A Húsos 2012. áprilisi száma beszámolt, a Gyulai Húskombinát vezetője  ez év február közepén arról értesítette a HDSZ helyi alapszervezetét, hogy hat hónapos határidővel felmondják a 2005. április elsejétől hatályos kollektív szerződést. A felmondás augusztus 14-én lejár.

    A cégvezetés már 2011 decemberében közölte, hogy szándékában áll felmondani a kollektív szerződést, de néhány hónapig úgy tűnt, hogy nyugvópontra kerül az ügy. Szakszervezeti tiltakozásra olyan álláspont alakult ki, hogy a felmondással megvárják az új Munka törvénykönyv júliusi bevezetését.

    Közben Kapuvári József, a HDSZ elnöke párhuzamos tárgyalásokat folytatott Kovács Lajossal, a Gyulai Húskombinátot birtokló HAGE-Nagisz Zrt. vezetőjével, aki olyan értelmű nyilatkozatot tett, hogy nem kívánják a munkavállalók szerzett jogait csorbítani.

    Miután az idő múlásával a cégvezetés részéről érdemi lépés nem történt a felmondott KSZ újratárgyalása érdekében, a HDSZ gyulai alapszervezete egy tervezetet juttatott el július 17-én a munkáltatóhoz. Erre válaszul július 30-án Ruck János vezérigazgató azt közölte, hogy a felmondott szerződés augusztus 14-én hatályát veszíti és az új Mt. rendelkezései lesznek irányadók. Várhatóan azonban augusztus folyamán olyan stratégiai döntéseket hoz az igazgatóság, ami alapján készek lesznek egy új kollektív szerződésről tárgyalni a szakszervezettel. Ugyanazon a napon azt írta az egyik napilap, hogy egymilliárd forintos tőkeinjekcióra lenne szüksége a Gyulai Húskombinátnak, hogy megtarthassa bel- és külpiacait, és hogy ne érje újabb csapás a térség legnagyobb adófizetőjét, foglalkoztatóját. Erről tárgyalások zajlanak a kormány, a Vidékfejlesztési Minisztérium, Gyula önkormányzata és a cég között.

    A vezérigazgató levele nagy felháborodást keltett a kollégák körében, amelynek gyors válaszlevelükben augusztus 1-én hangot is adtak, azonnali konzultációt kezdeményeztek és ismételten javasolták, hogy a jelenlegi kollektív szerződés maradjon érvényben, amíg újat nem kötnek. Levelükre hamar válasz érkezett, ebben Ruck János vezérigazgató augusztus 9-ét (lapzárta után - szerk. megj.) jelölte meg a konzultáció időpontjának.

    A húskombinát munkavállalóit hónapok óta élénken foglalkoztatja a cég sorsa. A tisztánlátást sajnos nem segítették a sajtóban megjelent különféle híresztelések, nyilatkozatok, amelyekről néha azt is nehéz volt eldönteni, hogy a politikai haszonszerzésen kívül mi a céljuk. A cég irányítóinak ellentmondó megnyilatkozásai azt az érzést keltették, hogy a hat évvel korábbihoz hasonló játszma folyik a munkavállalók kárára. A HDSZ gyulai alapszervezet vezetése élvezi a tagság bizalmát, és kész arra, hogy minden törvényes eszközzel érvényt szerezzen a munkavállalók érdekeinek.
-th
forrás: Húsos,
a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének érdekvédelmi lapja

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mi a helyzet Gyulán?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector