Startlaphoz Csatlakozz!

12 fontos információ az ingyenes tankönyvellátásra jogosult családoknak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2012. augusztus 23. csütörtök, 11:48
Több milliárd forintot spórolhatnak a szülők, ha megkövetelik az iskoláktól a tankönyvellátással kapcsolatos jogszabályok következetes betartását.

    Több ezer iskola a jogszabályok betartásával szervezi a tankönyvellátást, sőt több településen és kerületben minden tanuló ingyen kapja tankönyveit. Ugyanakkor több száz iskola valamilyen indokkal mégis vállalja a jogszabálysértő tankönyvkiosztást, nincsenek tekintettel a rászoruló családok helyzetétére. Az alábbiakban nyilvánosan válaszolunk a beérkezett szülői panaszokra:

1.    Az iskola nem kérhet ráfizetést a tankönyvcsomagra a térítésmentes tankönyvellátásra jogosultaktól. (Ha a jogosultaktól mégis pénzt kérnek, ne fizessék ki!)

2.    Nem lehet arra hivatkozni, hogy kevés a normatíva, mert a törvény értelmében a helyi önkormányzatnak biztosítania kell minden jogosultnak az ingyenességet, akár más forrásból is. (A jogtalanul beszedett pénzeket vissza kell fizetni!)

3.    Nem lehet összefirkált, gyűrött, használt tankönyvet, kitöltött munkafüzetet adni az ingyenességre jogosult tanulóknak. (Ne fogadjanak el, mivel ezeket, le kell selejtezni!)

4.    Kölcsönözni csak több évi használatra alkalmas tartós tankönyveket vagy új tankönyveket lehet az ingyenességre jogosultaknak. (A tartós tankönyvre minden kiadónak rá kellet írni, hogy „Tartós tankönyv".)

5.    A kölcsönzött tankönyveket nem lehet évvégén visszakövetelni, ha az adott tantárgyból a helyi tanterv alapján a felkészítés folyik, akár több tanéven keresztül, illetve ha az adott tantárgyból vizsgát lehet vagy kell tenni a tanulói jogviszony fennállása alatt.

6.    A más településről, más kerületből bejáró tanulónak is biztosítani kell az ingyenes tankönyvellátást, mivel a normatív támogatást az iskolába járó gyerek létszáma után kapja az iskolafenntartó, nem a tanuló lakhelye szerint.

7.    Nem lehet visszatartani a tankönyvek átadását, ameddig ki nem fizetik az árát, mivel a tanuló joga, hogy mentességet, fizetési halasztást, vagy részletfizetést kérjen.

8.    Nem lehet azzal a tanulóval is megvetetni az új tankönyvet, aki más úton is hozzá jutna, pl. nagyobb testvértől örökölte vagy a barátjától kapta, megvette.

9.    Nem lehet egy tantárgyhoz két-három tankönyvet is megvetetni a tanulókkal, olyat sem, amelyeket egyszer-kétszer vagy egyáltalán nem használnak a tanév során.

10.    A három gyermekes család akkor is három gyermekes marad, ha az egyik gyermek felsőoktatási intézmény hallgatója lesz. 25 éves koráig ő is beszámít a gyermekszámba. Tehát a testvérei jogosultak a térítésmentes tankönyvellátásra!

11.    Legújabb panasz, hogy az iskolák az ingyenességre jogosult 20 éven felüli tanulóknak nem adják oda térítésmentesen a tankönyveiket.

Az ingyenes tankönyvellátás addig az életkorig jár tanulónak, ameddig iskolába járhat (22-23 éves koráig).

12.    A szakképzési évfolyamokon is ingyenesen kell biztosítani a szakmai tankönyveket! Sajtószóvivő: Keszei Sándor (06-30/433-8754) Bővebb információ a www.mszoe.hu honlapon! (OS)
 
Kiadó: Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - 12 fontos információ az ingyenes tankönyvellátásra jogosult családoknak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector