Startlaphoz Csatlakozz!

ÉSZT:A kormány a saját maga által hozott törvényeket sem tartja be!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 27. péntek, 09:06
 A Kormány folytatja azt a káros gyakorlatát, hogy az érdekegyezető fórumokat semmibe veszi! A Parlament elé benyújtott törvényjavaslatokat rendre jogsértő módon, a törvény által is kötelezően előírt egyeztetés nélkül készítik el!

Ennek egyik legújabb példája az egyes jogállási törvények módosításáról szóló javaslat, amelyet február 6-án nyújtottak be a Parlament elé.
A törvényjavaslattal kapcsolatban a Belügyminisztérium nem hívta össze a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot, holott erre a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi törvény kötelezi!
A Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete (TBDSZ), az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete (EFDSZ),és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) nem ért egyet a törvénytervezet több pontjával sem!
 
Ezen túlmenően elfogadhatatlan, hogy a Magyar Kormánytisztviselői Kar tisztségviselőinek a sorából kizárják a szakszervezeti érdekképviselőket! A javaslat nem ad magyarázatot arra, hogy mit fog jelenteni az, hogy a Kar érdekképviselet helyett általános érdekképviseletet lát el a hivatás gyakorlásával összefüggő ügyekben. Félő, hogy a szakszervezetek jogainak csorbítását szolgálja ez a módosítás, mivel ezen rendelkezés alapján a munkáltatók inkább fognak a Karral egyeztetni ilyen kérdésekben, mint a szakszervezetekkel!
 
Elfogadhatatlan, hogy ha egy köztisztviselő ellen, egy akár minden alapot nélkülözőbüntetőeljárást indítanak, a megalapozottság vizsgálata és jogerős bírói döntés nélkül a munkáltatója felfüggesztheti állásából egy méltatlansági eljárás lefolytatása után.
 
Elfogadhatatlan, hogy egy hivatali vezető kiemeltté minősíthessenegyes kormányzati munkaköröket, és ezzel három-hatszorosára emeljeaz illetményüket.Az illetményalap hatszorosát csak a felsőfokú végzettségű, több mint 37 éve a közszolgálatban dolgozó kollégák kaphatnak jelenleg. Ezzel egy megfelelő végzettséggel nem rendelkező, többet keresne, mintaz évtizedek óta ott dolgozó, nagy tapasztalattal és a munkakör betöltéséhez megfelelő végzettséggelrendelkező kollégája.
 
Elfogadhatatlan, hogy a javaslat mindenféle indokolás nélkül, pusztán technikai módosításnak színezve elveszi a végkielégítést a bizalomvesztés címén elbocsátott közszolgálati tisztviselőktől! Ez a jogcím már a bevezetésekor a szakszervezetek felháborodását váltotta ki, mivel ez kizárólag az adott vezető szubjektív döntésén (magyarul szeszélyén) alapul. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy burkolt formában az Alkotmánybíróság által korábban alkotmánysértőnek mondott indokolás nélküli elbocsátást vezette be újra. Semmilyen ésszerű magyarázatot nem tudunk elképzelni arra, hogy az ilyen jogcímen elbocsátott közszolgálati tisztviselő ne kaphasson végkielégítést!  Szintén nem látjuk értelmét a kormányhivatalok közötti tetszőleges áthelyezéseknek, amely akár hosszabb időre is vonatkozhat. Ha kell valaki egy adott szakfeladatra, akkor vegyenek fel rá megfelelő embert határozott időre. Ez a szabályozás azt feltételezi, hogy olyan emberek is járnak a kormányhivatalokba dolgozni, akik munka híján munkaidőben csak arra a lehetőségre várnak, hogy áthelyezzék őket, akár jó pár kilométerre is az otthonuktól. A hivatalokban nincsenek felesleges emberek mások hónapokig tartó áthelyezése idejére történő helyettesítésére! Az ő feladatukat az áthelyezés ideje alatt ki fogja ellátni?
 
Politikai színezete van annak, hogy a közszolgálati tisztviselőkkel szemben támasztott magatartási feltételeknek nem a közszolgálatba vetett társadalmi bizalomnak kell megfelelnie, hanem a „társadalmi” szó elhagyásával akárki bizalmának.
 
A TBDSZ, EFDSZ és az ÉSZT felszólítja a Kormányt, szakítson a jelenlegi gyakorlatával és üljön végre tárgyalóasztalhoz az érdekképviseletekkel!
Bár Orbán Viktor miniszterelnök többször kijelentette, hogy most már nyugodtabb időszak következik a Parlamentben, a kormány továbbra is működtetia törvénygyártási gépezetet. Ez a közszolgálatban dolgozó szakemberekben bizonytalanságot ébreszt, és ez a munkájuk minőségének rovására megy, és a legjobb szakemberek elvándorlásához vezet!
 
Követeljük, hogy tekintsék végre egyenrangú félnek az érdekképviseleteket, és tartsák be a törvényeket!
 
 
2015. február 27.
 
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés
Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete
Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - ÉSZT:A kormány a saját maga által hozott törvényeket sem tartja be!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector